Kazuo Ishiguro: Ne engedj el - könyvajánló
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el - könyvajánló

Roppant érdekes, hogy ugyanazt a könyvet több szemszögből olvasva teljesen más csapódik le az emberben.

Könyvklubunk egyik olvasmánya Kazuo Ishiguro-tól a Ne engedj el című regény volt. A történet szinte a végéig homályos. A szereplők úgy érzik, boldogan élnek, biztonságos, sőt kifejezetten elit környezet adatik meg számukra a tökéletes élethez. Gyermekként. Aztán mikor jönnek a hormonok, a testi és lelki változások, nyitni kezdenek a világ felé, akkor veszik észre, hogy teljesen más a külvilág, mint az ő burokéletükben ezt megszokták.

Vajon milyen titkok rejtőzhetnek az intézmény falai mögött, miért válnak meg egyes pedagógusoktól, hova költöznek azok, akik már életkoruk miatt kinőttek onnan? Elkezdenek kérdéseket feltenni maguknak, a bátrabbak még nevelőiket is kérdőre vonják, hol szelídebben, vagy éppen agresszív lebénultságukban.

A regény nyomasztó. De amellett, hogy szinte az utolsó sorig egyenruhában képzeled el a szereplőket, szürke színeket látsz a díszletben, érzelemmentes reakciókat olvasol ki a sorok mögül, te is tele leszel kérdésekkel, és ez a sötétnek tűnő világ benned is megmozgat valamit. Sajnálatot? Együttérzést? Hálát a saját életedért? Vagy mindent így egyben?

A könyv zseniálisan taglalja az élet értelmét, az elrendeltetést, hogy valóban te irányítod-e napjaid, vagy már születésedkor meghatározták sorsodat.

Érdekel a véleményed, amennyiben elolvasod. Írd meg nekünk, te hogyan értékelted ezt a könyvet! Mi hárman olvastuk ki, és mindannyiunknak másként csapódtak le az érzelmek. Volt aki szerette, megmenteni akarta a szereplőket, azt kívánta bárcsak folytatása lenne a regénynek, ahol az egész visszatekintve már csak egy rémálomnak tűnik, de volt közülünk, aki kifejezetten utálta az erősen negatív hangulatáért. Pedig szerelem is volt a könyvben. De beteljesedett vajon? Ha igen, hogyan szeretheti egymást két ember a világban? Ha nem, mi az oka, amiért értelmetlen bármit is érezni a másik iránt?

Vannak kérdések rendesen :)

 Amennyiben érdekelnek a kreatív, otthon elkészíthető dekorációk, és szeretnél olvasni további könyvajánlókat, kövesd az alábbi oldalainkat: 

facebook oldalunk, youtube csatornánkat Pinterest tábláinkat.