SelyMese - Selyemre álmodott mesék, beszámoló egy kiállításról
SelyMese - Selyemre álmodott mesék, beszámoló egy kiállításról

A mesék, a mandalák, a meseterápia, a művészetterápia mind-mind lélekgyógyító hatásúak. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a mottómat, azt mondanám: „Művészet és lélekgyógyítás”.

2008 óta foglalkozom selyemfestéssel. A selyemfestés alapjait Bozó Edit Liza selyemfestőtől sajátítottam el. Először a mandalák érdekeltek, tulajdonképpen mandalafestő tanfolyam után böngésztem a neten, amikor is rátaláltam Lizára.

Először legszívesebben mandalákat festettem a selyemre, és a mandalák szeretete a mai napig megmaradt. Bozó Edit Liza által alapított egyesület keretén belül a mai napig folyamatosan tanulom a selyemfestés újabb és újabb varázslatos technikáit, továbbá az elmúlt évtizedben több közös kiállításon is részt vettem a tagokkal és önálló bemutatkozásaim is voltak lakóhelyem környékén. Aktuális tárlatom a rákoshegyi gyermeknapi kiállítás.

DSCF0756

2018 év elején keresett meg a Rákoshegyi Közösségi Ház azzal a kéréssel, hogy szeretnék, ha a gyermeknap alkalmából bemutatnám a selyemre festett meseképeimet és mandaláimat. Nagyon örültem a lehetőségnek és megtisztelve éreztem magam.

Külön öröm volt számomra, hogy gyermeknapi kiállításra készülhetek, hiszen meseterapeutaként kedvenc témáim a népmesék, a magyar mondák, ősmagyar mitológia és természetesen nem maradhatott ki a másik „szerelem” sem: a mandalák.

DSCF0761

Egy kiállítás mindig nagy inspirációt jelent az alkotónak, hiszen ilyenkor "illik" megújulni, az előző tárlatokhoz képest új képekkel is bemutatkozni.  Így aztán hónapok óta tervezgettem a tematikát, rajzolgattam a képvázlatokat. Persze nálam az igazi hajrá mindig a kiállítás előtti hetekben van. Jelenleg nem volt szerencsém, ugyanis egy fertőzés szövődményeként kialakult tüdőgyulladással bajlódtam egész májusban. Így aztán szó szerint lázasan festettem... és most aztán igazán volt alkalmam saját bőrömön megtapasztalni az alkotás gyógyító hatását.

 Az újabb képeimen azok a mesék szerepelnek, amelyekkel mostanában dolgoztam a meseterápiás foglalkozásaimon, illetve egyéni terápiákban. Ezek pl. Holle Anyó, Tündér Ilona és Árgyélus, Lotilko szárnyai. Születtek új képek kedvenc témáimból is: Tűzmadár, Csodaszarvas, Életfa, illetve nagy vállalkozásom volt a már említett Táltos Paripa megfestése.

DSCF0764

Nagyon örülök, hogy most ismét volt lehetőségem mindezt egy újabb tárlaton bemutatni. A kiállítás 2018. június 30-ig tekinthető meg nyitvatartási időben. Cím: Budapest, XVII. kerület Podmaniczky Zs. u. 3.

 Hálás vagyok a sorsnak, hogy megtaláltam ezt az utat, amit élethivatásomnak tekintek: a népmesék, népmondák, ősmagyar mitológia ismertetését, népszerűsítését, bölcsességeinek közvetítését az alkotásaimon keresztül.

DSCF0766

Szerző: Várnay Krisztina

Krisztináról és elérhetőségeiről az alábbi linken olvashattok többet.

Kapcsolódó cikkek