Adventi élő kalendárium
Adventi élő kalendárium

Hogy mi is ez az adventi élő kalendárium? 

Ha elolvasod ezt az írást, te is egyet fogsz velem érteni: egy csodás közösséget összeboronáló, gyönyörű hagyományt teremtő alkalom.

 Kocsisné Kukk Ildikó mindenütt ott van, ahol alkotnak, segítő kezekre van szükség. Ez a két dolog igazán szükséges volt ahhoz, hogy meg tudják szervezni lakóhelyükön az élő adventi kalendáriumot.

Mi is ez valójában?

Ezt a játékot Solymáron találták ki, 2016-ban. Viszont, van egy másik település, ahol már 2012 óta díszítik eszerint az ablakokat, Őrtiloson. Úgy működik, mint a csokival töltött kis adventi naptárak, csak itt ablakokat „nyitunk ki”. Minden nap feldíszít valaki egy ablakot a faluban, kivilágítja az ablakát, és odarakja az ablakba a kapott számot. Viszont nem csak ablakokat lehet, akár előkerteket, kerítéseket, teraszokat is. A lényeg, hogy a kapott szám megjelenjen az adott napon ott. Nálunk minden díszítő kitalál az utcájáról egy kis versikét, találóst, és azt minden este felrakjuk az erre a célra készített facebook-os csoportba. Másnap bárki megkeresheti az ablakot, de először ki kell találnia, hogy melyik utcában is van. A házszámra csak akkor kértünk utalást, amikor nagyon hosszú utcáról van szó, mert olyan van nálunk 1-2. Azt kértük a keresőktől, hogy fotót készítsenek a megtalált ablakokról, és rakják fel a csoportba. Nagyon jó érzés, hogy sok kép készül az ablakokról.

1. adventi ablak

Egy ilyen esemény eszméletlen nagy türelmet, odaadást, szervezőkészséget jelent. Ezek a tulajdonságok mind megvannak benned hozzá, mivel eredményesen sikerült létrehozni ezt a csodás történetet. Hogyan álltak ehhez az ötlethez az emberek? Mennyire voltak segítőkészek?

Kezdem akkor az elejéről. Én a barátnőmmel együtt, tagja vagyok egy kulturális egyesületnek, melyen belül a kézműves alkotók vezetője vagyok, és az egyesület alelnöke. Minden évben ki kell találnunk, ki kell dolgoznunk az egész éves programot. Az idei kicsit szegényes volt, nem sokat tudtunk találkozni. A barátnőm ötlete volt, hogy mi is indítsuk el az adventi ablakok játékot településünkön, én pedig boldogan segítettem, hiszen imádom a szervezést. Már tavaly is akartuk, csak valahogy elfogyott rá az idő. Az idén időben, már október elején el kezdtük szervezni. Először az egyesület tagjait kerestük meg a játékkal. Néhányan csatlakoztak is. Mivel 23 főre volt szükség, keresni kezdtünk az ismerőseink között. Mivel az idei az első nálunk, nem voltunk benne biztosak, hogy lesz 23 fő jelentkező. Több fordulóban fogtunk hozzá. Írtunk egy rövidke kis felhívást, amit elküldtünk néhány ismerősünknek. Eleinte többen visszautasítottak bennünket. Volt olyan, aki első szóra csatlakozott, volt, aki több infó után mondott igent. Eltelt 1 hónap is, mire megtaláltuk a 23 személyt. Akik viszont vállalták, nagyon jó ötletnek tartották, és elfogadtak minden játékszabályt. Titoktartás, vers vagy találós írása, titkos sorsolása a napoknak. Az, hogy csak az aktuális napon rakják ki a feldíszített ablakra a számot, amit kaptak. November 20-a után elkezdtük meghívni az embereket a csoportba. Nagyon örültek a játéknak, és aktívan részt vesznek a keresésben is. Egyik óvó néni írta a csoportba, hogy elment az első ablakot megnézni, de olyan sokan voltak a ház előtt, hogy vissza kellett mennie később, hogy le tudja fotózni. Szóval jól fogadták, hiszen van, aki a díszítést vállalta be, van, aki a keresésből veszi ki a részét. Én úgy érzem, az idei év után nagyon jól jön egy ilyen játék. Az öröm miatt, az izgalom miatt, és az ünnepre hangolódás miatt. Elképzeléseink szerint, amikor gyerekekkel sétálnak, keresik az ablakot, mesélnek a karácsonyról, a gyerekkori emlékekről a szülők, nagyszülők. Az első ablaknál a díszítő még zenét is adott az ablakához, sőt, valami kis ajándékot is rakott ki az ablakpárkányra, rövid kis versikét, jó kívánságot, idézetet írva kis papírokra. Én is kíváncsian várom a fotókat az ablakokról, hiszen azt, hogy ki és hol díszít ablakot, azt mi szervezők tudjuk ugyan, de hogy ki milyen ablakot készít, az számunkra is titok.

