Mindenki anyja vagyok - interjú Bihari Vikivel
Mindenki anyja vagyok - interjú Bihari Vikivel

Lami: Van egy idea a jó anyáról. Legyen mindig türelmes, gondoskodó, házias, szeretetteljes, tökéletes...és mielőtt még most minden anya beütné a pszichológusa telefonszámát, legyünk inkább rövidek: egy anyát elvárásokkal bombáznak, amit pedig teljesíteni lehetetlen.

A mai nők belerokkannak, fellázadnak, hisztis emancipációba kezdenek, ha valamit elbénáznak. Persze a közösségi oldalakon senki nem káromkodik, ha a gyerek a klaviatúrára önti a reggelijét, a pizsik összevisszaságát a földön heverve is viccesen osztják meg egy fotón az ismeretlen ismerőseikkel.

Tudod, Viki, amióta nálad voltam a két napos kurzuson, folyamatosan az él bennem, hogy rólad vehettek mintát több száz évvel ezelőtt a lányneveldékben, mikor arra az órára került sor, hogyan legyenek jó anyák a nők.

Nyugi, húzd vissza felfelé görbülő szemöldököd, és fojtsd vissza feltörő kitörésed, mely szerint „ez most tényleg ilyen hülye, semmi emberismerettel??”

544959 10205530405521583 8112293779697386820 n

Elmondom inkább gyorsan, mit kaptunk a kurzusodon tőled akkor és ott. Kihoztál belőlünk egy olyan lényt, mely tudta, hogy ott van, de az istennek sem mert előbújni. Ha egy kicsi szikrája is volt annak, amit jól csináltunk, kiemelted, de mellette azért éreztetted az emberrel, hogy van még miért hajtania. Időt engedtél arra, hogy rájöjjünk, mire vagyunk képesek. Nem voltál türelmetlen, egyetlen szóval nem aláztál senkit. Együttéreztél velünk, ha úgy bőgtünk az írásunkat felolvasva, hogy levegőt sem kaptunk. És akkor is jelen voltál teljesen, mikor zsibbadtra röhögtük arcunkat.

Mindenki elképzeli, hogy milyen lesz majd anyaként. Persze ezek megint elvárások, igaz, önmagunkkal szemben. Neked mi a fő vonal, amit szeretnél kihozni magadból, mikor már nem több százan tartunk anyánknak téged, hanem Egy gyermek fog igazán annak szólítani?

Bihari Viki: Ú, bakker, ez nagyon nehéz kérdés. Röviden annyi, hogy valóságos érzelmeket akarok sugározni a gyerek felé. Semmi játszma, debilizálás, megszégyenítés, kihasználás, birtoklás, dominálás, hanem őszinte érzések. Tabumentes vasárnapi ebédek, semmi húzd ki magad, köszönj szépen az Ilonka néninek, nézd meg már megint mit csináltál, semmire sem fogod vinni, bárcsak moziba mentem volna inkább, stb… Nem akarok mérgező szülő lenni, jól akarom csinálni. És el fogom rontani, de a mérték nem mindegy, mennyire.

13006526 10209463694571351 2081925399630046061 n


Lami: Még a múlt évezredben úgy 16 évesen, nyáron dolgoztam egy bölcsődében. Volt ott egy nagyon szép nő. Kedves, értelmes, gondoskodó. Negyven éves kora utána találta meg azt a férfit, akivel összekötötte az életét. Ma már ez teljesen trenddé nőtte ki magát, így a negyven feletti nők is tudnak még hinni abban, hogy benyomul életükbe a nekik tökéletes pasi.

Írásaidban nagyon tetszik, hogy nem pocskondiázod a férfiakat, hanem arra adsz útmutatást, hogy a nőknek sem árt egy kontroll, amiért egyedülállóak. Én egy párszor hibáztam, mikor megkértem a Jóistent, hogy hozza el nekem az álomférfit. Összetákoltam egy listát, hogy milyen tulajdonságai legyenek. Pechemre mindig megkaptam. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ezt/meg ezt is/és még amazt is kihagytam, mint kedves és fontos tulajdonság. Így jól bepöccentem, és annyit kértem végül: hozd el nekem azt a férfit, aki boldoggá tesz szerelmével. Hm. Férjnél vagyok, és boldog feleség lettem.

Rengeteg mindent letettél már az asztalra, és durván jó eredményekkel. Sok olvasó szerintem retteg, hogy egyszer férjhez mész, ezzel elveszítik „sorstársukat”, aki kiröhögi saját magát és a a null-potenciális férjjelölteket. De legyünk őszinték, nem lehetünk életünk végéig Teréz anyuk. Társra vágyunk. Ennyi. El szoktad képzelni, hogy reggelente lefőzöd a kávét férjednek, legokra lépdelsz hajnalban? Milyen kép él benned arról, hogy melletted alszik a pasi/férfi/szerető/barát, aki miatt elnémulnak a szingli blogok?

