Levendula tartósítása - ötletbörze művészi módon
Levendula tartósítása - ötletbörze művészi módon

 

A levendula olyan, mint a citromfagyi. Az emberek vagy imádják, vagy utálják, de olyan nem fordul elő, hogy hangulattól függ, hogy kedveli-e valaki.

Fanyar, erőteljes illata a tisztaságot, egészséget szimbolizálja, de annyira keményen uralja a teret bárhova is helyezik, hogy nincs menekvés előle.

Akik viszont hisznek tértisztító, egészségjavító/megőrző hatásában, ők szárított formában, vagy olajként is előszeretettel használják.

Az olajat hagyjuk másra, szárított virágot vigyünk fel a padlásra (ezért még egy pár megbocsátó imát el kell majd mormolnom).

A megszárított levendula virágját gyönyörű, esztétikus formában lehet tárolni. Ruhák közé berakva remek molylepke taszító hatása, hisz egy kis zsákocskával simán el lehet érni, hogy még véletlenül se érezze a rovarka, hogy a szekrényre az van kiírva: „téli szálláshely lakhatással együtt ingyen kiadó”.

Íme egy pár ötlet, hogyan tudjuk művészi módon tartóssá tenni a levendulát a nyári hónapokban.

A Filcvarázs alkotója, Fekécs Heni kedves kis formákat alkotott hozzá, melyekbe bezárta az illatokat télire. Van köztük zsákocska, szív formába álmodott kis tasak, vagy akár gyerekek szekrényébe bagoly formában is ötletesen el lehet helyezni.

fIMG 20170608 082742

 

thumb fIMG 20170608 090449

 

thumb fIMG 20170608 100806

Ha viszont valaki pusztán a virág kinézetébe szerelmes, rabul ejti a lila szín könnyedsége, kecses egyszerűsége, akkor dekorációként, mint például Nyíri Ilona, romantikus falitáblákat alkothat ezzel a mintával.

thumb fWP 20170430 18 19 20 Pro

Ilona szárított formában is megálmodta, a tőle megszokott tiszta egyszerűséggel asztali dekorációként.

thumb fDSCF5047

Igen sok festőt megihlet a lila levendula mező. Ahogy hajlanak a szélben, valami eszméletlen dinamikával és nőiességgel tudják a kora nyarat előcsalogatni.
Horváth Edina festménye egy szeletet hoz ebből a parádéból. Kellemes, könnyed hangulatával, egy pár szál virággal csalogatja orrunkban elő a levendula különleges illatát.

thumb received 1512005868850358

De itt még nem ér véget a sor. Kriston-Bordi Zsuzsanna apró feltekert papírcsíkokkal, quilling technikával hozza vissza a virág apró fejeinek bájos játékosságát.

thumb levendula

Az én levenduláim selyemzsákokban érkeznek hozzám. Egy nagyon kedves ismerősöm hozza el őket minden évben. Ha van valami ötleted, vagy saját kis tárgyad, ami ehhez a virághoz kapcsolódik, és megosztanád szívesen velünk, te hogyan tartósítod, vagy örökítetted meg, bátran tedd be kommentbe!

Kiegészítés: az ötletbörze megjelenése után érkezett még olyan alkotóktól levendulás dekoráció, akikről már jelent meg cikk. Ezért úgy döntöttünk, hogy kiegészítjük munkáikkal, hogy még több  színes lehetőséget mutathassunk meg. Elsőként álljon itt a paverpoll technikájáról és hímzéseiről ismert Kiss Rita textilszobrászattal készített ötletes képe.

IMG 4392

A másik csoda pedig a vintage szerelmesinek mutat egy lehetőséget, hisz Mosonyi Emese nemcsak a zenfirkákat űzi kitartó szerelemmel akvarell festékkel kombinálva, hanem a lakásdekorációhoz is egy remek ötletet nyújt egy régi vasaló újrahasznosításával.

IMG 2908

Te hogyan tartósítod, örökíted meg a levendulát? Várjuk az ötleteket!

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!