2 a bejaro kepe

Mivel az összes ablakot még nem tudjuk megmutatni, ezért csak annyit árulj el róla, hogy volt-e valami megkötés, vagy mindenki szabad ötletelést kapott?

Azt hiszem, akik visszautasítottak bennünket éppen ettől ijedtek meg. Semmi megkötésünk nem volt. Mindenki a saját ízlése, anyagi helyzete, kreativitása alapján készítsen díszítést. De mivel ez az első alkalom nálunk, biztosan emiatt ijedtek meg, hogy nehogy szégyent valljanak. De ilyenről szó sincs, hiszen, bármilyen díszítés feldob egy ablakot, karácsonykor semmi nem giccses. Egyébként az első pár ablakról készítettem fotót, és az én ablakomat is megmutatom szám nélkül.

3 as szamu ablak

Hogyan képzeljük az ablakok „nyitását”? Ezt valahol közkinccsé teszitek, hogy mindenki értesüljön róla, hol találja a következő napit?

Az ablakok kinyitása csak elméletben zajlik. Amint írtam már, csináltunk egy facebook-os csoportot, és előző este, 8 után rakjuk fel a kis versikéket, találósokat. Előtte rakunk fel egy karácsonyi zenét, kimondottan magyar dalokat. Egyik ablakunk a könyvtárban lesz, akkor egy novellát fogunk posztolni. Stílusosan, A macska és az angyal a címe. A mi könyvtárunknak van egy cicája, Jeromos. Azzal nyílnak ki az ablakok, hogy megtalálják a lakosok.

4. este

Milyen érzés most, hogy már úgymond úton van ez a gyönyörű kezdeményezés? A sok felelősség és munka mellett hogy érzed, örömmel vennék az emberek, ha ebből hagyomány születne?

Először is azt szeretném elmondani, hogy valószínű ennek a játéknak az eredményeként, én is izgatottabban vártam az Adventi időszakot. Több díszítést rakok fel a lakásunkban, a munkahelyemen is dekoráltunk. Nagyon sok visszajelzést kaptunk már, hogy mennyire jó, mennyire cuki dolog ez a játék. Én úgy érzem, hogy örülnek neki az emberek. Szükség is van az apró örömökre most. Mi meg fogjuk szervezni jövőre is, és remélem lesz rá jelentkező. Biztosan örülnének, ha hagyományt teremtenénk belőle, mert most az első napon 200 csoporttag van. Én úgy gondolom, hogy szájról szájra terjed majd a hír, és a helyi újságban is készült róla egy cikk. Ha hamarabb nem, akkor csatlakozni fognak, akiket érdekel, és még eddig nem tették. Jövőre már lehet rá jelentkezni, és amennyiben több jelentkező lesz, mint 23, akkor néhány számot több ember is megkap. A versikés talányokat jövőre is meg szeretnénk tartani.

5

Mivel nagy közösségi ember vagy, a jövőben is vannak terveid, amikkel összekovácsolod a lakosokat, és esetleg el is árulsz belőle valamit?

Mint az előbb említettem, az adventi ablakok játékot jövőre is, és utána is meg fogjuk szervezni. Az egyesületben felvállaltunk olyan feladatokat is, amikkel a lakosokat is megszólítjuk. 9 éve minden nyáron szervezünk gyerek kézműves tábort. 4 éve van egy határon túli magyar kulturális egyesülettel együttműködési megállapodásunk, és velük közösen is szervezünk programokat. Pl. a gyerektáborba, azóta onnan is jönnek gyerekek, vagy mi viszünk hozzájuk gyerekeket településünkről. Így Advent idején szoktunk felnőtteknek is tartani kézműves foglalkozást, valamiféle karácsonyi dekorációt készíthetnek el, a mi segítségünkkel. Tavaly középen díszített adventi koszorúk készültek, előtte grincsfák . Sajnos az idei a vírus miatt elmaradt, de majd jövőre megtartjuk. Kettőt is terveztünk. Egy álló manót csináltunk volna, újrahasznosítás jegyében, a másikon deszkaképet festettünk volna. De ezek megvárnak bennünket. Jövőre is jó lesz. Rendszeresen tartunk egyesületünk kézműveseinek foglalkozásokat, tanulunk egymástól, de évente egyszer külsős előadót is hívunk.
Szóval nem állok le, mert lételemem a kézművesség, a szervezés, az egyesület. Közben festeni tanulok Lamitól, amit nagyon élvezek.

 Nos, igazam van? :) Csodálatos hagyományt teremtettek Ildikóék :) Aki teheti, kövesse példájuikat jövőre, hisz szeretetre, odafigyelésre, apró meglepetésekre és játékokra mindenkinek szüksége van :)

Lami

 

 

További ötletekért kövesd az alábbi oldalainkat és iratkozz fel havi egy hírlevelünkre a magazin főoldalán: 

facebook oldalunk, 

Pinterest tábláinkat.

Kapcsolódó cikkek