Rossz anyák – hallom ahogy gördülnek le rólad a kövek
Rossz anyák – hallom ahogy gördülnek le rólad a kövek

Bihari Viki fogalmazta meg nagyon jól, mit várnak el manapság a nőktől: „Legyen szuperanyu, végzet asszonya, fitnesz guru, konyhatündér, barkácsmester, cégvezető„

És ezennel a gyerekeink, ha még egyszer megkérdezik, hogy melyik az a szakma, amivel jól lehet keresni, akkor boldogan mondhatjuk majd, hogy a gazdaggá válás útja: legyél coach/életvezetési tanácsadó/pszichológus, mert ennyi frusztrált, önmagát ostorozó nőt még nem látott a föld, mint amennyi mostanában terápiára szorul az anyaságban való tökéletlen helytállása miatt.

A filmben a főszereplő azzal nyeri el mások szimpátiáját, hogy bátran felmeri vállalni, akármennyit is teljesít, esténként hullafáradtan zuhan az ágyba, tuti, hogy hibázott aznap. Hiányos az elintézett feladatok listája. A férjének nem a szexistennő jut róla eszébe. A gyerekek nemhogy tiszteletet nyújtanának irányába, inkább még jobban alázzák esendőségéért.

Egy valamit viszont nem igazán díjaztam. A filmet szerintem meg kell néznie a gyerekeknek is, hogy megértsék, felfogják, mit várnak el anyjuktól, és miért is kéne hálásnak lenniük. Viszont a film alatt az embernek készenlétben kell lennie fütyülésre csücsörített szájával, mivel annyi káromkodás volt , melyeket bár megértettem és nem kellett a gyerekemhez fordulni, hogy bizonyos szavak mely rap énekes szótárában fordulnak elő, hogy ezzel egy kicsit közönségessé tette a lázadó anyák világát..

A hétköznapi beszédben rendesen kicsúszik nekem is a számon egy pár kocsma szélén használatos szleng, ha dühös vagyok. De itt pont azt éreztem, hogy ezzel egy kicsit degradálják a női nem anyai szerepét, felelősségét.

Viszont a mondanivaló tényleg talált-süllyedt. A görcsös megfelelési kényszer elleni fellázadás. A hirtelen megnyíló anyák őszintesége. A szuperanyák titkos életéről a lepel lehullása.

Ha túl tökéletesen látod el az anyai feladatokat, akkor a férjed érzi úgy, hogy elhanyagoltad, így kifelé elindul vigaszt keresni.

308232 1024 rossz anyak 28

 

Ha túl sokat sündörögsz a férjed körül, és valóban te leszel a világ legtökéletesebb szakácsa, legszexibb pincérnője, és gogo bárba sem kell elmennie, ha rúdtáncot akar látni, akkor viszont előfordulhat, hogy a gyerekeknél rácsodálkozol az év végi gyenge bizonyítványra.

Ha kitalálod, hogy te valamiben eszméletlen tehetséges vagy, ezért céget alapítasz, így viszont előfordulhat, hogy zavarba jössz, mikor a saját gyereked születésnapi bulijára készülve 15-ös számot vásárolsz a tortára, pedig szegény még csak a 13-at töltötte be.

Van-e egyensúly? A film felhívja a figyelmet arra, hogy érezd magad úgy jól, ahogy vagy, ne görcsölj semmin, amit elmulasztottál? Létezik megoldás a Bihari Viki által felállított meghatározás létrehozására?

Nem mindegy!? Csináld úgy, ahogy tudod, ahogy jól érzed magad, és ahogy a lelkiismereted diktálja. A köveket pedig végre gördítsd le magadról,...nem te vagy rossz, csak az anyaszerep a legkeményebb feladat.

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!