Zenfirka, amikor igazából az út számít
Zenfirka, amikor igazából az út számít

A Zentangel technika megtanít rugalmasnak, kreatívnak és nem utolsó sorban bátornak lenni.

Székesvári Erika, a Zenfirka egyik alapítója, hirdetője, szenvedélyes űzője. 

A Zentangle technikába néhány évvel ezelőtt botlottam bele. Kedves barátnőm hozta az életembe. Egy darabig csak nézegettem, el sem tudtam képzelni, hogyan lehet ilyen bonyolult és aprólékos rajzokat készíteni. Főleg úgy, hogy nem a türelmemről vagyok híres.

Mi is ez tulajdonképpen?

A Zentangle elnevezést boncolgatva a „zen” meditációt, befelé fordulást, magunkba mélyedést jelent, a „tangle” pedig gubancot, fonadékot, összevisszaságot. Tehát, végül is ez egy kreatív, meditatív firkálás. „Zenfirka”, ahogy magunk közt hívjuk, látványos végeredménnyel.

korok

Szóval, jó ideig csak nézegettem, hogy mennyire jó lenne ilyen csodákat rajzolni. És ahogy minden mással is így vagyok, addig nézegettem, sóvárogtam, hogy egyszer csak vettem egy nagy levegőt, előkotortam a belső zugból némi bátorságot és persze senkit be nem avatva, kísérletezni kezdtem. Az első 1-2 rajz, így utólag visszanézve, finoman szólva is elég kezdetleges lett. Viszont, boldoggá tett és elképesztő önbizalmat adott. A „meg tudom csinálni” önbizalmát.

A Zenfirkának kétféle megközelítése, technikája van. Az egyik, amikor egyszerűen húzunk egy vonalat egy üres lapra és azt folytatjuk szabadon ismétlődő, vagy egyedi mintákat alkotva, a másik pedig, amikor meglévő formákat töltünk meg ismétlődő mintákkal. Ennek továbbfejlesztett változata, amikor térbe helyezzük a mintákat. Én ez utóbbit preferálom oly módon, hogy egy alapötlet megszületése, vagy valahol látott ötlet kapcsán a formákat is magam tervezem, alkotom meg hozzá.

viragmandala

A Zenfirka készítés tehát, igazából egy meditáció.

Elmélyít, ellazít, megszűnik az idő. Ahogy egyre jobban elmélyülök benne, megérzem, hogy a mintáknak energiája van. Hatnak. Mindegyik másképp. Hol erőt adnak, hol ellágyítanak, hol közömbössé, hol nyugtalanná tesznek, hol elérzékenyítenek, vagy felvidítanak. Persze csak akkor, ha valóban meg tudom magamnak ezt engedni, ha bele tudom engedni magam. Ha nem az eredmény a fontos, hanem az út, amin eljutok valahonnan valahova.

Ami a legelképesztőbb az egészben, hogy nem lehet másolni. Jó, persze lehet. De valójában sosem lesz ugyanolyan. Amikor rátalálok egy mintára, ami megfog és rajzolni kezdem, életre kel és alakítani kezdi önmagát. Megváltozik. Hozzáigazodik a kezemhez, a lelkemhez és a többi, már papíron lévő mintához. És ettől egyedivé és megismételhetetlenné válik.

Ahogy minden más dologban is, itt is van egy tanulási folyamat. Sok helyen, webes felületen lehet találni mintákat, kész alkotásokat és mindből rengeteget lehet tanulni. De érdemes eljönni tanfolyamunkra. Valójában az alapok nagyon rövid idő alatt tanulhatóak. Akik nem alkotnak más technikákkal, azok is hamar ráéreznek, gyorsan megtanulják az alapokat.

Amikor másokat figyelek, miközben tanulják a Zenfirka készítést, pontosan látszik ugyanaz az élmény, amit magam is átélek. Észre sem veszik, hogy 2-3 órán keresztül ülnek egy helyben, és végtelen nyugalomban, teljesen elmélyülve teremtenek. Mégpedig egyedi és megismételhetetlen csodát. És rendszerint nagyon meglepődnek a végeredményen, hogy mire voltak képesek.

A legtöbben attól tartanak, hogy elrontják. Amióta csinálom a képeimet megértettem, nincs elrontott minta. Amikor „elrontom”, akkor valójában megállásra késztet valami. És ez a megállás lehetőséget ad arra, hogy rálássak az egészre és másképp folytassam. Megtanít rugalmasnak, kreatívnak és nem utolsó sorban bátornak lenni.

Jolie zenfirka3D ps

Az életünkben, a mindennapjainkban is ezek a tulajdonságok tudnak a leginkább sikerhez segíteni, szóval nem árt, ha megizmosítjuk. És mi lehet a legalkalmasabb erre, mint egy olyan technika, aminek valójában nincs tétje. Hisz az eredményét akár el is rejthetjük, kidobhatjuk. Mert igazából az út számít. Ettől zen.

Végtelen a lehetőségek tárháza, amire használni lehet a Zenfirkát. Csak a fantáziánk szab határt ennek. Láttam már bútorokon díszítésként, falra festve ágy felett, vagy egy sarok, ajtónyílás díszítéseként, ruhán, pólón, keretezett faliképként. Gyakorlatilag bármit egyedivé, elegánssá lehet varázsolni vele. És a trendeket látva, egyre népszerűbb a technika egyedisége, látványossága, és szerintem, a lélekre gyakorolt hatása miatt is.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki ezt a csodát szeretné megtapasztalni az út csodáját.

Az alábbi elérhetőségeken tudjátok felvenni velünk a kapcsolatot, ha szeretnétek elmerülni egy utazásban:

https://www.facebook.com/ercziart/

https://www.facebook.com/zenfirkastudio/?fref=ts

http://www.eredetbelsomuhely.eoldal.hu/

 

Szerző: Székesvári Erika

Szerkesztő: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!