Tanácsok kézműveseknek a karácsonyi dömping előtt
Tanácsok kézműveseknek a karácsonyi dömping előtt

Összeszedtünk a csapattal egy pár fontos dolgot, hogy mi az, amit még most sem késő megtenni, ha nem akarsz pánikrohamot kapni a karácsonyi dömpingtől

Nyíri Ilona, az Otthonmelengető alkotója az alábbi javaslatokat adja:
- kezdj el készülődni már októberben
- a virág- és ajándéküzleteket, áruházakat megelőzve rendezz kiállítást és vásárt az alkotásaidból
- szólíts meg, hívj meg olyan embereket, ismerősöket, akik gyakran kedvelik az alkotásaidat, és tudod róluk, hogy van lelkük és igényük a szépre

Ilona

Szabó Anna, az Anna Handmade alkotója nem várja meg a hűvös napok közeledtét:
Már hidegebb van, szívesen viselünk kötött sapkát, sálat, esetleg szép kendőt, stólát. Utóbbiakat, hűvösebb nyári estéken is felvehetjük, ilyenkor kabát felett is mutatós kiegészítő. Mivel egy-egy kötött darab nem percek alatt születik, én kész alkotásokkal várom a vásárlókat.

Anna

Fekécs Heni, a Filcvarázs alkotója egy negyven fokos tanácsot ad:
Én csak a filc világában mozgóknak tudnék tanácsot adni! Már nyár végén készüljenek a karácsonyi kollekciókra, anyagot időben szerezzék be, és ajánlatos már szeptember elején elkezdeni a munkákat!

Heni

Horváth Edina, az Art of Kata festője szintén nem bírja a kapkodást decemberben:
A festészet terén nincs szezon vagy ünnepi készülődés. Legalábbis nálam nincs, hiszen most is van kb 50-60 db kész munkám! Egész évben dolgozom, újabbnál újabb témákat tűzök ki célul, néhányuk a kedvencemmé válik, és van amitől szívesen megválok, ha ezzel másnak örömöt okozok!

Edina1

Varga Orsi, a BorsóBarkács alkotója nemcsak a gyakorlatban készül a dömpingre, hanem terveket is készít jó előre:
Hogyan is készülök egy-egy ünnepre, mint kézműves? Van egy füzetem, és abba szoktam rajzolgatni, évszaktól, ünneptől függetlenül. Sokszor meglátok valamit és jön az ötlet. Sok alapanyagot a természetből gyűjtök, ezért mindig nyitott szemmel járok. Pl. a tavasszal begyűjtött mohát a téli dekorokhoz is felhasználom.

Orsi

Steidlné Csapó Mária, a Mary Ékszer alkotója nemcsak magukra a termékekre gondol, hanem azokra is, akik maguk szeretnék elkészíteni ajándékukat:
Nem csak ékszereket készítek, hanem ha megkérnek, gyermek foglalkozásokat is tartok, ahol az egyszerűbb pl. fülbevaló, karkötő készítés kerül előtérbe. Imádnak medál alapokat díszíteni, de gyöngy állat készítésére is kaptam már felkérést.

Mária még egy ötlettel előállt, hisz azt sem szabad elfelejteni, hogy esetleg vásározás, fotózás, raktározás alkalmával, ha már rengeteg darab készen van, hogyan tálald a vevőidnek:
A készülődésből nem maradhat ki a fenyőfa, ami az idén műanyag zöld hálóból készült, amelyre fülbevalók és angyalkás díszek kerültek. Jól jön ha kipakolok, utána pedig lakás díszként fog szolgálni az ünnepek alatt. Kis hófedte tobozok, valamint drótból és gyöngyből alkotott angyalka, fenyőfa kerül majd rá.

Mary

Mint láthatod, a Karácsony nem az első adventi vasárnappal indul. Egy kézműves már jó korán – néha persze ezzel lazán felidegesítve másokat – már legkésőbb szeptemberben elkezdi promózni termékeit.

Akiket bosszant ez a korai Karácsonyra való készülődés, azok decemberben irigykedve, dühöngve néznek másokat, hisz az idejében felkészült kézműves már tényleg csak az eladásra tud fókuszálni, a vevőit türelmesen, szeretettel szolgálja ki, hisz nincs miért kapkodnia, tele a raktára :)

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, további ötletekért kövesd facebook oldalunkat.