RögvEst - ha minden pillanatban a jelenben akarsz lenni
RögvEst - ha minden pillanatban a jelenben akarsz lenni

A színházzal valahogy úgy vagyok, mint a Kis herceg rókája, már jó előre díszbe öltöztetem a szívemet.. vagy ezt már írtam volna?! Ettől még így igaz :)

Akarsz-e velük játszani ?

A múlt héten volt szerencsém eljutni a Momentán társulat RögvEst című előadására és fergetegesen szórakoztam - komolyan mondom, a végére fájt az arcom a sok nevetéstől. Hogy miért? Elmesélem.

Számomra csúcs színházi élményt nyújtott az előadás, mert lenyűgözött a kreativitás, a rögtönzési készség. A minden pillanatban jelenlevőség...

Egy “hagyományos” előadáson a szereplők sok százszor, ezerszer mondják el ugyanazt a szöveget – persze ez semmit sem von le az értékéből, mármint persze, ha maguk a szereplők nem fásulnak bele és megmarad az odaadás.

Igazából ez rutin, megszokás, ami jó, komfortos és otthonos de talán ahhoz hasonlítanám, mint amikor az ember hosszú éveken át, naponta többször megteszi ugyanazt az utat akár gyalogosan, akár autóval, és közben egész másutt járhatnak a gondolatai. Talán a bevásárlólistán, az elvégzendő teendőkön, akár a megvalósítandó terveken – és egyszer csak odaér.

Az improvizáció, a rögtönzés meg olyan, mint amikor valami miatt terelés van a megszokott útvonaladon, és járatlan utakra kell, hogy tévedj, hogy mégis odajuss, ahol lenni akarsz. Ekkor “felriadsz” és odafigyelsz, mert hirtelen felbukkanó kanyarok, beláthatatlan útszakaszok jöhetnek.

Itt nincs két egyforma előadás, hisz cserélődik a közönség, mindig mások az ötletek, az alapszituációk. Nincs üresjárat, nincs lanyhulás, minden pillanatban ott kell lenni a szeren. Nincs kidolgozott szöveg, nincsenek előre megírt poénok, nincsenek beépített nézők. Mindig aktuális, minden a jelenben, a pillanatban, a közönség ötletei alapján születik. Rövid, intenzív jelenetek, dinamikus fordulatok, váratlan csattanók. Mondj egy műfajt, adj egy tárgyat, nevezz meg egy helyszínt, egy foglalkozást, és máris viszont láthatod a színpadon, sőt magad is főhőssé válhatsz.

A tagok Földessy Margit kreativitásfejlesztő stúdiójában találkoztak még gyerekként, a ‘80-as évek végén. Az innen hozott játékszemléletüket, játékosságukat, kreativitásukat megőrizve 2000-ben kezdtek szorosabban együttműködni, majd 2003 novemberében tartották első improvizációs előadásukat, RögvEst néven. Azóta használja a társulat a “Momentán” nevet. Játékaik angol és amerikai hagyományokon alapuló improvizációs játékok, valamint a közösen fejlesztett saját előadástípusok.

A társulat tevékenysége hobbiként indult, de öt év és kétszáznyolcvan előadás után 2008 szeptemberében a budapesti Ajtósi Dürer soron megnyitották első saját színházukat, a Momentownt. Újabb két év elteltével – és azóta is – immár végleges játszóhelyükön lépnek fel, az Impro-kreatív töltőállomáson, a belvárosban. Már maga a hely is “megér egy misét”, egy roppant hangulatosan kialakított zegzugos pince - érdemes megnézni..

“A Momentán egy kilenc fiatalból álló kreatív csapat, az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója. Hogy az mi? Minden este úgy megyünk fel a színpadra, hogy fogalmunk sincs, mit teszünk a következő pillanatban. Aztán valamit teszünk. És ez sokszor vicces. Hat különböző improvizációs előadást játszunk itt, mindet a nézők ötletei alapján…” – vallják magukról.

Annyival egészíteném ki ezt, hogy ez nem “sokszor”, hanem mindig vicces. Az ember nem kívülálló nézőként van jelen, hanem egyenrangú játszótársként.
A RögvEst az alap Momentán élmény, innen indul minden.

Mottójuk: "Mi sem tudjuk, mit teszünk öt perc múlva!"

Ha akarsz velük játszani, ne habozz, menj el!

Szerző: Beck Krisztina

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!