Pólófonal horgolás, avagy amikor egy szerelemből vállalkozás születik - interjú Szentesi Eszterrel, a Bármitartó tulajdonosával
Pólófonal horgolás, avagy amikor egy szerelemből vállalkozás születik - interjú Szentesi Eszterrel, a Bármitartó tulajdonosával

Ha megdicsérnek egy ruhadarabomat, vagy valamilyen kiegészítőt az otthonunkban, és én készítettem, kapásból közlöm, hogy saját kreációm.

Oltári büszke vagyok rá, mikor ilyenkor eldobják az agyukat az emberek, hogy milyen tehetséges vagyok (hm, egész jó kis önbizalom építő játék ez a kézművesség :) )

Ma már szerencsére nem kell feltétlen gagyi megoldásokhoz folyamodni, ha valami egyedit szeretnénk alkotni. Az ötletekhez remek minőségű anyagokat is lehet kapni, teljesen elfogadható áron. 

Ehhez járult hozzá Szentesi Eszter, a Bármitartó megálmodója is. Pólófonalból készíti dekorációit, kifogyhatatlan újdonságokkal megspékelve.
De ne rohanjunk előre! 

A pólófonal egy újdonság. Bár régen a szövött szőnyegek is elhasznált ruhadarabokból készültek, így az alapanyag valamelyest hasonlatos a régi idők tárgyaiéhoz, még akkor is, ha ezek nem újrahasznosított anyagból vannak előállítva. Mielőtt viszont találkoztál a pólófonallal, milyen kézműves területeken próbáltad ki magad?

Szentesi Eszter: Anyukám mindig azt mondta, hogy a kreativitás kihagyott egy generációt velük, a szüleimre ugyanis nem jellemző az ilyen jellegű alkotási vágy. A nagypapám azonban művészlélek volt, így már kicsi koromban láttam, hogy tájképek, portrék, linómetszetek születnek az otthonában. Gyerekként nagyon szerettem rajzolni, később pedig mindenfélét kipróbáltam, ami a csövön kifért.

Két technika volt igazából, ami mellett hosszabb ideig lehorgonyoztam. Az egyik a gyöngyfűzés, a másik a pólófonal horgolás. Az előbbi idővel lecsendesedett, az utóbbi mániám tombol. Ami mindig egyértelmű volt, hogy valamit létre kell hoznom, valamit alkotnom kell.

19642376 1240266802750073 2847378541166026618 n

Lami: A kézimunka egy szenvedély. Ha eltelik egy nap alkotás nélkül, néha már hiábavalónak is látjuk azt a 24 órát. Aki viszont ezt a szenvedélyt átéli, annak mindig ott lesz a teremtés, saját alkotás létrehozásának öröme. A Bármitartó megszületésében mit láttál meg, amitől szerelem lett belőle?

Szentesi Eszter: A Bármitartó egyértelműen szerelem. Leginkább azt érzem a pólófonallal kapcsolatban, hogy végtelen a benne rejlő lehetőség. Hiszen lehet tároló, szőnyeg, párnahuzat, ékszer, táska, de született a műhelyemben már fejlesztő játék eszköz és ritmus hangszer is belőle.

Alapszinten horgolni már a Bármitartó megszületése előtte is tudtam, de éreztem már a legelején, hogy ez valami egészen más lesz, folyamatosan tanulni akartam, fejlődni, még többet tudni, mindent kipróbálni ebben a témában, egyszerűen múlni nem akaró késztetést éreztem rá.

thumb 20728344 1588170254568311 4133314551261416808 n

Az év elején hirtelen kórházba kerültem, ahol nagyon sok időm volt gondolkodni mindenfélén. Ott éreztem először azt, hogy a legjobban a kislányom és a férjem hiányzik, de mellettük valami más is. A horgolótűm, és ha nem állnának ki mindenhonnan csövek belőlem, és nem lennének erős fájdalmaim, akkor nagyon-nagyon szeretném használni. Azt hiszem ott, abban a pillanatban született meg a Bármitartó ötlete is.

Lami: Én egyszer vásároltam egy pólófonalhoz hasonlatos szalagfonalat. Hát hiába is vastag, és hamar készen van vele egy munka, azért mégsem annyira könnyű vele dolgozni, mint elsőre látszik (azt hiszem egyébként, le is fogom fejteni, és újra készítek belőle valamit :) ). Hogyan mutatod meg az embereknek ennek a technikának az elsajátítását? 

