Egri Lajos: A ​drámaírás művészete és A ​kreatív írás művészete - könyvajánló

Most nem regényt hozok, hanem két olyan könyvet, amiből a regényírást alapokban el lehet sajáítani.

Számomra érdekes volt, hogy Egri Lajos kint élt Amerikában, ott alapította meg az író iskoláját, és a forgatókönyvírók mind a mai napig bibliaként forgatják könyveit.

A két írás a '40-es években készült, nálunk harminc évvel később fordították le magyar nyelvre. Szóval egy magyar ember tollából született angol nyelvű könyvből tanulhatunk :)

Az első kötet, A drámaírás művészete, rengeteg technikai dolgon keresztül vezet el oda, hogyan lehet egy jó színpadi darabot, filmforgatókönyvet, vagy regényt megírni. Számtalan példát hoz elő a klasszikusoktól, amitől gyakorlatias módon értjük meg tanácsait.

A második kötet inkább példákat sorol fel, ellenben a végén van egy brutál jó összefoglaló, ami mindkét könyv alapja.

Amikor befejeztem a könyveket, hirtelen megijedtem, hogy most akkor mi lesz velem, honnan fogok támogatást kapni a regényíráshoz. Ennyire jó volt a két könyv :) Hiába is a múlt század közepén íródott, úgy ahogy az emberek jelleme ugyanazt ismétli évezredeken keresztül, úgy egy hatásos regény megírásánál is nélkülözhetetlen jó pár szabály.

Amennyiben te is szeretnél elmerülni az írás folyamatában, hatalmas szeretettel ajánlom :) És naná, hogy a bookblankethez a négyzetek is készen lettek :)

20240317 125126

20240412 175650