Emberi kapcsolatok harmóniája avagy az újrahasznosított farmerruha születése
Emberi kapcsolatok harmóniája avagy az újrahasznosított farmerruha születése

Lami: Egy vállalkozás beindítás a barátok és ismerősök szelektálásával kezdődik. El kell mondani a közvetlen környezetnek, hogy miben törjük a fejünket, miért leszünk kevesebbet láthatóak a kávéházi csacsogásoknál, az edzőtermet ritkábban látogatjuk egy jó ideig.

A nagy ováció helyett viszont jönnek a negatív felhangok: „te bolond vagy, bele fogsz bukni”, „költsd a pénzed inkább nyaralásra, ez sosem fog megtérülni”, „minek csinálod, Józsi/Mari is azóta koplal, mióta elkezdtek a saját fejük után menni”. Ha ezek az emberek kikerülnek az ember szűk világából, máris egy nagy levegővétel, és indulhat a kemény meló.

 

Mert hazugság lenne azt állítani, hogy egy vállalkozás maga a gyaloggalopp. Rengeteget tanul a beindítás előtt is az ember, és közben pedig folyton folyvást gyarapszanak a tapasztalatok. Ha valaki ráadásul egy hatalmas iparág, a ruhatervezés területén szeretne egy területet felfejleszteni, értem ezalatt, hogy nem mindenféle anyagból, hanem konkrétan egyre fókuszál, esetedben a farmerről beszélünk, hogyan zárja ki ezeket a negatív „támogatókat”?

Réti Éva: Nálam más volt a helyzet, mert én már gyerek korom óta erre készülök. Nem egy olyan vállalkozásba vágtam bele, melyet csak úgy dobott az élet, hanem tudatosan készültem rá. Ami nehéz volt benne, hogy azt tudtam, hogy divatcéget szeretnék, csak azt nem tudtam megfogalmazni, hogy milyet.

13697118 1127162530678023 6422997593675818951 n

Azt a típusát semmiféle képpen nem akartam, hogy tervezek, veszek anyagot és készítek alkalmi ruhákat, mert úgyéreztem, hogy ilyen típusú divatcégből már nagyon sok van. Mindenképpen az volt a cél, hogy hétköznapi, hordható ruhákat készítsek, csak a részletek nem álltak össze, hogy milyen anyagból. Nagyon sokáig vártam, mire teljesen kirajzolódott, természetesen az évek alatt sok-sok verziót készítettem, leírtam hogy mit is szeretnék, de egyik sem volt az igazi és addig nem akartam bele vágni, míg nem tökéletes.

thumb 14708302 1196718440389098 951880799244435788 n

Mikor elmeséltem a családomnak és barátaimnak, hogy mit is szeretnék, mellettem álltak, inkább azért aggódtak, hogy egy olyan területen kezdek el dogozni, ahol nem ismerek senkit, sem a divatszakmából, sem a médiából, sem egy fotóst, vagy egy modellt :) De ahogy dolgoztam napról-napra ezek a kapcsolatok is szépen alakultak.

Ha vissza gondolok az öt évvel ezelőtti énemre és a maira, óriási a különbség, nagyon sokat tanultam sok-sok területen és még nincs vége.

thumb 15055771 1227975700596705 5232455314904201068 n

Igaz, így utólag volt olyan ismerősöm, aki azt mondta így öt év után, hogy egy lyukas garast nem adott volna ezért, hogy kidobott lyukas farmerekből szereretnék alkalmi, és hordható ruhákat készíteni, de most már látja hogy lehetséges.

thumb 15203313 1243000719094203 4982802455642831647 n

Ami inkább nehéz volt, hogy mi nem egy megszokott vállalkozást szerettünk volna indítani, hanem egy innovatívat, melynek az alapja az emberek gondolkozásának megváltoztatása, és egy olyan sikamlós területen, mint a szépség és a divat. De tudatosan, lassan lépésről-lépésre építettük fel és most már olyan törzsvásárlóink is vannak, akik három évvel ezelőtt azt mondták, hogy ők soha nem vennének fel olyan ruhát, mely újrahasznált farmerból készült.

Lami: Nemrégiben írtunk itt egy cikket egy hölgyről, aki cementalapú dekorációs termékeket készít. Ez elég férfiasnak tűnik első hallásra, mind technikailag előállítani, mind dizájn szempontjából. A farmerről a hétköznapi elképzelés szerint a szabadidős tevékenység ugrik be, és itt le is zárult a kör.

Ha megnézem esküvői ruhakölteményeid, akkor azt kell, hogy mondjam, bolond, aki nem mer álmodni. Nemcsak hogy zseniálisak ezek a darabok, hanem észvesztően nőiesek és lágyak is.

