Örök szerelem a gyöngy - Zsu Bijou és gyöngyhorgolással készült gyönyörű ékszerei
Örök szerelem a gyöngy - Zsu Bijou és gyöngyhorgolással készült gyönyörű ékszerei

„Ez durva!! Tuti, hogy megőrülnék már egyetlen sor gyöngy felfűzésétől. Jesszus, ez még szebb, mit az előző!”


Lami: Nem titok, a cikkekben szereplő alkotók többféle úton érkeznek el hozzám: vagy ők jelentkeznek, és mutatkoznak be, vagy én nézelődök körbe online, de akár egy egyszerű kis beszélgetésből teremtődik meg az interjú, de ebben az esetben is én kérem fel őket, illetve ajánlás útján ismerkedünk össze.

A Zsu Bijou ékszereit én találtam meg. Mikor ráírtam az alkotóra, akkor már nem először tapasztalt szerénységet kaptam: ő még úgy érzi, nem nőtt fel a feladathoz, hogy egy cikk megjelenjen róla.

Lassan már meg kell szoknom, hogy azok az emberek, akikben valóságos tudás, és a művészet iránti remek érzékenység él, jóval nagyobb szerénységgel bírnak, mint azok, akik „próbálkoznak” valamit létrehozni.

20150130 112952

 

A következő gondolatom ezután a beszélgetés után az volt, hogy ebben a nőben két ember lakozik. Egy, aki lecsendesedve képes néha levegővétel nélkül gyöngyöt fűzni. A másik pedig elevenen, vidáman, a világra pozitívan nyitottan, „ugrabugrálva” éli napjait.

20160418 151719

Maga a technika hatalmas elmerültséget igényel, míg a tervezéshez, ezeknek az ékszereknek a megálmodásához egy vidám, élettel teli, sosem nyugvó embert képzelek el.

Vajon jól érzékelem ezt a kettősséget benned?

Zsu: Amennyire csak lehet, igyekszem pozitívan nézni a világra, és ebben sokat segít az alkotás. Képes vagyok jól érezni magam társaságban, de mostanra már inkább otthonülő típus lettem, alig várom hogy fűzhessek, teljesen függősége alá estem. Gyorsan elvégzem a napi teendőket hogy minél több időm maradjon az önkifejezésre. Szerencsémre a párom teljes mértékben partner ebben, és ő a legnagyobb kritikusom. 

20160906 162457

Lami: A gyöngyékszereid lenyűgöztek. Nemcsak ünnepi, hanem hétköznapi viseletként is eszméletlen különleges ékei lehetnek a nőknek. Hiába egyes daraboknál ugyanaz a fonás, olyan izgalmasan kevered a színkombinációit a gyöngyöknek, hogy eszünkbe sem jut, már megint ugyanazt készítetted.
Ha egyetlen ékszered lehetne, milyen színben álmodnád meg, és egyáltalán mi lenne az, fülbevaló, nyakék, karkötő, esetleg egy gyűrű?

Zsu: A leginkább fülbevalót hordok és egyre inkább az élénk színek tetszenek, kihívásnak érzem hogy ne csak egy színes katyvasz legyen, hanem harmonizáljanak is a színek. Igaz hogy egy egy fajta mintát több színkombinációval is elkészítek, mert szerintem teljesen más lesz tőle a hatása. Rengeteg technikát kipróbáltam, most a gyöngyhorgolásra vagyok rákattanva. Igaz, itt kész mintákkal dolgozom, de sok esetben a színeket magam variálom.

20160917 181953

Lami: A gyöngyfűzés mellett a quilling technikát is csodásan belevitted alkotásaidba. Közéjük is szelíden odacsempészel egy-egy gyöngyöt, melyekből egy nagyon érdekes, és látványos darab születik. Én gondolati képeket festek, ami annyit tesz, hogy megélek egy pillanatot, egy érzést, és azt vászonra kell vinnem. A te esetedben honnan származik ez a rengeteg ötlet a gyöngyfűzéshez?

Zsu: Ötletelésnek tökéletes az Internet, valamint a mostani élénk "korszakom" talán a hippy, bohém életérzésből ered. A Pinterest-en nagyon szeretek nézelődni, válogatni, és ha látok az embereken valami érdekeset, szépet, megpróbálom beépíteni az alkotásba.

20161225 065633 

Lami: Drótok, gyöngyök, papír/bőr. Melyik az a munkád, amelyiknél úgy érezted, nagyon durván tökéleteset sikerült létrehoznod? Volt benne nehézség, vagy pont ellenkezőleg, szárnyaltál, és döbbenten nézted az eredményt?

Zsu: Drót, gyöngy, papír, sujtászsinór. Nem tudok kiemelni egyet sem. Sokszor van hogy neki látok és lesz valami, vagy konkrét elképzelést készítek, a végén viszont mindig rácsodálkozom, hogy nem is lett olyan rossz.:)

20170327 215048

A drótot nagyon szeretem, van olyan nap, hogy arra ébredek, tekernem kell. Quilling technikával is készült pár fülbevaló és falikép is. Sujtástechnika nagy kihívás volt, a mai napig nem tökéletes, de a legelsőt nagyon jó érzés volt megmutatni. Az örök szerelem a gyöngy. Lehet peyote, cubic raw, brick stich, horgolás vagy gyöngygallér készítés, imádom csinálni és a végeredményt. 

DSC 0341 1

 

DSC 0636


Lami: Gyöngyékszereid meg lehet tekinteni az oldaladon. Vannak olyan megrendeléseid, melyeket átbeszélsz a vásárlóval előtte, vagy mindig a kész terméket kínálod eladásra?

Zsu: Szeretek saját kedvemre alkotni, de nem utasítom el a rendeléseket sem. Az igazi kihívás az, amikor kapok egy képet egy ruháról, elmesélik milyen alkalomra lesz és mi az, amihez a megrendelő ragaszkodik. Izgalmas összegyúrni az infókat, és kitalálni hogy mire is gondolt a megrendelő. Szerencsére ezektől a hölgyektől további rendeléseket is kaptam, így talán tényleg elnyerte a tetszésüket. 

IMG 5b59156dd6e8d407f02f3b4a7edfa822

Mostanában úgy jártam hogy el akartam készíteni egy szettet, rendelés nélkül, arra gondoltam, majd én elhordom, na ilyenkor biztos valaki lecsap rá. Hát lehet nemet mondani? ??? :)

received 1446239845396399

Alkotó: Zsu Bijou

Facebook elérhetősége

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!