Mit kell tudni az akvarell lapokról?

Bárki, aki szeret festeni, biztosra veszem, hogy szívesen barangol a művészellátóban a számtalan akvarell eszközzel és izgalmas kiegészítőkkel teli polcok között.

Az egyik legalapvetőbb ilyen eszköz, amire minden akvarellkedvelőnek szüksége van, az maga a papír. Ki ne emlékezne az iskolás évek hullámosodó nyomtatópapírjaira és a szakadozó félfamentes rajzlapokra! Ezt elkerülendő, a célnak legmegfelelőbb lap kiválasztása igen fontos lépés. Méretén túl a papír három talán legfontosabb tulajdonsága a textúra, a vastagság és a szín.

20220523 171452
Realisztikus ábrázoláshoz a melegen sajtolt, avagy hot press papír a legalkalmasabb. A felülete teljesen sima, ez pedig nagyban megkönnyíti a legapróbb részletek finom kidolgozását is.
Ezzel szemben a hidegen sajtolt, avagy cold press papír felülete rendelkezik némi textúráltsággal. Ezt az egyenetlen felületet megfelelő ecsethasználattal és egy kis gyakorlattal remekül ki lehet használni izgalmas és mozgalmas tájképek festéséhez.

20220127 185047
Ha pedig valami igazán különlegesre vágyik az ember, ott vannak a színes lapok.

20220523 171330

 

Az olyan színek, mint a szürke vagy púder remek szolgálatot tesznek háttérszínként, mivel a fehér fényfoltok sokkal jobban kiemelkednek egy árnyalattal sötétebb háttérből. A fekete papír pedig vibráló festékekkel kombinálva, legyen az akár pasztell vagy metál, mindig extrán hatást ér el és ad egyfajta plusz izgalmat az alkotásnak. 

20220523 171417