Szalaghímzett csodák - beszélgetés az Ilkaművek alkotójával
Szalaghímzett csodák - beszélgetés az Ilkaművek alkotójával

A romantikus díszítések kedvelőinek az egyik legcsodásabb lehetőség, ha egy szalag segítségével fognak hozzá az elsőre nagyon bonyolult és ijesztőnek tűnő varrási módnak.

Az Ilkaművek alkotója, Kovács Ilona Zsuzsa, aki ezen a területen a legunalmasabbnak látszó tárgyakból is álomszép darabokat készít. A fényes szalagok, rózsák, gyönyörű hímzések, mint egy múlt századi romantikus élet kellékei jelennek meg a mai nő repertoárjában.

Mi kapott meg téged ebben a díszítési világban?

A szalaghímzéssel 8-9 évvel ezelőtt találkoztam először, előtte nem ismertem ezt a fogalmat, de az első kép, amivel a neten találkoztam olyan volt, mint egy villámcsapás-szerű szerelem kezdete. Ez egy Kristina Nilsson, Helen Ericsson, Lorna Bateman hímzéseihez hasonló, három dimenziós, lenyűgözően különleges, és szépséges, finom pasztell virágtenger volt. Mint egy síkból kiemelkedő festmény, a visszafogott finom, púderszínek, bársonyos selymek kavalkádja …..valósággal lenyűgözött.

1

Csaknem nulla kézimunka múlttal azt éreztem, hogy ez kell nekem. Aztán sok-sok buktató során kb fél év után elkészült az első szalaghímzésem. Elsősorban az okozott nehézséget, hogy Magyarországon nem elérhetőek a valódi selyemszalagok. Ezek puhasága, anyagszerkezete, és kézzel is festett végtelen színpalettája a hazai forgalmazásban kapható vastag, kicsit bumfordi, telt színű szatén szalagokkal szemben nagyjából egy Disney mesepalota és egy faluvégi kis kunyhó közötti különbséggel érzékeltethető. A technikai nehézségeken túl ez szegte kedvemet először, mert az igazi szalaghímzés valódi selyemszalagokkal készül.

2

Elsőre úgy tűnik, hogy az egyik legnehezebben kivitelezhető hímzési forma, hisz a minták nem lapulnak szorosan az anyagra, érzék kell hozzá, hogy tudjuk, hogyan formázzuk az anyagot. Neked autodidakta módon sikerült elsajátítani ezeket a technikai trükköket, vagy esetleg van képzési forma is erre?

Diszdoboz 3D s viragokkal

Teljes mértékben autodidakta módon tanultam, nem volt tanfolyam, egyetlen magyar oldal létezett, ahol az alapöltéseket mutatták meg. De ez végső soron fél óra alatt megtanulható, csak ezzel még nem jutunk messzire.

Eskuvoi dobozokra

Sok kudarc és néhány feladás után rájöttem, hogy milyen anyagra kell hímezni ahhoz, hogy ne egy közelharc legyen a szalag átcibálása a túloldalra. Nagyon sok hímzés készült el, mire ráéreztem, hogy milyen sokat jelent a szalagok feszessége, formázása, a szélességük, színezésük ahhoz, hogy a virágok tényleg 3 dimenzióban pompázzanak az anyagon, harmóniában keveredve a laposabb, meghúzott öltésekkel, gyöngyökkel, fonallal hímzett franciacsomókkal, és minden mással, amit csak az ízlésed és a kellékeid tárháza megenged. Most is tanulom. Minden munkám „több”, mint az előző volt.

Eskuvore penzatado boritek. Oarany feher ekru

A mintáid és színeid eszméletlen változatosak. Előre megszerkesztett rajzok alapján dolgozol, vagy egyszer csak ott találod magad egy díszítendő, nyers darab előtt, és elindul a fantáziád alkotás közben?

Ha szeretnéd megtanulni, elképesztő mennyiségű oktató videóhoz lehet most már hozzájutni a neten, külföldi oldalakon. Lehet vásárolni kifejezetten szalaghímzéshez előrenyomott képeket, akár a szükséges szalagokkal is, de én néhány kivétellel mindig egy üres hímző vászonnal kezdem. Ez kulcsfontosságú egyébként a munkához. Meg kell találni azt az anyagot, aminek kellő tartása van, nem túl feszes a szövése, de nem is nagylyukú, mint pl. a kongré. Ellenkező esetben fárasztó küzdelem a szalagok áthúzgálása.

Falikep szalaghimzessel.Pedagogusnapra

Én a lenalapú, sűrű szövésű hímzővásznakat kedvelem leginkább, de állandó látogatója vagyok a kirakodóvásároknak is, ahol mesés, antik hatású, régi szőtteseket, lenvásznakat lehet találni. Ezek finom kontrasztban vannak a szalagok, csillogó gyöngyök, tarka fonalak pazarságával, de stílusban nagyon passzolnak egymáshoz.

