Akvarell festésről kezdőknek
Akvarell festésről kezdőknek

Amennyiben könnyen tárolható, hamar száradó, azonnal látványos festményt akarsz, akkor íme néhány pro és kontra, mely az akvarell festési dilemmádban segít dönteni.

Sokunknak elvették az akvarell festéstől, vagy nevezzük másik nevén, a vízfestéstől a kedvét az óvodában, ahol sima rajzlapra, még rosszabb esetben géppapírra festettek velünk mindenféle bárányos felhőket, gömbszirmú virágokat. Persze ez teljesen helyén való, hisz sokba kerülne azonnal akvarell papírra dolgoztatni 3-4 éves gyerekeket. Viszont a hullámzó papír, az elfolyó festék nem ragadta meg annyira az embert, hogy utána felnőttként lelkesen belevesse magát ebbe a tudományba.

 20180427 122720

Az akvarell viszont ennél jóval több, gyönyörű ábrázolásra ad lehetőséget. Nemcsak elfolyó képeket lehet vele alkotni, melynek sejtelmessége is elragadó, hanem fotórealista ábrázolásra is ad lehetőséget.

 20180515 141526

Na, akkor lássuk az ellenérveket:

 - gyorsan szárad, nincs mese, pörgetni kell a kezünket a papíron

- leginkább fektetve lehet vele dolgozni, így viszonylag nagy helyet igényel a festékek, vizes bödönök és rajzlap egy helyen való elhelyezése

 20180503 175312

Nos, valójában ennyit tudtam mondani róla, mely nemtetszést arathat a használatával kapcsolatban.

 20180523 104432

Nézzük akkor, miért érdemes dolgozni vele:

 - gyorsan szárad...ja, hogy ezt előbb is mondtam? Igen, ahogy ez a hátránya, ugyanez az előnye is. Hamar el lehet tenni, folytatni lehet egy következővel, a rétegek egymásra pakolása, a lazúrozás nem hetekig tartó várakozás után valósulhat meg, hanem pár perc alatt (ráadásul állat jól feltalálták már a hajszárítót is :) )

- ugyanúgy lehet vele halovány, pasztelles, elmosódott világot is létrehozni, mint egy karakteres, fotórealista képet

- költségében a jó minőségű festék ugyanolyan árban van, mint az olajfesték, viszont a papír, az alap jóval kevesebb összeget igényel. Lehet tömböket is használni, vagy hatalmas akvarell íveket vásárolni, melyek akár eredeti méretükben, akár felszabdalva is használhatóak.

- egy pár trükkel, melyet az oktatásaimon rendszeresen megosztok az érdeklődőkkel, azonnali szépséget el lehet érni egy pár „folt” felrakásával is.

 20180527 191210

Oldalamon folyamatosan osztok meg munkáimat, ötleteket, videókat, hogyan lehet felépíteni egy-egy virágot, tájképet, enteriőrt.

 Amennyiben érdekel ezt a festészeti világ, idekattintva eljutsz a Dream with watercolor facebook oldalára, itt pedig a youtubon találhatod meg a videókat.

Szerző: Lami