Egyszer csak jött az ötlet, hogy színházba mész, de nincs kedved a kis estélyi karton ruhákhoz, ezért gyorsan terveztél egy elegáns darabot farmerből magadnak, majd ezt továbbfejlesztetted a menyasszonyi ruhák felé is? Csak gondolkozom, és elképzelem, hogy ugrott be az az idea, hogy ebből az anyagból egy ilyen csodás alkalmi szekciót is létrehoztál.

Réti Éva: Az első gondolat az volt, hogy kidobásra ítélt anyagból készítünk hétköznapi hordható ruhákat, de legbelül minden tervező álma, hogy alkalmi és gyönyörű menyasszonyi ruhákat készítsen, természetesen ez nálam is így volt.

Találkoztam sok olyan hölggyel, akik szerettek volna kilépni a megszokott elvárásokból, mind az alkatuk, mind a gondolkodásuk miatt, akkor már láttam, hogy kell készíteni ilyen típusú ruhakölteményeket is. Vágynak a nők a különlegességre, az egyediségre, hogy mások legyenek mint a többiek, hogy kitűnjenek a tömegből, még úgy is hogy megszólják először őket, de egy idő után látják, hogy azok mondanak rájuk esetleg kritikát, akik nem voltak olyan bátrak hogy kilépjenek a megszokásaikból. Példát kell mutatni, hogy lehet máshogy is, és kell is mert új utakat kell keresnünk.

thumb 15380486 1261590777235197 1888671934936933530 n

A tervezett ruháim pedig teljesen az én belső békémet tükrözik, hiszen azt mondják, hogy minden tervező először magának tervez. Elképzelem azokat a hölgyeket, akik pl. mennek a gyes után vissza dolgozni és több éves kihagyás után ott állnak a szekrény előtt és rájönnek, hogy egy teljesen más ruhatárra van szükség, mint eddig, tudom mert én így jártam, át tudom látni a gondjaikat.

Sok olyan ruhánk van hölgyeknek, melyek nagyon egyszerűek, hordhatóak, arra tanítom a vásárlóimat, hogy vegyenek letisztult ruhákat és inkább a kiegészítővel formáljuk át az aznapi énjükre. Szerencsére működik, és ha valaki szeretne egy kicsit extrémebb ruhákat, akkor azoknak is készítünk.

Lami: A farmer nálad nem áll meg a ruháknál. Kiegészítőket, sőt még bútorokat is újjávarázsolsz. Láttam a weboldaladon roppant elegáns étkező széket felöltöztetve, de a babzsák is imádta az új köntösét. Terveid, és kreativitásod, mint látható, határtalan. De te nem állsz meg saját vállalkozásod fejlesztésénél. Tévhitnek tartom, hogy a gyerekek ma már mobillal a kezükben születnek. Ha vannak olyan felnőttek, alkotók, támogatók, akik hisznek bennük, akkor ők is szárnyakat kapnak.

Lehet, több időt és energiát vesz igénybe bemutatni nekik, hogy mi mindenre képesek, hisz az alkotás tökéletesítése egy hosszú, kitartó munkafolyamat. De amíg vannak olyan emberek, ráadásul vállalkozók, akik hitet adnak nekik, hogy mennyi lehetőség is rejtőzik bennük, addig nincs veszve a világ. Te hogyan közvetíted a tinik felé, hogy alkotni, tanulni, fejleszteni magunkat örök életünkben érdemes?

Réti Éva: Minden korosztály más. Nekünk nagyon nagy szerencsénk van abban, hogy az ovisoktól az egyetemistákon át az ép és a fogyatékos gyerekekkel is kapcsolatban vagyunk.

Nagyon sok területen dolgozunk. Egyetemistákkal-főiskolásokkal közös projektekben veszünk részt, itt meghívjuk őket rendezvényekre, olyan helyekre, ahol látják, hogy mit is kell tenni azért, hogy egy termék a ruhásszekrényből eljusson hozzánk és ne a szeméttelepre, és aztán pedig hogy lesz belőle új termék.

