Örömködés, flow érzés, stresszoldás - avagy Borza Ica néni és a horgolás, kézimunkázás kettőse
Örömködés, flow érzés, stresszoldás - avagy Borza Ica néni és a horgolás, kézimunkázás kettőse

Sok remek ötletet olvasni arról, hogyan maradjon fiatal az ember. Nos, Borza Ica néninek teljesen új trükkje van erre.

Ahhoz, hogy valaki friss elmével rendelkezzen, úgy pörögjön a nyelve, mintha élete első prezentációját tartaná huszonévesen, ahhoz semmi mást nem kell tennie, mint horgolnia, alkotnia, a kidobásra ítélt tárgyakban egy új lehetőséget meglátnia.

Mikor Ica néni először a szemem elé került a közösségi portálon, akkor esernyői kápráztattak el. Én, aki híve vagyok a maximum két sor mintaváltásnak, földig hajolok egy ilyen csodás munka láttán.

Na de aztán egyre többször felugrott a neve különféle helyeken, és elkezdtem olvasgatni megjegyzéseit is alkotásai mellett. Mit ne mondjak, ő az, akit tanítani kellene azoknak az embereknek, akik nihilként élik meg a világukat.

Borza Ica horgolas 4

Tele van szeretettel, hittel, lelkesedéssel, tanácsokkal, töretlen nyitottsággal. Nem húsz éves, és már nem is negyven. Ezt csak azért emelem ki - és elnézést ezért Ica nénitől –, de ha választhatok majd, így szeretném leélni az életem. Ezzel a hatalmas jókedvvel, mely minden napomon az alkotás által tud hozni örömet.

Ica nénit nem tudom úgy elképzelni, hogy rázuhan egy mintára, aztán sorozatgyártásba fog. Mégis melyik az a darab, melyet, ha befejez, máris egy következőn jár az esze, hogyan oldja meg, milyen színt válasszon hozzá, de az alap ugyanaz lesz mégis?

Borza Ica néni: Két egyforma darabot nem tudok készíteni, mivel nem sablon mintáról horgolok….megpróbáltam, de mindjárt az elején eltévesztettem, és egész más jött ki belőle, mint az adott minta. Meg különben sem vagyok “horgológép”.

Borza Ica horgolas

Lami: Olvastam egy kiírást arról, mit ad az embernek a kézimunkázás, és ebből is leginkább a horgolás, kötés. Mit emelne ki leginkább, mint „egészség és komfort javító gyógymódot”?

Borza Ica néni: Legfontosabb a stresszoldás. Nem is az eredmény a fontos, hanem a munka folyamata ad egy flow érzést.

Lami: Karácsony közeledtével elindul a gömbök, csillagok, angyalkák „gyártása”. Az embereket rabul ejti a zöld fenyőn elegánsan tündöklő fehér horgolt darabok látványa. El nem tudom képzelni, hogy Ica néninél másként nézne ki egy karácsonyfa :) A fákat magunknak díszítjük, de leginkább a gyermekek, unokák örömére. Ica néni gyermekkorából milyen karácsonyfákra emlékszik?

Borza Ica néni: Mindig saját kezűleg készítettük a díszeket, általában papírból, termésekből..Igazi, meghitt várakozás volt az advent időszaka...Esténként a kis falusi házban lobogott a tűz, én az öcsémmel a sparhelt mellé kuporodva, kötöztük a szaloncukrot, az almákat, készítettük a díszeket...kint nagy pelyhekben hullott a hó…ma már csak mese…..

Borza Ica horgolas 3

Lami: Ica néni nemcsak köt, horgol, alkot, hanem mint az elején is írtam, eszméletlen nagy erővel példát is ad húsztól nyolcvan éves korig minden nőnek, és akár férfinak is (a nagybátyám is kötöget néha, ezért merem ezt leírni :) ). De ezt el kell kezdeni. Nem elég csodálni, irigykedni, hozzá kell fogni. Én emlékszem, egy piros kört horgoltam meg a szomszéd nénivel egy spontán beszélgetés alkalmával, amiért azóta is hálás vagyok neki érte. Ica néninek mi volt az első legemlékezetesebb munkája, ami után már egyértelművé vált, hogy hobbiként űzi majd a kézimunkázást?

Borza Ica néni: Mindig nagyon szerettem “alkotni”. 9 éves koromban egy kézimunka órán készített kis agyag kancsómat Pestre küldte kiállításra az első tanítónénim, Jászberényiné Marika néni. Ő már akkor “felfedezett” bennem valamit..Később az irodalom csábított el. Verseket, novellákat írtam, pályázatokat nyertem. Ma is imádom a verseket. Mivel kamaszlányként nagyon szerettem öltözni, anyagi lehetőségem nem volt arra, hogy megvegyem, így elkezdtem ruhákat tervezni, szabni-varrni, hisz mindig ügyesen rajzoltam. Régi ruhákat szedtem szét, mert új anyagra nem tellett.

17 éves koromban kaptam az első lábbal hajthatós varrógépet. Mai napig is magamnak varrok mindent. Mivel két fiút neveltem, s amellett dolgoztam, tanultam, nem nagyon volt időm kézimunkázni….De azért egy éjszaka megkötöttem egy pulóvert valamelyik fiúnak. Ha kinőtte, lebontottam, újra terveztem, és újra kötöttem.

Aztán sokáig nem vettem a kezembe kötő és horgolótűt, inkább varrtam vagy hímeztem. Nyugdíjazásom után eljött az én időm. A gyerekeim, sőt az unokáim is felnőttek, rengeteg időm szabadult fel.

Azt csinálom, amit szeretek...Nyáron szülőfalumban a megörökölt szülői házban lakom, ahol 800 négyszögöl telken gazdálkodom, mindent megtermelek magamnak. Imádom a növényeket...Télen pedig, itthon, Salgótarjánban a harmadik emeleti panelban születnek az én”csodáim”...Kézzel, szívvel és lélekkel….

Borza Ica horgolas 2

Lami: Munkáival hol találkozhatnak az érdeklődők, ha személyesen is szeretnék megtekinteni?

Borza Ica néni: Legutóbb szülőfalumban, Karancslapujtőn volt kiállításom, egy éve pedig Kapolcson, a Művészetek Völgyében mutatkoztak be az ernyőim. Igaz, sok helyre hívtak, de inkább a fiataloknak engedek teret a bemutatkozáshoz. Nekem marad az “örömködés”

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kövesd facebook oldalunkat.