Nagyjából ki szoktam jelölni a teret, amiben a hímzés lesz és illanófilccel lerajzolom a középső néhány motívumot, ezt kivarrom, és onnan már szárnyalhat a fantázia, hogy milyen levelek, ágacskák, indák, milyen színek és formák kerülnek a hímzésbe.

IMG 20170321 125935 111

Alapvetően meghatározza a díszítendő tárgy funkciója is. Szemüveg és mobiltokok vagy terítők esetében, amelyek esetleg mosásra szorulhatnak, mindig belevarrott, apróbb motívumokat használok.

Képek, esküvői pénzátadó dobozok, táskák esetében előre megvarrott, ötszirmú virágokat, hajtogatott rózsákat, égetett szélű leveleket, masnikat erősítek fel varrással vagy ragasztással és ezeket egészítem ki ráhímzéssel, amihez a szalagot fonalas hímzés módjára használom.

Kek rozsa eskuvoi kiegeszitok

Hosszú lenne felsorolni, mi mindent készítettem már. Formás üvegek teteje, dobozok, képek, táskák, szemüveg és mobiltokok, naplók, könyvek, medálok, karkötők, nyakékek….

Nem kérdezem meg, hogy melyik a kedvenc darabod, amit szeretsz hímezni, hisz minden egyes munkádon látszik, hogy hatalmas alázattal és szeretettel fordulsz felé. Doboz, ékszertartó, falikép, ékszerek, és még sorolhatnám, mi mindent csinosítottál már fel. Van olyan álmod, amit még nem valósítottál meg?

Szerintem nincs másik hímzés, amiben ennyire benne van az ember személyisége. Nagyon szívmelengető visszajelzéseket kapok, amikor egy-egy munkám felbukkan a Pinterest gyűjteményekben és sokan jelzik, hogy azonnal ráismernek, hogy ez egy Ilka szalaghímzés. Ez jellemzően így van, minden szalaghímzőnek egyéni, sajátos stílusa alakul ki még akkor is, ha egy-egy ötletet ellesünk egymástól. 

Meseret szemuvegtokok

Álmom és ötletem is ezer van, amit idő híján persze képtelenség megvalósítani, most pl. hónapok óta fekszik az asztalomon egy hímzőráma, amiből esküvői gyűrűtartó készül majd.

Az első hímzéseimet rögtön dobozra képzeltem el és azóta is a ezek a legkedvesebbek. Túlnyomórészt esküvőre, pénzátadó doboznak kérik. Itt aztán kiélhetem a pasztell színek iránti rajongásomat. Azóta már sikerült nekem is valódi selyemszalagokra szert tenni, állandó vásárló vagyok Alin és Etsyn, de gyakran magam festem a szalagokat az elképzelt kis virágkompozícióhoz, az esküvő vagy a menyasszonyi csokor színeihez alkalmazkodva.

sziv fuggodiszek

És természetesen a képek… végtelen, megvalósításra váró ötlet, bár ennek egyik kerékkötője az, hogy az én kedves követőim képzeletbeli ranglistáján a tulipáncsokor kép áll a dobogó tetején, ezt kérik leggyakrabban.

Érdeklődés esetén kizárólag az elkészült munkákból lehet vásárolni tőled, vagy egyéni elképzelés alapján is készítesz darabokat?

A Facebook oldalam  2012-ben indult, azóta közel 13 ezer követője van, sokan megkeresnek esküvő, névnap, születésnap, ballagás, évzáró, pedagógusnap alkalmából, hogy készítsek egyedi, személyre szabott ajándékot. Mára már csak a kérések teljesítésére futja az időm ( fogyatékossággal élő nagyfiam ellátása mellett), így hát készen csak elvétve van egy-két darab. Ezek a Meskán elérhetőek általában. Ha valaki megkeres, és rám bízza, hogy az ő legkedvesebbjének készítsek valamit, akkor az nekem is érzelmi ügy, igazi kihívás. Tényleg benne van szívem-lelkem, ízlésem. Azt szeretném, hogy aki ajándékba kap egy Ilka-szalaghímzést, azt érezze, hogy ez egy valódi szeretet-csomag.

Tulipancsokor

A legszívesebben hallott mondat ehhez hasonlóan szól: .” kedvence a lila és a tulipán,…de rád bízom, csak szép legyen...„ És általában az is lesz. Nagyon hálás kézimunka a szalaghímzés. Mesésen mutat a fotókon, de kézbe fogva még sokkal látványosabb. Hangulata, melegsége, csillogása, finomsága van és előcsalogatja belőlünk a romantikus, régimódi nőt.

Ilkaművek facebook oldalát idekattintva tudod követni, amennyiben pedig érdekelnek további kézműves tevékenységek, művészi munkák, kövesd a magazin facebook oldalás vagy youtube csatornáját idekattintva.