3+1 magyar pointillista festmény - avagy hogyan áll össze a szemünkben a kép?
3+1 magyar pointillista festmény - avagy hogyan áll össze a szemünkben a kép?

Jópár évvel ezelőtt egyik gyermekemmel megtekintettünk egy kiállítást, ahol egy pointillista kép előtt hirtelen kicsúszott belőle a saját kis világának ismerete:

-Anya, ez olyan, mint egy szalvéta!

És minő igazság. A képet közelről tekintve úgy láthatjuk, mintha a régi korok pöttyözött textúráju szalvétája lenne előttünk. Ennél persze jóval többet jelent, és jóval keményebb technikai tudást igényel a pointillizmus elsajátítása. És akkor még egyetlen szót sem emeltem a türelemnek, mely nélkül csak laza hadonászás, és össze nem téveszthető alkotás lenne a fröcskölési eljárással.

A pointillisták az impresszionizmusból indulva szintén a fények, árnyékok, hangulatok vonalán indultak el. A festő nem a palettán keveri ki a színeket, hanem arra hagyatkozik, hogy a szemben áll össze a különféle tiszta színekből feltett pontokból az árnyalás.

Ha elindulunk egy forma egyik feléből tiszta sárgával, majd a másikból pedig pirossal, akkor találkozásukkor, egyre sűrítve hol egyik, hol másik szín dominanciáját, összeáll egy narancsos, esetleg okkersárga, napsárga szín.

Hogy türelemjáték lenne? Elnézegetve az alábbi festményeket, a lazúrozás részemről inkább fekszik :)

Egy pár festmény ebben a stílusban.

Paul Signac A rózsaszín felhő festményénél látni, hogy a két színből a találkozásnál hogyan keveredik ki rengeteg árnyalási lehetőség.

Paul Signac The Pink Cloud Antibes

 Georges Seurat, a pointillizmus egyik "atyja", A cirkusz című festménye.

seurat georges 6

 Henri-Edmond Cross-től egy portrét mutatnék be, ahol szintén izgalmas, hogy nem a bőrszínt keverte ki palettán a festő, hanem egymás mellé helyezte a kék, fehér, piros, sárga tiszta színeket.

afd018dcc97c169fa4acf23df8525e16

 És akkor íme a bevezetőben említett Plányi Ervin Tavaszi kert című alkotása.

Planyi Ervin Tavaszi kert

Gyerekként tanították a papírfecnikkel való mozaik kirakást. Hát az is egy türelemjáték volt. Egy ilyen 75x105-ös méretű képet apró pöttyökkel felrakni.....van kérdés? :)

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kövesd idekattintva facebook oldalunkat.