Minden, amit a dekupázs papírokról tudni kell
Minden, amit a dekupázs papírokról tudni kell

Szalvéta, rizspapír, rizspapír szalvéta és decoupage papír....te is úgy érzed, hogy elveszel az erdőben?

Alita Kreatív Műhely segítségedre lesz a kiigazodásban, hogy megismerd a különféle papírok használhatóságát, és így megtaláld a hozzád legközelebb illőt, számodra legjobb alapanyagot.

Szalvéta

A szalvéta 2 vagy 3 rétegből áll mindig, minden esetben a legfelső (mintás) részével dolgozunk. Látható, hogy mennyire vékony az 1 réteg. A mintákat nem vágjuk, hanem mindig vizes ecsettel pár milliméterre a minta szélétől körbe rajzoljuk és letépjük. Nehézsége, hogy ha sok ragasztót használunk, könnyen szakad, nyúlik. Nem a legkönnyebb vele dolgozni, főleg ha nagy egész mintákat szeretnék ragasztani. Előnye, hogy a kontúrokat könnyen el lehet dolgozni.

Decoupage papir

Rizspapír

Erős, rostszálas anyag, lehet nyüstölni, nem szakad, illetve még a ragasztó teljes száradása előtt áthelyezhető. A vizes ecsetes tépkedésnél, ha rostszálba akadsz, azt ollóval kell átvágni. A kontúrok eltűntetése már egy kicsit időigényesebb.

Hataridonaplo rizspapir

Rizspapír szalvéta

Nem véletlen a neve, mert a rizspapír és a szalvéta anyagainak a közös szerelemgyereke. Szintén rostszálas, de nem annyira erős, mint a rizspapír, nem olyan hajszálvékony, mint a szalvéta. Nagyon jó vele dolgozni, igazán tudom ajánlani kezdőknek.

rizspapir

Decoupage papír 

Olyasmi vastagságú, mint a sima nyomtatópapír. Könnyű vele dolgozni, használat előtt be kell áztatni egy kis vízbe, a felesleget letörölni. A továbbiakban ugyan úgy kell használni, mint a többit.

13692600 1754494211454973 1144935940612755487 n

Ha bármi további kérdésed van, esetleg szeretnél egy oktatására elmenni az Alita Kreatív Műhely alkotójához, bátran tedd meg, hisz ezzel a technikával érdemes megismerkedni úgy, hogy örömöd legyen benne, mivel számtalan lehetőséget kapsz arra, hogy otthonod új díszekbe öltöztesd. Ha pedig szeretnéd még fokozni a hatást, ebben a cikkben megtalálod, hogyan tudod repeszteni a dekupázsolt felületet.

01 20181113 130636