Kevés az, ha tehetséges vagy - a McDonald's igaz története (filmajánló)
Kevés az, ha tehetséges vagy - a McDonald's igaz története (filmajánló)

 Hogyan lesz egy 52 éves emberből a világ tíz legbefolyásosabb embere közül az egyik?

Rövid mottója ennyi:

 "A világon semmi sem helyettesítheti a jó öreg kitartást, a tehetség sem. Nincs gyakoribb a tehetséges, ámde sikertelen embernél. A zsenialitás sem. Az el nem ismert zsenialitás közhelynek számít. A műveltség sem, hiszen a világ tele van művelt bolondokkal. Egyedül csak a kitartás és az elszántság bír erővel."

A történet röviden: Ray Kroc sikertelen házaló ügynökként dolgozik. Egy alkalommal hat turmixkészítő gépet rendelnek meg tőle a McDonald fivérek. Elmegy személyesen megtekinteni, hogy kik lehetnek azok, akiknek a balul elsült eladási kísérletei után sikerül végre értékesítenie, ráadásul ekkora tételt. A látogatáskor körbevezetik, ahol beleszeret a hitvallásukba: gyorsan és jót, családias környezetben. Sikerül őket meggyőznie, hogy mint franchise értékesítő dolgozzon nekik, aztán a két testvér (Richard és Mac McDonald) rugalmatlansága miatt (terjeszkedés, Coca Cola kizárólagossága, hűtők megszüntetése) ki akarja vásárolni őket.

A történet végét mindenki ismeri: világhálózatot létesít. több mint 36 ezer étteremmel rendelkezik, Magyarországon először Budapesten, a Régiposta utcában nyílt étterem 1988-ban.

Hogy mi tetszett meg a hamburgeres büfében Ray Krocnak?

-ugyanazt az ételt adják minden egyes büfében, így bármelyik ország bármely városában betér a vendég, mindig ugyanarra számíthat, ergo a kiszámíthatóság biztonsága

-nincsen felesleges rohangálás, teljesen megtervezett a háttér munka

-nincsen mosogatással töltött idő és hely, mindent eldobható csomagolásban értékesítenek

-a híd, az aranyló M betű

Eleinte jutalékos rendszerben dolgozott, de ez nem volt szerinte egyenes arányban a befektetett munkájával, így kegyetlen játékba kezdett. Igen, nem lehet azt írni róla, hogy kitartása, elszántsága mindig tiszta játszma volt.

A történet érdekessége, hogy amitől hatalommá vált, azok alapötletei egyik sem az övé: a hamburgerek, a menü és a név a testvérek sajátja. Ma már Ray Kroc nevéhez fűződik a McDonald's elnevezés, amiről az embereknek a gyorsétkezde jut eszébe, de az igazság az, hogy ő megvásárolta ezt és nem felfedezte úgymond.

A másik ötlet, mellyel végre előbbre lépett és hatalmas vagyont szerzett az egy munkatársa fejéből pattant ki, mely szerint nemcsak kitanította csupán az új éttermek tulajdonosait és kötelezően betartott szerződéshez kötötte a működtetést, hanem ő maga vásárolta meg az ingatlanokat, telkeket, melyeken megnyíltak, így vált a McDonald's hatalmas ingatlanbefektető birodalommá.

Hogy mi volt a sikere titka a McDonald's, Ray Kroc alapítójának? Rációt látott egy tervben, melyet kemény, kitartó munkával megvalósított.

A film a kitartásról, elszántságról, céltudatosságról szól.

További cikkekért kövesd az alábbi oldalainkat és iratkozz fel havi egy hírlevelünkre a magazin főoldalán: 

facebook oldalunk, 

youtube csatornánkat 

Pinterest tábláinkat.