Ha az ajtó mesélni tudna...Nyíri Ilona ajtókoszorúi
Ha az ajtó mesélni tudna...

Lami: Személyes kötődésem is van az ajtókoszorúidhoz, hisz minden nap, ha elmegyek itthonról, vagy hazaérkezek, az egyik gyönyörű alkotásod búcsúzik el tőlem utoljára, és ő üdvözöl elsőként. Nem lehet nem rátekinteni. Nagyon szeretem ezt a könnyed kedvességet, amit sugall. A közösségi portálon nézegettem egy pár ember munkáját, de a tiéden akadt meg a szemem legelőször azzal a felkiáltással, hogy „tőle kell nekem!!”. Sokan ott rontják el, hogy rengeteg mindent szeretnének egy darabra rátenni. Te hogy bírod megállni, hogy a „kevesebb több” stílus megmaradjon és mégis maga legyen a tökéletes harmónia és elegancia?

Ilona: Nagyon örülök az első kérdésednek, mert tökéletesen megfogalmaztad, mi a célom az alkotásaimmal: melegséget, kedvességet lopni az emberek otthonába. Nem véletlenül választottam tevékenységem címének: Otthonmelengető decor.

f16649140 1051172051654668 5944456211197535963 n

Valóban, a kevesebb néha sokkal több. Mai világunkban, amikor töménytelen vizuális inger ér minket, meggyőződésem, hogy az emberek számára megnyugtató, pihentető érzés ránézni egy olyan alkotásra, ami megkíméli őket mindezektől. Magam is a mértékletességet kedvelem minden területen, szerintem ez a harmónia és az elegancia kulcsa. Valahogy ösztönösen megérzem: erre ennyi elég!

thumb f16807371 1051171788321361 9044386111047177602 n

Lami: Koszorúid nem hivalkodóak, nincsen őrületes színkavalkád. Rendkívül elegánsak, légiesek, és ráadásul tökéletesen igazodik a ma divatos vintage hangulatához. Mely színek állnak a legközelebb hozzád, amikkel szeretsz dolgozni?

Ilona: Ez nagyon érdekes, mert a kedvenc színem a zöld. Imádom és tisztelem a természetet, ha tehetem, szívesen utazok és kirándulok. Kicsinyke udvarom nyáron tele van virággal, nem csak gondozom őket, beszélek is hozzájuk. Minden szépséget megcsodálok Isten teremtett világában. De van-e jogunk utánozni őt? Még ha megpróbálnánk, akkor sem sikerülne! De azt megtehetjük, hogy a növényeket megmentjük az enyészettől, tovább éltetjük őket valamilyen formában – jelen esetben az ajtókoszorúkban. A natúr színek mögött a saját élményeimet látom. Ezen kívül a vintage stílus előnye, hogy könnyen beilleszthető bármilyen színvilágú lakásba.

thumb fWP 20170115 18 35 52 Pro

Lami: Több helyen olvastam, hogy kizárólag természetes anyagokkal dolgozol. Kedvenceid ezek közül melyek? Milyen lakásdekorációkon köszönnek még vissza?

Ilona: Igen, néhány gyöngyön kívül csak természetes anyagokat használok, a kellékek mind szárított növényi részből készültek. Kedvenceim a fából készült virágok, a termések és a pamutcsipke. Ezen kívül szívesen használom a természetben, kirándulások alkalmával gyűjtött tobozokat, makkokat, terméseket, faleveleket, ágakat. Ezeket az őszi, karácsonyi kopogtatókhoz, asztaldíszekhez, adventi koszorúkhoz használtam fel.

thumb fWP 20170215 19 10 30 Pro

Lami: Sok alkotó életében eljön az a pont, mikor arra döbben rá reggel, hogy azt teheti, amit szeret. Ehhez elérkezni igen nagy út vezet. Többek nem is merik álmodni, hogy megvalósíthatják vágyaikat. Ha most hozzád fordulna valaki azzal a kérdéssel, hogy mi az a motiváció, ami mindig az új és újabb szépségek létrehozása felé visz, állandó lendületben tart, mit tanácsolnál neki, hogyan álljon hozzá az alkotáshoz?

