Hogyan tudsz két fázisú repesztéssel csodás darabot létrehozni?
Hogyan tudsz két fázisú repesztéssel csodás darabot létrehozni?

Mikor gyerek voltam, egyfajta ragasztót árultak, így nem volt kérdés, melyiket kell használni. Ma pedig már nincs olyan termék, amiből ne lenne többféle, így csak állunk bambán a boltok, webáruházak kínálata előtt, és piszkosul nehéz a választás.

Nos, ha szép, szabályos repedést szeretnél elérni, amit akár szabadon hagyhatsz, de dekopázs technikával meg is bolondíthatod, akkor íme a két fázisú anyag, amit most lépésről lépésre megmutatok. Segítőm Nyíri Ilona volt, az Otthonmelengető alkotója.

Ha meg van az alap, hogy mit szeretnél megrepeszteni, akkor válassz egy mély, sötét árnyalatú festéket, melyet szeretnél a repedezések között látni, hogy felbukkan. Mi ezt az óarany akril festéket használtuk, mely így egy kissé majd barnás, régies hatást fog kelteni. Egy rétegben bőven elég befedni vele az alapot.

7.20180120 143606

Utána máris jöhet a repesztő anyag egyes fázisa. Ezzel szépen kend le egyenletesen a már megszáradt felületet, és hagyd, hogy a fehér egy átlátszó anyaggá váljon. Ne használj semmiféle melegítést a száradás meggyorsítására, mert így kockáztatod, hogy sikert érsz el.

7.20180120 143606

Ha teljesen fénylőre, átlátszóra megszáradt, jöhet a második fázis felvitele. Gyorsan használd az ecsetet, mivel nagyon hamar szárad.

7.20180120 143606

Mikor kisebb részekre ecsettel felvitted, akkor érdemes egy szivaccsal simává "ütögetni", hogy egyenletes felületet kapjál. Ne az egész felületet kend le, hanem részenként, mert mint ahogy mondtam, rendkívül rövid a száradási ideje.

7.20180120 143606

Egy pár percen belül már láthatod is ezt a csodálatos felületet, melyet akár így is hagyhatsz, vagy szépen wax-szal átdolgozod, esetleg még egy szalvéta réteggel megbolondíthatod. Brutál jól néz ki, ugye?! :)

7.20180120 143606

Mi rózsákat tekertünk, gyöngyöket ragasztottunk, és leveleket tettünk rá, melyről bővebben idekattintva olvashatsz, hogyan készültek.

7.20180120 143606

Ezt a technikát bármely használati tárgyon tudod hasznosítani, legyen az műanyag, fa, vagy fém felület. Ha szükséges, akkor előtte alapozd le, hogy az akril festék biztosan megtapadjon.

Szerző:Lami

Ha tetszett a cikk, kövesd facebook oldalunkon a további híreket, ötleteket, technikai tanácsokat.