Rajzoljunk szénnel! - 7+1 jó tanács kezdőknek
Hogyan rajzolj szénnel! - 7+1 jó tanács kezdőknek

Szerelem első rajzolásra. Ennél pontosabban nem tudom megfogalmazni, mit érzek a szén iránt.

Egy pár pontba összeszedtem néhány tudnivalót, ha még csak kacsintgattál erre az eszközre, de eddig nem "koszoltad" össze a kezed vele :)

1.Szén – pasztellkréta – olajfesték. Ha ezt a sorrendet betartod a gyakorlásban, az egyik technikából átgyalogolva a másikba, sokkal könnyebben legyőzöd az újdonság nehézségeit.

2.Szénnel érdemes felvinni előzetes vázlatot, tanulmányrajzot egy festményhez papírra, hogy ezen tudj igazítani, ha valami mégis átalakításra szorul.

3.Szénnel sose rajzolj olajfesték alá, azt mindig színes ceruzával tedd meg. A szén, még ha le is fixálod, elmosódhat az olajfestékben lévő kötőanyagtól.

4.Vegyél ágszenet és préselt szenet is, hisz mindkettővel más-más árnyalást tudsz elérni. Az ágszén könnyen felhozható a papírról, míg a préselt szén már szinte javíthatatlan.

5.A fényeket ne feltétlen fehér krétával, inkább monopolradírral szedd fel a rajzon.

6.A határozott, kemény kontúrokat érdemes préselt szénnel, annak élével megrajzolni. Az égetett szén elmosódhat, azzal az alap árnyalást tudod csodálatosan felvinni.

7.Sima műszaki lapra is tudsz dolgozni, hisz ha nem durván nyúlsz hozzá, rajta marad fixálás után a lapon. A szénhez viszont sokkal alkalmasabb egy durvább, rücskös textúrájú papír, aminek a mélyedéseibe „belekapaszkodik” a kréta.

+1.Ezzel az eszközzel, ha szerelemmel bánsz, akkor tudhatod igazán, hogy festői vénával rendelkezel. A grafikusok inkább a ceruzát részesítik előnyben, viszont aki a szén iránt elsőre szenvedélyre kap és bánni is tud vele, tuti, hogy az ecsettel is barátságban lesz :)

Jó alkotást!

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kövesd facebook oldalunkat további hasznos ötletekért, tanácsokért.