Patchwork, ami egy egész világ kézműveseit összehozza
Patchwork, ami egy egész világ kézműveseit összehozza

A patchwork egy átlag halandónak annyit tesz, hogy foltokból összerakott alkotás. Eredete szerint elnyűtt ruhadarabokból, a még ép részekből állítottak össze egy újabb használati tárgyat, lakásdekorációt, vagy éppen ruhát.

Lami: Ma sincs ez másként. Viszont ma már nem a szegénység, és újrahasznosítás miatt végzik mindezt, hanem a szépség és különlegesség jegyében.

Ahogy nézem az apró részekből elkészített alkotásaid, a következő képet látom szemeim előtt: tele van a szobád kisebb-nagyobb „rongyokkal”, melyeket más már rég kikukázna, te viszont ezekben látod meg egy otthon legújabb, és talán legszebb darabját. Mi van előbb? Számomra egy kicsit ez olyan, mint a tyúk meg a tojás. Először kitalálod, hogy mit szeretnél készíteni, vagy meglátsz egy színes anyagot és köré szövöd fantáziád gyümölcsét?

Tóbelné Mária: Amikor konkrét elképzelésem van, legyen az egy táska, egy takaró vagy egy párna, keresem a megfelelő anyagot, de legtöbb esetben maga a textil mondja meg, mi készüljön belőle. A táskákhoz inkább erősebb, strapabíró anyagot szeretek használni, hogy legyen tartása. Ilyen akár a lenvászon, vagy akár egy régi farmernadrág újra hasznosítása, vagy éppen bútorvászon. A takarókhoz vékonyabb, lágyabb pamutvászon anyag a legmegfelelőbb, hogy ölelkező legyen.

20170409 104817

Lami: Az alkotásaid magad tervezed, esetleg látsz egy fotót a neten, és azt máris „darabkákra” szeded a fejedben? Hogyan indulsz neki?

Tóbelné Mária: Ezeknek a megvalósítása több szálon is fut. Bárhova megyek, szembe jönnek velem az ötletek, még bevásárlás közben is. De az sem titok, manapság akinek lehetősége van, használja az internet segítségével a kreatív weboldalakat, mint az ötletek tárházát és az egyik legnagyobb videó megosztót.

Az egyik közösségi oldalon tagja vagyok egy két foltos csoportnak, ahol megosztjuk egymással tapasztalatainkat, tanácsokkal látjuk el egymást. Az elmúlt évben, részt vettem egy világhálón indított 365 Challenge Quilt varrásában, amit Ausztráliából indított el egy tervező, textilművész, és a világ minden táján varrták a foltosok. Hatalmas élmény volt. Naponta kaptuk a feladatot, 365 blokkból áll a takaró, és több mint 11 ezer darabból áll.

Egy táska megvalósításához van, hogy szerkesztek mintát saját elképzelésem szerint, ami alapján elkészítem. A legtöbb esetben azonban nem minta után dolgozom. Mérek, szabok, varrok, menet közben átalakítok. Két egyforma darab nem készül.

20170402 123254

A takarók blokkokból állnak. Blokk egy egység, ami több apró anyagdarabból áll, annak elkészítése különféle technikával lehetséges, ami végül ad egy mintát. A sok blokk összevarrásával készülnek a takarók, a táskákhoz van, amikor csak egy blokkot használok.

20170409 113540

Díszíteni lehet egy táska előrészét, párnát, rátétes technikával is, olyankor kartonból sablonokat készítek. A sablonokra van az anyag ráfeszítve, és kézzel ráapplikálva az előrészre.

Lami: Honnan van egyáltalán ennyi anyag körülötted? Lehet, bután hangzik a kérdés, de sokan kidobálják a kinőtt, szétnyúlt ruháikat, így mikor meglátnak egy szép patchwork párnát, fejüket a falba verik, hogy mekkora bolondság volt kidobni. Te honnan szerzed be, vagy gyűjtöd őket?

Tóbelné Mária: Nálam nem létezik, hogy haszontalan egy anyag. Megunt, elhasznált farmerok nagyon jó táska alapanyagok lehetnek, családi örökségből maradt, vászon lepedők, ágynemű huzatok kiválóan alkalmasak egy takaró hátlapjának. Turkálóba mindig ráakadok „ezt nem lehet otthagyni” darabra, ami jó lesz valamire. Egy ismerősöm révén szabászati hulladékhoz is hozzájutok. Néha vásárolok csak, kiegészítőnek rőfösnél. Előfordult, hogy egy picike ó-rózsaszínű anyagra lett volna szükségem és nem találtam azt a színárnyalatot itthon. Megkérdeztem a boltban az eladót, hogy mekkora az legkisebb anyagmennyiség, amit levág…

 20170409 113419 1

Lami: Van valami tanácsod azok számára, akik most kezdenének bele akár egy faliképbe, vagy éppen egy ágytakaróba?

Tóbelné Mária: Ahhoz, hogy valaki elinduljon nagy segítség, ha lehetősége van egy foltos szakkörhöz csatlakozni. Ott a tapasztalt foltvarróktól meglehet tanulni az alapokat, mik azok az eszközök, amik nélkülözhetetlenek, és nagyban hozzájárulnak, hogy szép, igényes darabok kerüljenek ki a kezed közül. Aztán beindul az önfejlesztés, a folyamatos tanulás, mert szereted, és nem fáradsz el soha, megnyugtat, gondolkodásra késztet, kikapcsol, az idő múlásával az ujjak finom mozgását karban tatja.

Lami: Hol lehet megtekinteni munkáidat, akár online felületen, akár kiállításon, vagy esetleg bármilyen elérhetőséget szeretnél megadni, melyen felkereshetnek téged, ha beleszeretnek bármelyik munkádba?

Tóbelné Mária: Ezeket a dolgokat egyelőre a magam és a családom örömére készítem, és persze egy két barátoméra. Azért osztom meg néha, hogy talán más is inspirálódik és meglátja azt a szépséget, amit ez a hobbi nyújt.

Alkotó: Tóbelné Mária

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!