Szentesi Eszter: Pont a hátránya a legnagyobb előnye a pólófonalnak. Aki először látja, azt gondolhatja, hogy milyen ormótlan vastag izé, de valójában éppen ezért sokkal haladósabb vele az alkotás, mint a hagyományos horgoló fonalaknál. Ha elrontod? Semmi gond! Pillanatok alatt visszabontható. Elsőre csukló próbáló feladat vele dolgozni és a vastagabb horgolótűt is bizony meg kell szokni.

Nagyon szeretném, ha minél többen megismernék és megszeretnék ezt a nagyszerű hobbi tevékenységet, ezért többféle módon is segítem a kezdőket. Indítottam egy Youtube csatornát, ahol lépésről-lépésre megmutatom, hogyan készíthet bárki magának saját bármitartót. Ma már több, mint 20 saját készítésű videóm van, ebből nem egy többezres nézettségű.

thumb IMG 20170623 233815 651

Ezen kívül van egy facebook csoportom, ahol megosztjuk egymással a munkáinkat, bátran lehet kérdezni, mindig lesz, aki jó szívvel és érdemben válaszol. Picit eltérünk a többi pólófonalas csoporttól, mert a lényeg a gyakorlati szemlélet és a valós, saját tapasztalatok megvitatása. Külső tartalom, pl. pinterestes belinkelések elenyészőek, itt nem ez a lényeg. Szuper, inspiráló csapat vagyunk, hálás vagyok a tagoknak, mert nagyon sokat kapok tőlük lelkileg.

Lami: Talán hülye egy kérdésnek tűnhet, és túl pátoszinak, de mi az, ami mindig előrelök, milyen erő mozgat, mit szeretnél adni ezzel az újdonsággal az embereknek? Vagy ha így rövidebb: mit imádsz a pólófonallal való alkotásban, milyen kihívások visznek előre?

Szentesi Eszter: Mindig van, ami előre visz. Gyakran csak a fejemben születnek képek, hogy mit szeretnék készíteni és azt hogyan fogom vizuálisan megjeleníteni. Ezeket elraktározom, és sorra megvalósítom, ahogy az időm engedi. A napjaim azonban nem csak alkotással telnek. Mert bizony a Bármitartó már nem csupán egy hobbi nekem, és ezzel a tudattal számos kihívással is szembe kellett néznem. Gondolok itt az alkotói oldalam kezelésétől a számlázó program megtanulásáig, a futár rendelésen át a vállalkozói lét minden ügyes bajos dolgára. Ezeket bizony nem lehet kikerülni vagy átugrani, ezzel előbb utóbb minden alkotótársam szembe találja magát, akinek vásárlói oldalról is igény van a munkájára. Jelenleg most ez a legnagyobb kihívás nekem, egyszerre sok dolgot jól csinálni. Mondjuk a mázli faktor itt is bejátszik nekem egy könyvelő férjjel az oldalamon :)

thumb IMG 20170717 151330 757

Lami: Látom, hogy kifogyhatatlan vagy az ötletekből. Milyen tervek, célok várnak a közel jövőben rád, hogy megvalósítsd őket?

Szentesi Eszter: Nemrégiben Wood Stitch Collection néven megszületett az első saját kollekcióm, ami eltér az általános definíciótól, mert nem kész termékekből áll, hanem egy lehetőséget ad az alkotni vágyók kezébe. Ezekkel a horgolható fa alapokkal egy új korszak kezdődött az életemben. Hosszas tesztelés és fejlesztés után a kezemben tarthattam az első darabot, ami nagyon jó érzés volt!

Egy olyan termék született, ami új dimenziót nyitott meg a horgolásban, amit végtelen módon lehet díszíteni, festeni, és akár síkban is használható. A fogadtatás nagyon jó volt, szeretik és használják is az alkotótársak, engem pedig ösztönöz arra, hogy még újabb dolgokat találjak ki.

Most is van vagy 20 különböző ötlet a fejemben. A másik nagy terv, hogy személyesen is találkozhassak a horgolni vágyókkal tanfolyamok és workshopok keretében. Úgy tűnik, hamarosan ez is megvalósul. 

Szentesi Eszternek, a Bármitartó tulajdonosának további munkái idekattintva megtekinthetőek.

thumb IMG 20170728 100251 377

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, és érdekelnek további írásaink, kövesd facebook oldalunkat!