A Kézműves Konferencia utóhangja - avagy hogyan legyen a hobbid a hivatásod?
A Kézműves Konferencia utóhangja - avagy hogyan legyen a hobbid a hivatásod?

Tudod, milyen érzés, mikor hármat lépsz és folyamatosan rád köszönnek vagy te mész oda emberekhez bemutatkozni, mert bár beszéltél velük többször ilyen-olyan formában, de személyesen még nem volt szerencsétek egymáshoz?

Nos ezt az érzést egy kézműves konferencián simán megtapasztalhatod. A Gazdagmami által szervezett rendezvényen sikerült ezt átélnem. De ez a cikk nem rólam fog szólni, hanem inkább arról mesélnék, miről maradtál le, ha esetleg nem voltál ott, illetve egy összefoglaló arról, miben volt részed, ha végigülted ezt az eseményt.

A legtöbb ilyen oktatáson, mint már többször írtam róla, legalább egy mondattal gazdagon térhetsz haza. Néha fáj, és várod azt az egy mondatot, amiért megérte kockásra ülni hátsódat (sorry, hogy ezt az információt is megosztom veled, ezt nem lehet finomabban fogalmazni és jobb, ha tudsz róla..fájt és kész).

De ahogy lemész az edzőterembe, és már utálod a negyvenhatodik felülést a különféle kínzópadokon, de utána az öltöző tükrében azt látod, hogy nem lufik vannak a derekad körül, hanem szép kis vonalkák kezdenek kialakulni, nos egy ilyen előadáson ugyanezt kapod.

Gazdagmami egy egész csapatot verbuvált össze, ami garantálta, hogy ne csak egy mondattal térjél haza és kezdj el keményen nekilátni a kézműves pályafutásod felfuttatásához.

Egy-egy mondatban (vagy néha kicsit hosszabban, sorry, de nem lehet szárazon írni egy ilyen alkalomról) most sorba mennék, kitől mit kaptunk.

Gazdagmami, avagy nevezzük polgári nevén, Vida Ági kezdte a rendezvényt. Mint inkább marketinges, azokra a területekre mutatott rá, ahol érdemes megjelenni. Segített abban, hogyan lehet egy terméket még érdekesebbé, és ellenállhatatlanná tenné például egy céges hírlevélben.

CSP 4954

Én egy szót írtam fel magamnak, ami ultra fontos: konkrét. Ergo ne csak hablatyolj egy megkeresésben, hogy neked milyen termékeid vannak, hanem konkrétan mondd meg, milyen kollekcióval, ajánlatokkal tudod színesíteni a vásárlóid életét.

A következő előadó Várőri Adrienn volt, a Több mint hobbi tulajdonosa. Tőle leginkább motivációs szövegek maradtak meg bennem, amire erősen szükségük van a kézműveseknek. Kezdd el, és csináld! Erős ultrát adott a 100 forintos bolt és egy kézműves kínálatából. Milyenné válhatsz, ha nem mersz nekifutni a terveidnek, és mi lehet belőled, ha bátran megpróbálsz mindent, ami a fejedben megszületik. 

Egy gondolatot írtam le, ami az egyik legnagyobb segítség azoknak, akik a kezükkel dolgoznak és nem szívesen posztolgatnak: ne te írd meg, hogy mit kapnak tőled a vásárlók, hanem kérjél véleményeket tőlük. Sokkal hitelesebb leszel ezzel a formátummal, hisz ebben nem „bűzlik” majd az eladási vágyad, hanem már értékes vevők írják le, hogy mivel gazdagodtak, amióta a te termékedet viselik, használják.

CSP 4991

Nem fogom valószínűleg érkezési sorrendben elmondani, hogy kitől mit kaptunk a rendezvényen, így Panyi Zsuzsi előadásával folytatom. Feltétlen ki kell őt emelnem. Nemcsak elmesélte, hogy milyen úton módon jutott el odáig, hogy a bekerülési árak után négyszeres szorzóval értékesíti termékeit, hanem – mint többször kiemelte – egészen a gombok árától mentünk el az áfa rátételéig ahhoz, hogy egy nyereséges terméket tudjunk magunknak kreálni.

Rendkívül gyakorlatias példát kaphattak a jelenlévők arról, hogyan kell jól beárazni egy terméket ahhoz, hogy tíz év múlva is elégedetten alkothass olyat, ami boldoggá tesz.

