Carsten Henn: A ​történetsütödés - könyvajánló

Nem kell mindenre bólogatnod a történetben, hogy "hú, tényleg teljesen hihető", de vidd át egy másik értelmezésre, és máris megkapod az igazságot.

Sofie ünnepelt balerina volt egészen addig, míg súlyos balesetet nem szenvedett, amitől egyik napról a másikra élete értelmetlenné válik. Addig tökéletes házassága, férjével, a koreográfusával harmónikus, és minden álmot elérő kapcsolata teljesen széthullik.

Úgy tűnik, férje türelemmel elfogadja és várja, Sofie mikor tud túllépni azon, hogy teljesen új célokat kell találni. De Sofie hajthatatlan és mindenkit elmar maga mellől.

A munkaügyi központból kap egy értesítést, hogyha három napon belül ha nem helyezkedik el egy állásban, megvonják tőle a kifizetést. Kényszerből az első lehetőséghez besétál, egy pékségbe. Giacomo, az ötvenes pék nem sietteti neki a tanulást. Van, hogy napokra leülteti a sarokba és csak azt engedi meg neki, hogy figyeljen.

A történet enyhén irracionális, és kissé elképzelhetetlen, hogy egy kalóriát számláló, mindig az étkezésére odafigyeló ember egy idő után a kenyér szerelmese legyen. 

De a lényeg nem ez. Hanem két nagyon fontos dologra ad hitet és figyelmet:

  • ki kell sírni a bánatot, a változástól meg lehet rémülni, de mindig van egy másik út, ahonnan újra fel lehet állni, mégha soha nem gondoltuk volna, hogy az lesz a jövőnk
  • a másik fontos dolog, amire sokszor nem hívják fel az emberek figyelmét, mikor új életet kezdenek: nem vagy egyedül, de aki melléd áll az új ösvényen, nem lesz erőszakos, nem fog terelgetni, hanem neked kell észrevenned és megbecsülnöd őt

Hogyan találja meg Sofie újra élete értelmét, és egyáltalán van-e értelme a tánc után bármi másba belefogni, ezen vezet minket végig a könyv.

Az 5 pontból 7-et adok neki. Ennek oka, hogy bár szelíden megjelennek a fordulatok, de kíváncsi voltam magamra, mennyire tudok együtt gondolkodni az íróval, így az utolsó 20 oldalnál tartottam egy kis pihenőt (egy nap alatt kiolvasható a könyv) és próbáltam rájönni, mi lesz a vége. Hát nagyon nem az lett, amire gondoltam... nagyon nagyon nem :) Meglepett, erősen :)

Csodás olvasást kívánok drága Olvasó!

Lami

U.i.: azt olvastam több helyen, hogy az írónak két magyarul megjelent könyve van, és ez a gyengébbik, úgyhogy izgatottan várom, hogy a másikat is elolvassam