Ilona: Nagyon szeretem a munkámat, 34 éve vagyok óvodapedagógus. Elég hosszú idő telt el, mire megéreztem: az óvodai dekorációkon kívül készíthetek mást is. Az otthonomat mindig szívesen dekoráltam az aktualitás ünnepnek, évszaknak megfelelően. Aztán egyre többen megcsodálták, és kérték: ”Csinálj már nekem is!” Meg is tettem, sok ilyen jellegű ajándékot készítettem.

Rendkívül megnyugtató érzés és öröm töltött el a munkálkodás közben, és a mások örömét látva. Megértettem, hogy a munkámon kívül ez is az én küldetésem! Ezért döntöttem úgy, hogy folytatom, és tevékenységemet hivatalos mederbe terelem.

thumb fWP 20170326 10 03 48 Pro


Azt tanácsolom mindenkinek, hogyha késztetést érez az alkotásra – legyen az bármilyen apró dolog is-, nyugodtan vágjon bele! Ha ez megnyugvást és örömet jelent a számára, akkor már jó úton indult el.

Lami: Megvallom őszintén, úgy képzelem az otthonod, hogy még a spájz ajtaján is van koszorúd. Én biztos képtelen lennék megállni, hogy az éppen aktuális darabot ki ne lógassam egy szabad helyre. Rosszul gondolom?

Ilona: Tudod, a cipésznek is lukas cipője! Ezzel most én is így vagyok. A régebbi alkotásaim díszítik a lakásomat, az újakban csak addig gyönyörködöm, amíg el nem kelnek.

Lami: Ha ránézünk egy ajtókoszorúra, azt gondolnánk, hogy „áh, ezt sittysutty meg lehet csinálni”. Viszont, ha valaki hozzákezd, akkor jön rá, hogy ahhoz, hogy az esztétika is megmaradjon, ne látszódjanak a ragasztócsíkok, és még sorolhatnám, mennyi nem várt dolog jöhet közbe, máris másként látja egy darab megalkotását. Volt-e neked olyan élményed, mikor te is azt hitted, hogy valami nagyon egyszerű lesz, de végül rengeteget kellett alakítanod rajta, hogy rájöjj a trükkre?

Ilona: Az ajtókoszorúk készítése – vagy bármilyen száraz növény kompozíció létrehozása-, aprólékos munka. Kitalálni, kipróbálni, mit hova teszel, milyen színt használj – nagy odafigyelést igényel. Ilyenkor úgy érzem, az eszemet és a kezemet a felsőbb hatalom is irányítja. Talán ennek köszönhető, hogy egy-két hólyagon kívül, amit a ragasztópisztoly okozott, semmilyen nagyobb kudarc nem ért még, nem volt szükség rá, hogy valamit teljesen átalakítsak. A megrendelőim igényét természetesen mindig figyelembe veszem, ahogyan ezt Te is tapasztalhattad.

Mondják rólam, hogy mindenben maximalista vagyok. Addig nem nyugszom, amíg tökéletesnek nem érzem a munkámat. Nem csak arra törekszem, hogy az alkotás esztétikus és mutatós legyen. Fontos, hogy tartós is maradjon.


Ahogy mondani szoktam: - Nem az én érdemem, a jó Isten áldása!

Ilona: Alkotásaidat hol lehet megtekinteni, illetve ha valaki beleszeret valamelyik munkádba, hogyan tudja felvenni veled a kapcsolatot?

Alkotásaim megtekinthetők a facebook-on Otthonmelengető nevű oldalamon, de a privát oldalamon is meg szoktam osztani őket. Itt mindig elérhető vagyok, de kérésre telefonszámot és e-mail címet is adok.

https://www.facebook.com/Otthonmelegito/?fref=ts

Alkotó: Nyíri Ilona

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!