CSP 5227

A következő előadóval elfogult leszek. Ő Vámos Robi. Nemcsak azért, mert cikk is jelent meg már róla nálunk. Többször beszéltünk levélben, illetve telefonon is, de mivel a valós életben még nem mutatkoztam be, ezért odamentem hozzá. Nem tudom, hogy ez egy marketinges fogás volt-e részéről, de mikor elmondtam, ki vagyok, ennyit mondott: „Én már azt hittem, ismerjük egymást személyesen is!” Hát na, ennyit arról, ha az ember telefonon keresztül is szinte áthatol az éteren a vonal túlsó végébe :) Vagy csak tényleg marketing fogás - de nálam bejött :)

Előadása zseniális volt!! Nemcsak azért, mert meglazította a női energiát a színpadon, és egy férfitől is hallhattunk arról, hogyan lehet fennmaradni a kézműves piacon. 

Nekem nagyon sokat számít az, hogy egy élő oktatásnál az előadó izgalmas legyen és bejárja a színpadot. Nos, Vámos Robi ezt tette. Eszméletlen humorosan, színpadképesen tárta elénk az amúgy sokak számára baromi unalmas indulási fázist: vegyél elő egy pár papírt és döntsd el, hogy igazából mit is akarsz! 

CSP 5288

Többen úgy gondolják, hogy csak alkotni szeretnének. Ez vajmi kevés, hisz akkor a nyolc órai munkád után menj haza, és fűzögess, korongozz, vagdosd az anyagdarabkáidat. De mit tudsz adni másnak, miért akarod ezt egyáltalán csinálni, mi az, amitől te is boldog leszel, de a vásárlóid arcára is mosolyt tudsz csalni?

Ezekre a kérdésekre rendkívül fontos önmagadnak megválaszolni. És bár lehet, száraznak tűnik, hisz ezzel elindulsz egy marketing vágányon, de úgy gondolom, akik részt vettek ezen a konferencián mind tisztában vannak vele, hogy ahhoz, hogy a hobbiból kinője magát kézművességük, ahhoz sok-sok papír, ceruza, megfontolt útvonal felvezetése is szükséges.

Igyekszem nem könyvnyi sorokra duzzasztani beszámolóm, de egy pár gondolatot a többi előadóról is szólnék. Mácsár Andrea prezentációjában szintén a bátorságról, a merész elindulásról hallhattunk. És ami igen fontos, és a körülöttem élőkön, illetve magamon is tapasztalom: kell egy társ az életünkben, aki támogat, bírál, időnként keményen helyre rakja elképzeléseinket. 

Egyszer egy amerikai film szólt arról, hogy csak akkor kaphatta meg a főhős a vezetői posztot, ha van házastársa. Lehet, hogyha Andrea most olvassa a beszámolómat, akkor nem nagyon érti, miért ezt vettem le előadásából az egyik legfontosabb tényezőnek. Viszont Andrea nagyon sokat utalt a férjére, akivel együtt döntöttek rengeteg projektben, így a kezdeti lépéseket is közösen hozták meg.

Ha tetszik, ha nem, sokkal kiegyensúlyozottabb képet tud adni egy olyan kézműves, akinek a családi háttere is rendben van, ráadásul fontos tényező a vállalkozásban a másik fél szerepe is (és akkor most fellendítettem a társkereső oldalak forgalmát? :)

Ha már itt tartunk, szintén egy családi koprodukció Rangits Márta példája is. Ma már több mint húszan vesznek részt a folyamatban, de kezdetben, és még most is, anyós, após, sógorok és sógornők és persze férj volt, akik hittek benne, és munkájukkal felvirágoztatták a most már több díjat is nyert vállalkozásukat. 

Az ő előadását Gazdagmami vitte végig amolyan interjú keretében. Nagyon ötletesnek tartottam, hogy nemcsak beszél valaki arról, hogyan juthatnak el a kézművesek a megélhetési szintig, hanem ezzel színpadiassá is tették, figyelemfelkeltővé varázsolták az amúgy akár száraznak is vehető témát, hisz egy jól megtervezett csapatépítésről beszélgettek.