Bihari Viki: Ismét nehéz és őszinte kérdés. Lehet, hogy könnyítenem kéne az íráskurzuson, mert most akasztják a hóhért, úgy érzem.
Vicceltem természetesen. :)

A valódi intimitás nem a nyomorult fészbúk, hanem egy olyan párkapcsolat, ami egyenrangú, felnőtt és tiszta. Ha valami isteni csoda folytán megélem majd, mert a karma úgy akarja, akkor talán írok róla, talán nem. Azt tapasztaltam, hogy életem legnagyobb és legfontosabb dolgait egész egyszerűen nem tudom elmesélni sem a közösségi oldalakon, sem privátban, mert annyira mélyen megélem, és ez jó.

Szívesen főzök reggelente kávét, bár még sohasem csináltam. És szívesen főzök akármit, bár ugye nem vagyok egy gasztropillangó, viszont gondoskodni imádok.

Sokan drukkolnak, hogy legyen már faszim és gyerekem, de ezzel kivégezném a karakteremet, a kis dundi Bridget Jones már nem lenne a régi, viszont úgy gondolom, az alapjaim megmaradnának. Szerintem írnék, csak máshogy.

Fogalmam sincs. Próbáljuk ki!

Lami: Az írói kurzusodon akik részt vettek, mind örökké emlegetni fogják a nevedet. Magadat adtad. Azt a nőt, aki úgy szeretett minket, hogy fontossá vált számunkra a véleményed, amit néha csak egy tekintettel, vagy éppen a nem megszólalásával küldtél. Mit látsz az anyákban, mit rontanak el, amiért nem mindig tudnak elégedettek lenni magukkal, te viszont pont ezt szeretnéd majd elkerülni anyaként?

Bihari Viki: Nincs ilyen, hogy globálisan mit rontanak el az anyák, mert nem ismerek több milliárd anyát, valamint kurva hiteltelen dolog a kispadról pofázni.

Amit én látok a szűk környezetemben, vagy akár a tágabban is, az az, hogy sok nő egy seggel akar minden lovat megülni. Legyen szuperanyu, végzet asszonya, fitnesz guru, konyhatündér, barkácsmester, cégvezető, miegymás és ennyi szerep közt megzakkannak.

Sok sok év otthon mondjuk 2, vagy 3 gyerekkel iszonyú kemény, monoton, teljesen átformál egy nőt. Szükség van sörözésre, sportra, bulira, élményekre, szexre, flörtre is akár, hogy a nő visszanyerje az énképét és ne csak anya legyen, hanem sokkal több is. De a társadalom szarrá bélyegez egy anyát, aki takarítás és vásárlás helyett mondjuk bringázni megy napközben és megiszik egy fröccsöt. Az pusztuljon és takarodjon vissza a rezsó mellé. És a nőknek frankón lelkifurkájuk van, ha 10 percre leülnek és épp “nem csinálnak semmit”. Nem tudnak pihenni, mert hajtja őket a magyar társadalom. Na ez iszonyú beteg szerintem. És sajnálom az anyákat. Szívből. És ha számítana a szavam, feloldoznám őket. Irány a buli, a pörgés, a fröccs és az élet. Nem kell mártírhalált halni 4 fal közt.

Lami: Aki nem álmodozik, az fel se keljen. De vannak olyan álmok, melyeket kimondani is alig merünk. Te viszont bátor csaj vagy. Oscar díj? Bestseller? Szappanopera? Ok, itt abba is hagytam. Mit tervezel ősztől, mely akár a régi dolgok folytatása, akár egy új robbanást jelent?

Bihari Viki: Nagyon szeretném folytatni a tanítást, mert, ahogy láttad is, nem tanítok, hanem én tanulok tőletek, egymást formáljuk, egymást segítjük. Úgy érzem, megtaláltam a helyem ebben, egyfajta bábának érzem magam, vagy dúlának, aki csak szelíden VAN, de nem bánt, nem siettet, nincsenek elvárásai.
Engem az mozgat, hogy minél többet adjak magamból nektek, mert ettől leszek teljes. 8 hónap alatt annyi szeretetet kaptam tőletek, hogy kvázi ebből az akksiból élek. Kimondhatatlanul hálás vagyok minden egyes másodpercért, amit veletek tölthettem.

Ez nem tanfolyam, ez közös szülés és érintés, simogatás, tánc, inspiráció.

És igen, mindenki anyja vagyok és senkié sem.

Szép kereszt, próbálom úgy faragni, hogy ne vágja a hátamat. :)

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!