Paverpol - a lehetőségek művészete
Paverpol - a lehetőségek művészete

Ha valóban igaz lenne, hogy már nem lehet újat kitalálni egyetlen művészeti ágban sem, akkor minden festőnek el kéne dobnia az ecsetét, az összes szobrász a vésőjét a rozsdának adná át, zeneszerzők már nem raknának hangjegyeket egymás mellé.

Hisz minek? Már mindent megfogalmaztak.Ha így lenne, akkor az a sok szín, ami egyes embereket különlegessé tesz, soha nem kerülne napvilágra.
A paverpol technika, a textilszobrászat nagyon népszerű lett. Mondhatnánk, hogy ugyanazt a ragasztóanyagot használják, ugyanúgy textileket tekernek, ragasztanak, majd festenek meg különféleképpen az alkotók.

De ahogy egy tájképet is millióféleképpen lehet elővarázsolni akár ugyanazokkal a színekkel, ebben az ágban is megvan a lehetőség, hogy valaki egy teljesen új oldalát mutassa be a lehetőségeknek. Amikor megismerkedtél a textilszobrászattal, mit láttál meg benne, amitől úgy érezted, ez lesz a te világod, ebben tudod a legtökéletesebben kifejezni majd önmagad?

A lehetőséget. Egy szerencsés találkozás úgy hozta, hogy egy alkotótáborban megláttam ezt a technikát és még aznap elkészíthettem életem első textilszobrát.  Azonnal láttam, hogy számomra ez lesz az a műfaj, amivel legtökéletesebben tudom kifejezni érzéseimet, gondolataimat. Mivel korábban varrtam, ruhát terveztem, rajzoltam és festettem, tudtam, hogy ez fogja „csokorba foglalni” addigi tapasztalataimat.

A harom gracia

Alkotó ember lévén a régiből egy új dolog létrehozása mindig is fontos volt számomra. Itt „életre kelthetem” a régi, megunt, vagy tönkrement cipőket, értelmet adhatok egy régi csipkének, vagy kavicsnak, hiszen e technika végtelen lehetőséget nyújt a képzelet szárnyalásához.

A vagy kapujaban

Mikor csak úgy elmegyek ruhát venni, mindenféle alkalom nélkül, egyetlen dolgot szoktam magamnak kitűzni: milyen színű legyen. Addig megyek, míg nem kapok fehéret, rózsaszínt, pirosat, amit épp aznap megálmodtam magamnak. Neked a színek mit tesznek hozzá a munkáidhoz? Van egy határozott világ, amiből néha el-elkirándulsz, vagy állandóan az újat keresed?

Alkotásaim születése mindig egy érzés, vagy sugallat köré orientálódik. Fontos, hogy kifejezzék az éppen aktuális hangulatomat, mondanivalómat. Éppen ezért a színek is eszerint alakulnak. Bár nagyon szeretem a földszíneket, de szívesen kalandozok olykor-olykor. Mire az alkotás utolsó fázisához érek, a színek harmóniájával lesz teljes a kép.

Husvet maskepp

Kezeid közül nemcsak szobrok, hanem lakásdekorációk, kiegészítők is kikerülnek. Nemsokára itt van Anyák napja. Mi az, amit tanácsolsz vevőidnek? Hogyan válasszanak ajándékot? Hogyan találod ki, kinek milyen árnyalat, dekorációs darab lenne a legjobb ötlet? A visszajelzések közül mi volt a legszebb élményed?

Azok, akik kézzel készült alkotásokat vásárolnak, tapasztalatom szerint a szívükkel döntenek. Egy érzés, egy színvilág, egy kellemes forma, vagy maga a kész alkotás azonnal magával ragadja őket. Ilyenkor nincs szükség segítségre, javaslatra, hiszen úgy érzik, ez pont nekik készült. A legszebb pillanat az, amikor az alkotás megtalálja igazi gazdáját. Ha mégis segítenem kell a választásban, akkor egy beszélgetés alapján már körvonalazódik számomra a vásárló igénye, így közösen ki tudjuk választani a neki legmegfelelőbb alkotást.

Jo reggelt

Sok pozitív visszajelzést kapok, akár kiállításaim kapcsán, akár megrendelések révén. Mindegyik örömmel tölt el, nem szeretnék kiemelni egyet sem, de talán az az egyik legmegtisztelőbb érzés, amikor valaki akár hónapokig készül, félretesz arra, hogy az övé lehessen egy kiválasztott kép vagy szobor. Tudom, hogy ezek az alkotások mindig a legnagyobb becsben lesznek nála.


A legszebb dolog egy alkotó életében, hogy mikor tanít, ha adhat önmagából, tudásából, hatalmas szeretetet kap viszonzásul a tanítványoktól. A te tanfolyamaidon is biztos, mikor megtapasztalják ezt új csodát, amit megtanultak tőled, nagyon sok pozitív impulzusban van részed. Mit készítenek el egy ilyen kurzuson, hisz itt az idő korlátozva van?

Minden alkotási folyamat egy csoda. Ha ezt át tudod adni egy másik embernek, akkor kétszer részesülsz belőle. Foglalkozásaimon törekszem arra, hogy előhozzam az emberekből azt a sokszor mélyen bezárt kreatív szárnyalást, amit csak útnak kell indítani. Éppen ezért tanítványaim szívesen járnak vissza hozzám. Jó látni a fejlődésüket, a mosolyukat és a CSODÁT, amit együtt hoztunk elő. Ezek még több impulzust adnak nekem a további alkotásokhoz.

Muzsa csokja II. profilbol Sz. Nagy Timea

Foglalkozásaimat kisiskolás kortól egészen nyugdíjas korig látogatják, csoportos és egyéni formában. Igyekszem változatos témákkal előrukkolni, hogy minden korosztály a kedvére alkothasson. Mindig előtérbe helyezzük az aktualitásokat. Készítettünk már többek között karácsonyi dobozokat, 3 D-s képeket, velencei maszkokat, húsvéti tojásokat és számtalan szebbnél szebb alkotásokat.


Weboldaladon igen sok kiállítást szerepeltetsz, ahol már láthatóak voltak alkotásaid. A következő állomás merre lesz, és van esetleg valamilyen tematika, mely keretén belül készülsz rá?

Jelenlegi kiállításom Debrecenben a DAB Székházban látható 2017. május 15-ig.

Nyáron egy nemzetközi kiállításra készülök. Ősszel Szlovákiában, decemberben pedig Budapesten állítok ki.

Az önálló tárlataim során igyekszem kihasználni a helyszín adta lehetőségeket, így az határozza meg a tematikát. Legújabb alkotásaim 3D-s fali képek, melyek jól illenek a tágas modern enteriőrbe.

Munkáim megvásárolhatók, igény szerint rendelhetők. Legyen az esküvő, születésnap, ballagás, anyák napja, vagy csak úgy - egy ajándék akár önmagunknak.

Sz. Nagy Tímea textilszobrász, Paverpol oktató munkáit az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

www.textile-art.hu

www.facebook.com/paverpolkisvarda

Alkotó: Sz, Nagy Tímea

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!