Hosszú út lefelé - avagy az életmentő öngyilkosság esete
Hosszú út lefelé - avagy az életmentő öngyilkosság esete

Az életedben egyetlen dolgot nem tudsz megváltoztatni: azt az öt másodpercet, amíg zuhansz lefelé a tetőről. Minden másra képes vagy.


A film négy ember dacszövetségéről szól a halállal szemben szilveszter éjjeléről indulva. Adva van Martin Sharp (Pierce Brosnan), egykoron sikeres médiasztár, akit egy fiatal lány megrontása miatt hurcolnak meg, és az utána következő megaláztatásokat másként nem tudja megoldani, mintsem leugrani készül London legmagasabb tornyáról.

Majd a filmben következik Maureen (Toni Collette) jelenete, akiről eleinte azt hisszük, hogy egy sima, uncsi macskás nő, de később kiderül, a céltalanság, a körforgás, és ezzel együtt a mindennapos ápolása fogyatékos gyermekének viszi fel őt is a toronyba.

Aztán jön a megszelídíthetetlennek tűnő lány, Jess (Imogen Poots), kinek apja politikusként igyekszik a legkeményebb férfinak tűnő látszatot kelteni, mint aki remekül viseli a sors csapásait.

És végül a zenész, J. J. (Aaron Paul) jelenik meg a torony egy sötét zugában, aki rákosnak vallja magát, mellyel győz az öngyilkosok versenyén.

668

A közös cél érdekében aztán összefognak. Nem az életért. Csak egy időpontot jelölnek meg, melyig megígérik egymásnak, hogy kitartanak a halál ellen.

Nincsenek őrült nagy jelenetek, hihetetlennek tűnő meglepetések. 

Hétköznapi gondok, már-már semmitmondó valóság. Nincsen a végén egy nagy csattanó, mellyel megrémülünk, hátast dobunk, sírva fakadunk, vagy újra elkezdünk hinni a csodákban.

Négy ember gondolatait, sorsát követjük végig, akik döntenek.

Nem megvalósíthatatlan világot járnak be, nincsenek kizárólag a filmvásznon megélt életutak. Semmilyen, egyhangú, bármelyik szomszédban található triviális történeteket kapunk. 

A kritikák lehúzzák, ingerszegénynek tartják, mint maga az öngyilkosság ténye is az. 

De van értelme úgy szólni a szuicid hajlamú emberekről, hogy ők különlegesek, figyelemre méltóak, címlapon a helyük?

Jó ez így, ahogy a film bemutatja. Nem kellenek effektek, drámai snittek.

Ahogy J. J. szájából elhangzik: „nem meghalni akarok, hanem élni nincs kedvem”.

 

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!