A marketinget a gyártást az egész kommunikációt meg kell mutatni. Ha elődadást tartunk nekik, akkor fontos, hogy mutassuk meg, hogy ne csak a megszokott módon gondolkodjanak, hanem legyenek bátrak és találjanak ki új dolgokat.

thumb 15439805 1259203370807271 3287891614750133468 n

A középiskolásokat a divat és szépség oldaláról tudjuk nagyon megfogni, nekik nagyon fontos, hogy néznek ki, mit mond róluk a közösség, itt nagyon jól szoktak működni a divatbemutatók, melyeken ők vesznek részt. Kiválasztjuk nekik a megfelelő ruhákat, itt nagyon fontos a kiegészítők kiválasztása, hiszen egy farmerruhából a kiegészítőkkel lehet csinálni egy vagány- metálos- szerkót és egy másik kiegészítővel egy tündérkirálylányt :) Itt nagyon fontos, hogy lássuk a gyerekeket, hogy beszélgessünk velük, ebben a korban néha egy arcmozdulatból már tudjuk, hogy jó irányba megyünk-e vagy változtatnunk kell.

Mikor ezek a gyerekek felmennek az iskolában a rögtönzött kifutóra és meg tudják a valódi arcukat mutatni, és a többiek látják, hogy egy szürke kisegérből egy vagány hölgy áll a színpadon akkor elértük a célunkat, akkor fogják érezni hogy mit is jelent ez az egész. És ez nem csak a lányoknál, hanem a fiúknál is működik.

Csak úgy tudjuk átadni a környezetvédelem, az újrahasznosítás fontosságát, hogy ha minden korosztályt a maga módján közelítünk meg.

A legkönnyebb dolgunk az alsós általános iskolásokkal van, ők nagyon befogadóak mindenre, előadásokat tartunk, farmerkiállítás készítünk, együtt játszunk és újrahasznosító workshopokat tartunk . Ez a korosztály nagyon fogékony mindenre.

Lami: Ha én belépek a műteremszobámba, megcsap a festék és hígító illata. Vannak napok, mikor nem jutok el az állványomig, csak „inhalálni” tudom a festészetet. Téged sem képzellek el másként. Ha legalább egy pillanatra nem nyúlhatsz a farmerhoz egy nap, estére úgy érezheted, nem teljes az élet.

Nemcsak az alkotásokon, hanem rajtad is látszik az a határtalan szenvedély, amivel nap mint nap megújulni vagy képes. El tudom képzelni, hogy mész az utcán, és egyes ruhadaraboknál a járókelőkön megállapítod magadban, hogy „hm, ide elkélne még egy kis farmeranyag, hogy impozánsabb legyen”. Az újabb és újabb ötleteidhez az ihletek honnan érkeznek?

Réti Éva: Egyszerű a válasz, így születtem :) Tényleg nincs olyan nap, hogy legalább fejben ne alkossak, nálam nincs alkotói válság. Az újrahasznosítás egyben nehéz, hiszen az anyag irányít de nekem ez a legnagyobb ajándék, hiszen imádom, hogy minden anyag más és más. Meg kell látni a szépséget mindenben, a legfurcsább anyagdarabot is be lehet illeszteni valahova, ahol a szépsége meg tud mutatkozni. Hiszen a színek is egymagukban semmit sem érnek, mindig az a lényeg, hogy milyen színt rakunk mellé, attól lesz gyönyörű. Ez olyan, mint az emberi kapcsolatok, ki mit hoz ki a másikból, meg kell találni mindennek a párját.

És tényleg így van, ahogy írtad, ha végig megyek az utcán, akkor azt figyelem, hogy ki hogy öltözködik, milyen színeket használ, egy-egy ruhához milyen kiegégészítőt vesz fel és hogy lehetne még szebbé tenni.

17498809 1362648793796061 8137741852577883928 n


Lami: Már nemcsak Szigetszentmiklóson, hanem Budapesten is meg lehet tekinteni és vásárolni termékeidet. De nem hiszem, hogy itt megállsz, látva elhivatottságod. Milyen terveid állnak még szép sorban, melyek megvalósításra várnak a közeljövőben?

Réti Éva: A terveim közt elsősorban az szerepel, hogy itt Magyarországon megismerjenek még többen, szeretném ha több nagyobb városban is lenne olyan újrahasznosítási központ, melyet Szigetszentmiklóson kialakítottunk. Ide jönnek be a családok, hozzák be a farmerokat, régi csipkéket, kávékapszulákat, hogy hasznosítsuk újra, mert nem akarják kidobni a szemétbe, és mi ezért természetesen adunk kuponokat melyeket le tudnak vásárolni.

Későbbi terveim között még szerepel, hogy több Európai országban is legyenek a termékeink, és hogy a helyi ország jellegzetességét kihasználva ott is vonjuk be a gyerkeket- fiatalokat a gyűjtésbe.

17800449 1375178425876431 3440982115164727003 n


Réti Éva, azaz a Réthy Fashion további kollekciói az alábbi linkeken tekinthetők meg:

http://rethy-fashion.com/

https://www.facebook.com/rethyfashion/

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!