Hogy ne okozzon fejtörést, hogyan kell úgy eltenni az illatozó levendulát, hogy éveken át csodás dekorként szolgáljon, íme egy tapasztalt alkotó tanácsai.
Az Otthonmelengető alkotója hosszú évek óta gyűjti be a saját maga által nevelt illatos levendulát. Olvasd el, hogyan teszi mindezt, hogy se a színe, se az illata ne változzon meg.
Nagyon kedvelem a levendulát, nem csak a kertemben, hanem dekorációk készítéséhez is előszeretettel használom.
Több éves tapasztalat alapján mondhatom, hogy erre a célra legalkalmasabb az angol levendula: szára hosszú, erős, virágzata nagy és dús, illata intenzív.
Szedésre akkor a legalkalmasabb, amikor a bimbócskák több, mint fele kinyílt már. Nem szabad megvárni a teljes virágzást, mert akkor nagyon pereg!
Ollóval szedem a növényt, elég hosszú szárral ahhoz, hogy csokorba köthessem. Kb. egy fél maroknyit kötök össze jó szorosan spárgával, majd a csokrocskákat meleg, szellős, de árnyékos helyre akasztom fel száradni a virágzattal lefelé lógatva. Napfény nem érheti, mert kifakul!
Ily módon kb. két hét múlva dekoráció készítéséhez alkalmas növényt nyerek. Ezzel már bátran lehet dolgozni. Persze, munka közben pereg egy kicsit, de ez szinte jelentéktelen! Amikor elkészülök egy-egy darabbal, színtelen lakkal fújom le, így akadályozom meg a további pergést. Ne féljünk a lakktól – nincs olyan, aminek kellemetlen szagát a levendulaillat el ne nyomná!
A z így elkészült dekoráció hosszú ideig hangulatos dísze lehet otthonunknak! Kellemes levendulázást kívánok!
További ötletekért kövesd az alábbi oldalainkat és iratkozz fel havi egy hírlevelünkre a magazin főoldalán:
facebook oldalunk,
youtube csatornánkat
Pinterest tábláinkat.