"Csajos" festő negyven felett - Horváth Edina
"Csajos" festő negyven felett

Lami: Csodás példa vagy arra, hogy egy elhatározásból szorgalommal, kitartással és szenvedéllyel akár rövid idő alatt is meg lehet szerettetni a munkáinkat az emberekkel. Ehhez persze kell rengeteg átdolgozott éjszaka, néha sírás, hiszti, de a csudát sem érdekli, ha az eredmény magáért beszél. Te nemrég kezdtél el festeni, és máris nagy követő táborra tettél szert. Mi volt a legszebb pillanat, mikor úgy érezted, minden átfestett éjjelért kárpótolva lettél? (Beszélgetés Horvát Edinával)

Edina: Gyermekként, mint minden kislány, én is álmodoztam. Szerettem volna táncosnő , énekesnő, színésznő, kicsit később divattervező, kirakatrendező, rendezvényszervező lenni. Most mosolygok ezeket felelevenítve.

A festészet, a kreativitás ezen módja, még véletlenül sem merült fel bennem. Lassan másfél évvel ezelőtt viszont egy nagy trauma miatt ebben találtam meg a vigaszt. Egy üzletben a sorok között bolyongva ebben az időszakomban, megpillantottam a számomra gyönyörű akryl festék készletet és ecseteket. Szinte gondolkodás nélkül indultam velük haza, bízva abban, hogy ez az elfoglaltság talán segít feldolgozni az Édesanyám akkor még csak betegségét, később pedig az elvesztését.

20170414 152159

Éjszakákon át, hosszú heteken, hónapokon keresztül csak festettem. Egyre merészebb témákat tűztem ki célul. Emlékszem múlt nyáron. amikor elkészült egyik virágos festményem, vettem a bátorságot és megosztottam egy facebook-os kreatív csoportban. Nem hittem a szememnek másnap, ugyanis 1 nappal később 2500 feletti "lájkot ", rengeteg pozitív hozzászólást, kedves szót és bátorítást kaptam érte. Ekkor fogalmazódott meg bennem. hogy nem szabad abbahagyni.

Lami: A legtöbb festményed gyönyörű, fiatalos, vidám színekben pompázik. Tele vannak életkedvvel, lendülettel. Nagyon sok alkotásodon pedig ezt semmi mással nem fejezed ki, csupán virágokat alkotsz meg a maguk pozitív töltetével. Picasso-nak volt kék korszaka. Amikor erről beszélnek, mindig csak mosolyogva konstatálom, hogy bár felkapott művésszé vált, de ez nem volt mindig így. A saját életemből is meríthetek rá évtizedekkel ezelőtti példát, mikor túl sok színt nem használtam anyagi okok miatt. Azért mindig jó magyarázatot adtam rá, hogy ne kerüljek a sajnálkozók elé. A te rózsaszín világod viszont egyáltalán nem arról árulkodik, kényszerből használod ezt a színt képeiden. Mi az a belső motiváció, amiért nagyon sokszor ehhez fordulsz?

Edina: Elárulok egy titkot! Én egy igazi „csajos” Nő vagyok! Azt szoktam mondani, hogy nyári gyerekként nincs más választásom, mint imádni a piros szín minden árnyalatát, köztük a bordót, vagy akár a narancssárga árnyalatait, és igen, a ciklámen és a rózsaszín is köztük van.

20170414 152353

A piros gyümölcsök is a kedvenceim, és az élénk színeket szeretem lakásdekorációban és ruházatban is. Negyven fölötti életkorom sem gátol ebben, sőt...!

Lami: Többen anyagi okokra és időhiányra való hivatkozással lemondanak vágyaikról, álmaikról. „Nagy a család, sok a munka, senkit nem érdekel majd, amit készítek” és így tovább. Ha valaki ezekkel az indokokkal mondaná neked, hogy bár ő is gyerekkorában szépen rajzolt, de most rengeteg minden miatt mégsem folytatja, vagy kezd bele, mit mondanál neki, miért tegyen másként, illetve hogyan?

Edina: Úgy gondolom, hogy mindent úgy kell tennünk ahogy a szívünk diktálja! A legmerészebb álmaink is valóra válhatnak, ha kellő alázattal és szorgalommal vetjük bele magunkat. Sosem vagyok elégedett a festményeimmel, mindig többet és jobbat szeretnék. Nem tudom, valaha eljutok-e odáig, hogy "hátradőlök" elégedetten.

20170414 152416

Lami: Nem vagy egy nyugvó típus, és ezt a legszebb értelemben merem állítani. Milyen tervekkel mész neki a jövődnek, mit szeretnél elérni hamarosan, vagy esetleg a távlatokban? 

Edina: Gondolkodtam azon, hogy képezzem magam, de a ritka magyarországi látogatásom miatt ez nehézkes volt mindez idáig. Az elmúlt hetekben sok kedves kreatív emberrel sikerült megismerkednem a fent említett csoportban. Jó helyen voltam jó időben, így van szerencsém hozzá, és a jövő hónapban Nógrádi Katalin festő és grafikus művésznőhöz készülök egy kurzusra, amit nagyon várok. .

20170414 152713

A textilszobrászat is megmozgat, ezzel kb. 1 hónapja foglalkozom. Magával ragadott az anyag szeretete, és az, amit lehet vele művelni az pedig határtalan boldogsághoz juttat. Festményeimmel együtt próbálom egyiket a másikkal- másikat az egyikkel kiegészíteni. Ulm mellett elő Vadász Orsinak köszönhetően hamarosan ebben a témában is fejlesztem magam. Stuttgartban lesz egy kiállítás a nyár folyamán, ahol én is jelen leszek, több magyar remek kézműves között. Közönség előtt ez lesz az első bemutatkozásom, amire kellő izgalommal gondolok.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy merjen szárnyalni az álmaiban!

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt a facebook-os csoportomban Art of Kata név alatt, ahol minden munkám megtalálható a kezdetektől!

Art of Kata (Facebook)

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alkotó: Horváth Edina

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!