Hogy tanítunk mi? - beszélgetés Mannával (podcast anyaggal)
Hogy tanítunk mi? - beszélgetés Mannával (podcast anyaggal)

Átadni a tudást, és kitanítani egy következő generációt, eszméletlen nagy felelősség.

Mannával, aki maga is fest, illetve tanítja, mint jómagam, nagyon sok területen egyetértettünk abban (ha nem mindenben), hogy felelősségteljes tanítást azoknak érdemes vállalni, akikben nincsen irigység, hatalomvágy.

Mindkettőnk keze közül kerültek ki olyan diákok, akik ma már képesek önállóan is megalkotni egy festményt. Ha valaki azt gondolja, hogy ez a természetes, akkor hatalmasat téved. Amiért ez a beszélgetés megszületett, az pont az ellenpéldák elburjánzása miatt van.

Számtalan felnőtt és gyermek is érkezett mindkettőnkhöz, akiknek negatív tapasztalatai voltak ezekkel az "egy nap alatt híres festőt csinálok belőled" kurzusokkal. A beszélgetés alatt beszélünk a pozitív példákról, melyet személyesen is van szerencsém ismerni, az oktatóját, hitvallását.

A beszélgetés alatt mindketten egyetértettünk abban, hogy nem elég egy technikát átadni a tanulóknak, hanem azáltal, hogy a blokkot feloldjuk bennük az "erre sosem leszek képes" útvonalon, hatalmas élményben, amolyan igazi flow érzésben lesz részük.

A festés tanítása szinte egyezik egy festmény elkészítésével. Addig finomítgatjuk a tanítványokat, míg nem jó érzés lesz ránézni munkájukra, elégedett kisugárzásukra. Ez egy folyamat. Nem egy alkalom, nem egy hétvége eredménye. Mint egy olajkép megfestése. Rétegről rétegre helyezzük fel a tónusokat, hogy utána az aláírásnál egy csodát láthassunk.

A podcast sorozatban igyekszem olyan vendégeket meghívni, akik hatalmas alázattal veszik munkájuk fontosságát, de nem veszik komolyan magukat. Mit értek ezalatt? A festés, a tanítás, a hivatás egy játék. Egy olyan út, melyet tiszta örömmel érdemes csak végigvinni, és az akadályok láttán is derűsen a megoldást keresni.

Manna csodás példája ennek, így örömömre volt, hogy ő lehetett az első beszélgetőtársam ebben a projektben. 

d8c1357d 2473 4570 9c27 08264c7534ae 001 masolata

Hallgassátok meg határozott, kedves, szelíd, céltudatos gondolatait, és nem utolsó sorban humorát, ami nélkül elengedhetetlen ezen a pályán fennmaradni :)

 

További ötletekért kövesd az alábbi oldalainkat és iratkozz fel havi egy hírlevelünkre a magazin főoldalán: 

facebook oldalunk, 

youtube csatornánkat 

Pinterest tábláinkat.