Könyvszobrászat, avagy ami a megsárgult lapokon túl van WolFabric módra
Könyvszobrászat, avagy ami a megsárgult lapokon túl van WolFabric módra

Újságpapírból kosár, régi könyvből szobor. Ezek azok a technikák, melyek nem elsősorban márkás alapanyagok kérdése, hogy létrehozzák őket, hanem a határtalan kreativitás tárházát biztosítják az alkotóknak.

Farkas Péter, a WolFabric alkotója régi, megkopott, antik könyvekből készíti el a vintage hangulatot tükröző plasztikus ábráit, feliratait, szobrait.

Már maguk a színek is szemet gyönyörködtető, és megnyugtató, otthonos látványt nyújtanak. Ha viszont ezekhez párosul egy személyes megrendelés alkalmával létrehozott forma vagy szöveg, még melengetőbb a látvány.

Az indulásodat megvallom őszintén csak úgy tudom elképzelni, hogy vagy megörököltél egy rahedli könyvet, vagy egy antikvárium tulajdonosa vagy :) Tévednék? :)

Péter: Az igazat megvallva nem a sok használatlan könyv indította el bennem a gondolatot a kísérletezésre. A kézzel készült ajándékozás igénye született meg bennem előbb. Családon belül szerettem volna valami egyedi és különleges tárggyal örömet szerezni. Sok ajándékötlet felmerült bennem, míg végül eljutottam egy Love feliratos könyvszoborhoz.

Wedding bells folded pages

Nem igazán tudtam elképzelni, hogyan készülhet el egy ilyen alkotás. De biztos voltam benne, hogy ilyet fogok készíteni. Napokig agyaltam és próbáltam rátalálni a technikájára. Míg végül megszületett az első könyv.

porshe 911 folded book 2

Az ajándékozás öröme természetesen nem maradt el. Később mikor már kaptam egyedi rendeléseket, akkor merült fel a könyvek beszerzési forrása. Biztos forrásnak a helyi könyvtár bizonyult. Több ezer olyan jó állapotú könyvük van, amik ideálisak egy könyvszoborhoz. 

Guitar folded book

Lami: Gondolom egy tervezési fázisnál adva van a könyv vastagsága, a papír minősége és még ezer dolog. Hogyan indulsz neki a feladatnak? Először az elképzelt szobor születik meg a fejedben, vagy egy könyvet addig forgatsz a kezedben, míg meg nem látod benne a plasztikusságot?

Péter: Az esetek nagy részében konkrét ötletekkel keresnek meg engem, ezekhez a kérésekhez választom ki a megfelelő könyvet. A polcomon sok száz előkészített és rendszerezett könyv várakozik. Ezek már mind kemény borításúak, nem túlzottan régiek, és főként képektől vagy ábráktól mentesek. Az elmúlt 3,5 év tapasztalata alapján könnyen megbecsülhető az adott mintához szükséges oldalszám és könyvmagasság. (kb 120-160 oldal / karakter) Ezt követően a minta megtervezése, paraméterezése és végül a hajtogatása következik. Oldalanként két szamárfül szükséges a megfelelő magasságban. Az alkotások végső dekorálásakor egyedi borítót készítek vagy színes szalaggal kötöm át. Így nyeri el a végső formáját. 

DSC 0942

Lami: Az ember minden munkáját szereti, hisz mint saját gyermekét gondozza, fejleszti. Van olyan munka, amit kizárólag magadnak készítettél, és a világ összes zsarolásával sem válnál meg tőle? :)

Péter: Azt vallom, hogy ezek a művek akkor érik el végső céljukat, ha örömet tudnak vele okozni. Számos visszajelzés bizonyítja, hogy az ajándékozás ezen különleges és megismételhetetlen formája mosolyt csal az arcokra. Van most is több olyan könyvem amik még várnak “gazdájukra”. Ezek első körben egy-egy kiállításon láthatja a nagyközönség. Később lehet, hogy a világ túlsó felén fog díszelegni egy nappaliban. 

DSC 0933

Lami: Kiállításod is volt már ezekből a tárgyakból. Milyen tervekkel indulsz neki a további éveknek, hogy még többen megkedveljék ezt a technikát?

Péter: Egy évvel ezelőtt egy felkérés kapcsán a tolnaiaknak mutathattam meg az alkotásaimat. Annak sikerén felbuzdulva már a 10. kiállításom előkészítése zajlik éppen. Dunaújvárosban a Magyar Papír Múzeumban szeptember 8-án nyílik meg egy 5 hónapos tárlatom. A fő közösségi média oldalakon megtalálhatóak az alkotásaim Wolfabric néven. Hetente többször teszek közzé fényképeket az elkészült művekről és kommunikálok a követőimmel. Hamarosan szeretnék egy saját webshop felületet létrehozni, ahol az egyedi igények alapján leadhatóak a rendelések.

Anya folded art

Farkas Péter további alkotásai ide kattintva tekinthetőek meg.

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, és kézművesség témában olvasnál további hasonló cikket, kövesd facebook oldalunkat!