5+1 téli festmény, mert a hó nem fehér
5+1 téli festmény, mert a hó nem fehér

Havas tájat ritkán szoktak megfesteni a művészek. Kicsit színtelennek, búskomornak, és a természet pihenőjének számít, így nem sok embert késztet arra, hogy ecsetet kapjon ezt megörökíteni.

De ahogy tanítványaimnak is megmutatom, a hó, a havas táj nem abból áll, hogy húzunk egy fekete hullámvonalat a papír közepére, majd felkiáltunk, hogy íme egy domb télen!

Nos, az alábbi festményekkel és plusz egy hangulatképpel szeretném megmutatni, hogyan ábrázolják kortárs művészek a téli tájat, illetve mely hangulat az, mely ehhez az évszakhoz köthető.

 Bene Tamás festményén már látszik is, hogy mennyi lila és kék játszik bele, hogy a telet, az igazi havat megjelenítse.

Bene

Huszár Boglárka fotós és festő palettáján pedig a karácsonyi hangulat, a vásárlás ölt egy színesebb verziót a téli tájba.

Bogi

 Cene Gál István szintén az a festő, aki leginkább a tavaszt, a virágzást, a dúsan színesen megalkotott képeket preferálja. De azért néha az ember csak kíváncsi, mit tud kihozni egy téli hangulatból :) Hát van báj, szépség, és melegség ezen a sárgásan, barnán visszaverődő havas, téli képben rendesen :) 

Cene

 Ez a festmény is az ő ecsete alól került ki egy világítótorony téli színekkel való megálmodásában. 

Cene2

 Lami (az az én :) festményem pedig már az ünnepi készülődés jegyében illeszkedik a téli hangulathoz, hisz a telet, ki nem is szereti annyira (én esetleg? :), mégis várja a Karácsony jötte miatt.

f20171126 100205

 Rippl Rónai József Karácsony című munkáját hagytam itt a végére. Színek, barátságos hangulat, kedves várakozás. Hisz akik nem is rajongunk a tél hűvöséért, azért az ünnepeket boldogan várjuk. 

Rippl Rona

 

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, további írásokért kövesd a facebook oldalunkat.