Kereki Kriszta az oktatás fontosságáról beszélt. Az alkotók sokszor attól tartanak, hogy „lenyúlják” technikájukat, elveszik így a kenyerüket, ha átadják tudásukat. Nos, ezt már a rengeteg ingyenesen nézhető videók által is megteheti bárki. Viszont, ha valaki aprólékos és tökéletes tudásra vágyik, egy ember pedig úgy érzi, hogy az oktatás az ő porondja, akkor már csak ezt a kettőt kell okosan összekapcsolni, és máris jöhet a bevételi forrás eme kreatív formája.

Réti Éva bátorságáról adott tanúbizonyságot. Miért kell kurázsi ahhoz, hogy egy újrahasznosított farmereket készítő előadjon egy konferencián? 

Éváról szintén jelent meg cikk nálunk, és hamarosan egy ruhájában fogok szerepelni, illetve személyesen is találkoztam már vele. Ismerem elszántságát, határozott irányelveit. Most viszont bemutatkozott arról az oldaláról, mely sokaknak példát adhat. 

Nincs olyan, hogy kifogás, hogy valamit nem teszünk meg, mert… Éva gyermekkora óta dadog (erről posztot is írt, így nem egy pletykarovatba illő sorokat nyomok most). Számára az, hogy tudását és lelkesedését átadja egy ekkora közönség előtt, úgy, hogy még élvezhető is legyen, és figyeljünk mondataira, igen nagy erő kellett. De figyeltük őt, és néha láttuk rajta, hogy izgul, de ilyenkor, aki addig nem ismerte esetleg, úgy szorított neki, hogy a végén már azt érezte, egy barátnőjéért szurkol a színpadon.

Előadása a termékről, az abban rejlő sokszínű lehetőségről, és a nagy álmok megvalósulásáról szólt (lásd: farmerből esküvői ruha, mely azóta ebben az évben már többször volt Éva palettáján).

Sági Anett bemutatta a jelenlévőknek hogyan lehet esztétikusan bemutatni az alkotásokat. Kaptunk példát a vásári kirakodáshoz, hogy figyelemfelkeltő legyen a termék, illetve grafikai megoldásokat arra is, hogyan kell egy szórólapot, papír illetve online típusú megjelenést ügyesen előállítani.

Dömösi Emese előadása arra adott buzdítást, hogy nem az számít, hol él az ember, egy kis faluban, vagy az ország közepén. Hírt kell adni, és merni kell határokon kívül is bátran bemutatkozni. Mesélt  a kezdeti nehezebb időszakokról is, mikor csak a hátát látta a családja, hisz rengeteg tanulni valót kellett magáévá tennie, hogy a végén olyan szabadon élhessen szerettei körében, amire minden kézműves vágyik.

Kern Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok lassan teljesen eltávolodnak a facebook-tól. Viszont célpiacként nagyon sok kézművesnek ők a potenciális vásárlóik. Nyitni kell az instragram felé, hogy őket is be lehessen csalogatni akár az online, akár az offline vásárlói világba. A hosszú szövegek nem az ő korosztályuknak szólnak. Nekik a látvány kell, a hirtelen „wow, ezt akarom!” érzés.

Nos, nem mondanám, hogy sikerült ultra röviden mesélnem erről az eseményről. De egy egész napos konferenciáról vázlatpontokban szólni erős kihívás, hisz most minden mondat mögé még egy több oldalas esszét is nyomnék, mivel beszámolóm éppen csak érintette az ott tanultakat, hallottakat.

Hogy a következő eseményre elmész-e, és te leszel-e, aki az egyik „három lépésenként egy ismerős” sztorimban benne leszel? Simán! Hisz voltak ott megrendelőim, találkoztam volt oktatómmal, olyan emberkékkel is, akikről igazából most tudtam meg, hogy ő is alkot, és számos kézművessel személyesen is megismerkedhettem nemcsak az online felületen maradt ismerősöm.

A kézműves világ egy hatalmas csapat! Akár külön dolgozol, akár magad köré építesz egy társaságot, a lényeg, hogy figyeled a másikat.

Nos, akik nem voltak ott, kívánom nekik, hogy célként tűzzék ki maguk elé a következő konferencián való résztvételt. Akik viszont ott voltak, remélem, hamarosan hírt adhatok róluk, hogy mekkora elánnal vágtak bele az eseményen hallottak megvalósításába.

 

Szerző: Lami

 

További cikkekért kövesd facebook oldalunkat.