Bekukkolhatok? (második rész) - avagy virtuális látogatóban festőművészeknél
Bekukkolhatok? (második rész) - avagy virtuális látogatóban festőművészeknél

Bár nem kőlapra véshető szabály, de érdemes megfigyelni, hogy aki minél erősebben hajlik a hiperrealista festészet felé, annál sokkal nagyobb a rend és tisztaság a műtermében, mint aki egy szabadabb stílust képvisel.

Véletlenszerű a válogatásom, de akik ebben a cikkben szerepelnek most és szívesen megmutatták, hol dolgoznak, mindnél a rend jellemző.

Bene Tamást a ceredi alkotótáborban ismertem meg. Rendkívüli egy ember. Azok közé tartozik, akiknek tudását együtt mérték az alázattal, szerénységgel. Ha megnézed műtermét, akkor szinte olyan, mintha egy festékboltban járnál. Nem a fotó kedvéért lettek szép sorjában összepakolva az eszközök, festékek. Bene Tamás így dolgozik. Képeit tekintve pedig nem is lehetne másként :)

Bene Tamas

 

Bene Tamas2

Cene Gál István műterméhez személyesen is volt szerencsém. Fotókon látni is élmény. Na de ott lenni!! Pont olyan, mint maga a festő. Barátságos, kedves, szeretetteljes. Képek a falon, és nemcsak a saját alkotásai.

Cene

 

Cene2

Ez azért említésre méltó, mert sok festő ki nem állhatja, ha mások festményeit veszik esetleg észre náluk. Cene Gál István ebből nem csinál presztízst. Büszkén megmutatta azokat is, melyeket nem ő készített. De azért természetesen a legnagyobb élmény mégis az volt, hogy nemcsak, hogy élőben lehetett látni a képeit, hanem az alkotás közbeni folyamatnak is részesei lehettünk.

Cene3

Mikor Duhaj Péter műterméről készült fotókat megláttam, az első kérdésem az volt, hogy csak mezítláb lehet bemenni?

Duha2j

Egyáltalán nem lepődtem volna meg, hisz ő is olyan tisztán, és realisztikusan fest, amihez elképzelhetetlen a trehányság. De megnyugtatott, cipővel is meg lehet őt látogatni :) Hatalmas ablakok, fény..rendesen irigylésre méltó hely :)

Duhaj

 

Duhaj4

Hogy én hogyan alkotok? Mikor festek, akkor van egy kevéske káosz körülöttem. De valójában elenyésző. Szükségem van arra, hogy ne kelljen kapkodni a fejem és őrjöngve keresgélnem bármit is.

20140731 111604

Külön asztalon készítem a pasztell képeim, és a műterem szobának egy másik részében pedig az olajfestményeim születnek meg.

pasztell

Horváth Edina szintén nem a „feldobom a pigmentet, oszt annyi” festő. Szépen kidolgozott képeihez egy rendezett területet alakított ki. Letisztult, nőies. Esküszöm, ha nem tudnám, hogy fest, és nem láttam volna képeit, nem is gondolnám, hogy ezen a helyen egy festő él :)

thumb Edina

Fent Győzőnek köszönhetem, hogy most már természetes fény mellett dolgozik. Vagyis a természetes fényt hogyan tudom függöny mögött is egy lámpatestből előcsalogatni. Győzővel szintén a ceredi táborban ismerkedtem meg. Számtalanszor dolgozik külső helyszínen, falra kérnek tőle alkotásokat. De mint láthatjuk, igen jól érzi magát saját műtermében is :)

thumb Fent

És remekül eligazodik az asztalán...ahol legalább felismerhető, hol van a helye a festékeknek és hol az ecseteknek...hát nem elég ennyi? :)

thumb 22768015 1572860786090521 1432926672 o

Előbb utóbb minden festőnek meglesz a saját műterme, műterem szobája. Nem kell azon agyalnia, hogy az előkészület és elpakolás továbbtart, mint maga a festés. Ha valamit igazán akarunk, tuti, elérjük :)

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük kövesd facebook oldalunkat.