A nőiesség, termékenység szimbólumai egy üvegfestő lelkén keresztül
A nőiesség, a termékenység szimbólumai egy üvegfestő lelkén keresztül

Lami: Talán nem is sejted, de egy cikkben meg lettél említve általam. Emlékszem egy kiállításra, ahol a berendezésnél leejtették egy alkotásod, pont akkor értem oda, mikor próbálták a darabokat, mint egy mozaik összerakni.

Az üvegfestő hölgynél írtam róla, hogy megszakadna a szívem, ha kitartó, hosszú munka után egy óvatlan mozdulattal semmissé válna egy csoda. Az üveggel való foglalatoskodás nem ott fejeződik be, hogy felkerül az utolsó réteg, hanem állandó odafigyelést, gondoskodást igényel. Ez a lágy technika, mely az üvegfestésből adódik, mennyire alakított át téged?

Adrienn: Azon az ominózus kiállításon nem is egy, összesen hat képem tört darabokra… Ráadásul a japán szekcióm alkotásai törtek össze, amelyek a Fuji autentikus japán étterem tulajdonában vannak. 

unnamed

Az üveg törékeny mivolta az egyik legvonzóbb számomra, hisz a pillanat törékenységét szimbolizálja. Sok munkaóra fekszik egy-egy képemben, és elég egy rossz mozdulat, és vége az egésznek.

unnamed 2

Ez a technika megtanított tisztelni a munkát. Türelmet és lelki békét ad számomra az üvegfestés.

Elsősorban önmagamnak festek, egyfajta önfejlesztés eszköze számomra ez a tevékenység.

unnamed 3


Lami: Képeid nem pusztán kontúrok és kitöltések által formálódik, hanem brutálisan jól kezeled az árnyalás szabályait, lehetőségeit. Az jutott most eszembe, hogy tuti legelőször egy vízszintmérőt teszel az asztalra, leellenőrizve, hogy ma sem borult meg a világ, így a munkalap is egyenesen áll, nehogy az árnyalatok kényükre kedvükre összemosódjanak. Mi visz közelebb az üvegfestékkel való testesség kialakításához az olajfesték helyett, melyet egyszer felteszel, és utána már igen nehéz korrigálni?

Adrienn: Amikor először találkoztam ezzel az anyaggal, még teljesen ismeretlen volt itthon ez a technika. Dekorációs célra kerestem valamilyen anyagot, amivel a kávézóm logóját megjeleníthetem az ajtón, de a homokfúvást elcsépeltnek éreztem. Betértem egy hobbiboltba, ahol ajánlották az oldószeres üvegfestéket. 
Megvettem az alapszíneket, a kontúrt, otthon pedig nekiláttam az alkotásnak.

unnamed 4

Teljesen elvarázsolt a kész logó, imádtam, ahogy a napsütés, a beáramló fény  színessé teszi a világot.

Minden üvegfelületet összefestettem ezután, és kitapasztaltam a nekem megfelelő utat.

unnamed 5

Keresem a kihívásokat, “olajszerűen” festek az üvegfestékkel.

Az én technikám lényege, hogy a fehér alapba keverem a színeket, így ellentétben a réteges üvegfestéssel, “anyagában" árnyékolok. Így gyönyörű, egységes, tükörsima felületet kapok. A rétegezésnél minden rétegen megtörik a fény, ami nekem személy szerint nem vonzó.

Ebben az a nehéz, hogy - bár az üvegfesték nagyon lassan szárad - gyorsan kell dolgozni, mert 15-20 perc után a festék kötni kezd. Ha elrontottam, az egészet kezdhetem előlről… 

unnamed 6


Lami: Aki alkot, az minden pillanatot megragad, hogy járjon a keze. Egy horgászásnál, kirándulásnál viszont elképzelhetetlen, hogy előkapd az üvegfestékeid, és plein air módon megörökítsd a látottakat. Akár egy ilyen esetben, milyen eszközhöz szoktál nyúlni a „ változatosság” élményeként?

Adrienn: Nem alkotok kirándulás közben. Inkább magamba szívom a látottakat. Nagyon szeretek dolgokat megfigyelni, benyomásokat, ízeket, színeket keresek. Ezeket a behatásokat dolgozom fel az alkotásaimnál. 

unnamed 7

Lami: Képeidről sugárzik a nőiesség szeretete, másként fogalmazva, minden egyes alkotásod mögött ott árulkodik egy boldog, önmagával elégedett nő. A festészet egy kifejező eszköz, mely megmutatja, ki vagy, mit gondolsz, milyen érzelmekkel átszőve élsz. Tett jellemedhez még valamit, hogy az amúgy is Nőként élő nőt megerősítse?

Adrienn: Szimbólumokban gondolkodom, a nő pedig, mint befogadó kehely, nem csak önmagam nőiessége miatt fontos számomra, hanem a gondolatot, mint termékenységet is szimbolizálja. 

unnamed 8

Ebben a túlracionalizált világban illik keresni a miérteket is. A festészet útja az önmegértés útja is számomra, megtanított kérdéseket feltenni a létemmel kapcsolatosan.

Sokszor hallottuk már, hogy ami az elmédben megszületik, arra képes is vagy. Ezek a képek pedig számomra erről tesznek tanúbizonyságot.

unnamed 9


Lami: Terveid között egy önálló kiállítás vagy esetleg könyv, mi szerepel? Avass be minket :)

Adrienn: Mostanában pihenek egy kicsit, felfedezek számomra új technikákat. Olajjal dolgozom most éppen. Sok dolog változott bennem az utóbbi időben, egyenlőre nem gondolkodom kiállítás szervezésén.

unnamed 10

Alkotó: Hargitai-Répás Adrienn

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!