Koripokkal a koraszülött babákért
Koripokkal a koraszülött babákért

Mire képes egy elszánt alkotó 30 nap leforgása alatt tenni a koraszülöttekért?

Január 1-én elindítottuk a „Merj művész lenni!” Oldal által a „30 napos ALKOTÓI kihívás” csoportot. A tagok mind maguk választották meg, hogy mi lesz az a feladat, amit 30 napon át megtesznek fejlődésük, céljaik elérése érdekében.

Kolozsiné Edit kihívása az volt, hogy nemcsak a mindennapos horgolást tette fókuszba, hanem a Damásdi Anna kezdeményezésére indult Korip adományozásra szánja munkáit.

Már első perctől kezdve vártuk izgatottan, hogyan halad, hány darabot sikerül készre horgolni. Nem a mennyiség volt itt a fő cél természetesen, hanem hogy túlment az önfejlesztésen, és egy karitatív dolgot állított maga elé kihívásként.

Mit kell tudnunk a Koripokról? Milyen szabályok alapján kell elkészíteni?

Az első Koripokat Dániában kezdték el horgolni. Ehhez a kezdeményezéshez a KORE 2015 nyarán csatlakozott és fokozatosan terjesztette el az országban. Ma már több nagyvárosban és más településeken vannak önkéntes csoportok vagy egyéni önkéntesek akik készítik.

51236110 2288774894508779 4235642510468186112 n

A Koripok karjai biztonságot nyújtanak a kicsiknek, mivel a csövek helyett a csápokba tudnak kapaszkodni. A kórházból hazakerülve pedig minden baba megkapja a kis Koripját, így később is a társa marad.

A Koripok készítését elsősorban közös horgoláson érdemes megtanulni, vagy egy közelben lakó önkéntestől. Sok kritériumnak kell megfelelni egy Koripnak, ami elsősorban a babák biztonsága miatt van. 125/50 g-os mercerizált pamutfonalból készülnek, leggyakrabban 2-es tűvel, ezzel biztosítva, hogy kellőképpen szoros legyen a horgolás. A Koripok mérete kb. 12-14 cm ennél nagyobb vagy kisebb már veszélyes lehet a pici babákra. A minta a koraszülött ruhagyűjtés facebook csoportban elérhető, ahol további segítséget kaphat az, aki szeretne csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez.

IMG 20190126 210748

Fontos még megemlíteni, hogy nemcsak Korip horgolással, hanem varrással és tárgyi adománnyal is lehet támogatni a KORE-n keresztül az ország koraszülött osztályait.

Minden egyes darabon, mikor készítetted, folyamatában figyeltük azt a hatalmas szeretetet, amivel dolgoztál rajtuk. Milyen motiváció hajtott nap mint nap a készítésük során, melyet szívesen átadnál azoknak, akik még gondolkoznak csak azon, hogy belefogjanak a Korip készítésbe?

A kihívás során nekem is nagyon jó volt látni, ahogy napról napra gyarapodik a csapat. Bár nem volt konkrét darabszám, amit szerettem volna elérni, de nagyon örültem, hogy a végére 24 db kis Korip született meg.

IMG 20190130 141125

A motivációmban a legfontosabb, hogy én is érintett vagyok. A lányom 2002-ben 32. hétre született, így sajnos tudom, milyen egy pici babáért nap mint nap aggódni. 2017-ben megtanultam horgolni, ezzel szinte egy időben találkoztam a KORE által szervezett kezdeményezéssel. Már akkor tudtam, hogy amint lehetőségem lesz én is csatlakozni fogok. Azóta is szorgalmasan készítem a kis csáposokat.

IMG 20190130 141232

Másik fontos dolog, hogy nagyon szeretem a Koripokat horgolni. Kedvem szerint variálhatom a színeket és van egyfajta bájuk, ami segített abban, hogy naponta örömmel tudjam a kezembe venni, és folytassam a horgolást.

Igazából nehéz megfogalmazni, de ahogy a csoportban a kihívásnál is írtam:  „Ha csak egy kis mosolyt sikerül egy aggódó anyuka arcára varázsolni, mikor megkapják a Koripot, már megérte.”

IMG 20190204 083235

Ezen kívül milyen más alkotó tevékenységgel foglalkozol még? Hol lehet megtekinteni a többi munkádat?

A facebook oldalam Edit filc és textil néven található. Elsősorban filcből készítek dekorációkat, de most már egyre gyakrabban jelennek meg horgolt apróságok is az oldalamon.

IMG 20190204 083131

 Ha érdekelnek a kreatív tevékenységek, művészetek, kövesd a magazin facebook oldalát és iratkozz fel youtube csatornánkra a lépésről lépésre videókért.