Vintage, a régi idők új dallama
Vintage, a régi idők új dallama

Herbszt Orsi munkáit nézegetve, az ember azonnal szeretné átrendezni az otthonát, és minden kiegészítőt Orsira bízna, hogy tervezzen meg neki.

Lami: A világ elkezdett megijedni attól, hogy micsoda sivárság hatalmasodik el. Talán már hisszük, hogy a múltunk az alapja a jövőnknek. Tudod, csak találgatok, hogy miért van most hatalmas divatja a vintage érzésnek. Kopottas, régi időket visszaadó látvány fogadja az embert ezekben a tárgyakban visszaköszönve. Emlékszel még arra, hogy mi volt az első momentum az életedben, mikor szembetalálkoztál ezzel a stílusirányzattal, vagy éppen hogy beleszerelmesedtél?

Herbszt Orsi: Az internetet böngészve futottam bele a vintage illetve shabby stílusú, mintájú tárgyakba. A látvány lenyűgözött, szerelem volt első látásra.

17554586 1384140831644909 2442234447444763563 n

Lami: Amikor megláttam fotóidról a képeket, akkor az első reakcióm az volt, hogy nem elég, hogy eszméletlenül ízlésesen használod ezt a technikát, a dekopázst, hanem vele együtt csodásan látsz. Értem alatta: a fotóid is visszahozzák azt, amit a tárgyak üzennek. Amíg elvesztem a fényképek között, azon agyaltam, hogy nagyon nehéz lesz majd választani közülük. Neked esetleg van kedvenc háttered, színed, eszközöd, elkészült terméked?

Herbszt Orsi: Ha őszintén szeretnék erre válaszolni, akkor a kedvenc hátterem egy békebeli konyhabútor lenne, szintén vintage stílussal megbolondítva, viszont hely hiányában nem tudom ezt megvalósítani jelenleg. 

11129219 883342105058120 7090113537338326709 o

Szeretem a rózsaszínt illetve a türkizt. Ott van bennem. Leginkább a rózsaszín. Nem kell, hogy rajtam legyen, nem fontos kívül hordanom nap mint nap.
Lehet, ez furcsán fog hangozni, de hiába zöld a szemem, mögötte ott csillog a rózsaszín melegsége. Másik kedvencem pedig a türkiz, mivel kicsit titokzatos, kicsit megfoghatatlan, se nem kék, se nem zöld. 
A szín jelentése: egyensúly, harmónia, siker és nyugodtság. Szerencsémre pont mindkettő illik a shabby színvilágába, így nagy örömömre vissza tudnak köszönni az általam készített tárgyakon.

Hogy melyik a kedvencem? Talán mind, hiszen saját "gyerek" egytől egyik. Ha mégis ki kell emelnem egyet, akkor a varrós dobozt mondanám. Nagyon úgy éreztem, hogy az egyik legjobb alkotásom, leginkább ki tudtam vele fejezni mindent, ami ezt a jegyet képviseli, illetve engem. 

Lami: Ha azt mondják dekopázs, a legtöbben egy egyszerű, szinte mindenki által alkalmazható szalvéta technikára gondolnak, amihez semmi más nem kell, csak esztétikus szalvéta, ragasztó, némi repesztőlakk, majd kész a munka. Ilyenkor szoktam azt gondolni, mikor egy festményre ránéz valaki, és azt mondja, ezt simán ő is megcsinálja: tessék, itt a lehetőség, mutasd meg, mit tudsz. Gondolom, te is mosolyogva hallgatod az ilyen megjegyzéseket.

Herbszt Orsi: Nem gondolnám, hogy annyira "simán" el lehet készíteni, hiszen megvan a technikája (ennek is) és sok-sok gyakorlás, mire olyan szintű a kivitelezés, hogy ki mered adni a kezed közül. Futószalagon jönnek a legújabb technikák, muszáj ezeket is követni, tanulni, hogy ne legyen egyhangú egy idő után.

unnamed 1 1

Szóval, aki azt mondja, hogy simán megcsinálja, akkor csak annyit mondok: "Odateszek eléd minden alapanyagot, tessék csináld!" A látszat ellenére, nem olyan egyszerű. Időigényes mind, egytől egyig. Sokan nem is gondolnák.

Lami: Terveid, nagyobb szabású elképzelésid mik a jövőben? Hol lehet megtalálni téged, rendelni tőled?

Herbszt Orsi: A lehetőségekhez képest, folyamatosan fejlesztem tudásom, ismerkedek az új és újabb technikákkal. Nagyon szeretném főállásban űzni ezt a tevékenységet. Ez az utam, ez a hivatásom. Így érzem.
Egyelőre facebookon vagyok elérhető. Folyamatosan posztolom munkáimat. Ha valakinek megtetszik bármely alkotásom, személyre szabottan el tudom készíteni a kért terméket.

 unnamed

 

Alkotó: Herbszt Orsi

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!