A festészet az igazi szabadság - Edina sikersztorija
A festészet az igazi szabadság - Edina sikersztorija

Edina sikersztorija egy folyamatos emelkedés.

Mikor rátalált a festészetre nem is oly régen, nemcsak arra ébredt rá, hogy gyógyító ereje van az alkotásnak, hanem az idő múlásával megtapasztalta azt a rengeteg kifejezési formát, melyet elérhet általa, melyben megmutathatja lelkét.

Edina több a képeinél. Őszintén mondhatom, szerencsés vagyok, hogy megismerkedhettem vele személyesen is. Tudom, vannak mondatok, amiknél felsóhajtanak az emberek, hogy most megint belefutnak egy nyálas sztoriba, ömlengeni fognak egy művészről. Pfúj, menjünk tovább.

Ha mégis itt maradtál olvasni, akkor remélem, meg tudlak győzni, hogy tényleg valós a fenti állítás. Nyugi, maradj, nem folytatom a szinonimák felsorakoztatását: a csodálatos, remek és blablabla szöveggel.

Nos, Edinával egy találkozás már az első mondatnál olyan, mint egy ezer éves ismeretség. Ez elég bárgyún hangzik, de ha valakit öt perc múlva úgy lehülyézel, hogy az csak nevet rajta, majd csípőből bolondnak titulál, akkor tudod, lesz még aznap mély beszélgetés, és harsány röhögés is.

received 1506418729409072

Sosem lehet megmagyarázni, hogy két embert mi tudja ennyire egymásra hangolni. Semmi közös múlt, azonos élet. Két nő, két világból, két külön országban.

De most nem egészen ez a lényeg, hisz ez inkább az én sikersztorim cikke lenne, ha ezt továbbfolytatnám, hogy mekkora szerencsém is volt személyesen azt a nőt megismerni, aki úgy dobálja fel a színeket a vászonra, hogy minden egyes vonásával kikiáltja a nőiesség üzenetét.

received 1506416042742674

A cikkre való felkérést, értem ezalatt a sikersztori megírását, először úgy érezte Edina, nehezen fogja teljesíteni, hisz úgy érzi, az emberek e mellé a szó mellé, hogy siker, kapásból pénzt és gazdagságot asszociálnak.

received 1506417266075885

Azért megkérdeznék egy új életet kezdő embert, hogyha választana, gazdagság vagy szabadság közül, melyik jelentené neki a sikert? Ugye, hogy mennyire nem egyértelmű ennek a jelentése?!

A gazdagság, pénz, tuti anyagiak, egy olyan állapot, mellyel bizonyos tekintetben szabad lesz az ember, de igazi szabadságát akkor élvezheti, ha saját maga dönt sorsa felől.

Edina azzal, hogy a festészet mellett döntött, egy rendkívüli szabadságot kapott jutalmul. Örömet, fájdalmat, sikert, kudarcot, mind úgy fejezheti ki színeivel, képi megközelítésével, hogy azzal másoknak is örömére tud lenni.

Az interjú után többen megkeresték, gratuláltak munkáihoz, és bátorították a további alkotó tevékenységhez, mely valljuk be őszintén, az egyik legjobb dolog, ha az ember valóban nemcsak önmagának, hanem kifelé, a világnak is szeretne üzenetet, feltöltődést adni.

Ezek az inspirációk az embereket, mint ahogy Edinát is, további ötletelésre, festésre sarkallják.

Edina ezzel a „lökettel”, impulzusok begyűjtésével elkezdett más irányzatok, technikák felé is kacsintgatni. Így talált rá a textilszobrászatra, melyből elmondása szerint az ember egyetlen tárgyra sem tud úgy ránézni, mint egy haszontalan darabra, hisz minden dolog újrahasznosítható, új életteret kaphat némi átalakítással.

20170429 160931

Az élet, a tanulás nem állt meg Edinánál sem. Mikor találkoztunk, épp egy napot töltött Budapesten, de onnan másnap már indult is tovább, hogy Nógrádi Katalin festő és grafikus négy napos intenzív kurzusán részt vegyen. Hát nem írom le azt a hatalmas elánt, amivel a hazafelé úton beszélt az élményeiről, lendületéről, és arról a csodáról, melyet az oktató megmutatott neki, hogy mi rejtőzik benne, csak hinnie kell abban, hogy mindig van feljebb és feljebb.

20170518 181059

Ha leírnám, akkor megint azt hinnéd, hogy egy orosz regényben a hősnő előadja romantikus jelenetét a művészet csodájáról. Úgyhogy mákod van, ezt most rábízom a képzeletedre.

Képeit megtekintve viszont, melyeket ott készített, simán el tudod képzelni a lelkesedést a telefonvonal túlsó végén. 

A továbbiakban, talán a cikk miatti lelkesedése, vagy töretlen szenvedélye, de összehozta Edinát a sors egy hölggyel, akinek versei tökéletesen rímelnek festményeire. Idekattintva meg is tekintheted, mert megvallom, annyira büszke voltam rájuk, hogy meg kellett írnom :)

Edina tervei között szerepel egy kiállítás a közel jövőben, illetve egy aukcióra is bekerültek képei.

Nos, írjam még tovább, mi mindenre képes egy ember, ha hisz önmagában, a festészetben, és a művészet szárnyalásában?

20170429 160604

Ok, befejeztem...beszéljenek Edina képei helyettem.

Art of Kata

Alkotó: Horváth Edina

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!