Julcsa karakteres textilbabái...na és egy kávéfőző romantikája
Julcsa karakteres textilbabái...na és egy kávéfőző romantikája

Lami: Nagyképű. Szelíd. Humoros. Vagány. Játékos. Vagyis: karakterbabák.

Ahogy megláttam a textilből készített teremtményeidet, egyből ez a szó jutott eszembe. Nemcsak szépen mosolyognak, vagy kedves, bájos teremtések, hanem néha még az is felötlött bennem, hogyha egyik másik baba élő lenne, tuti nem állnék vele szóba :) Ez pedig pont azt jelenti, hogy te nem pusztán felrakod az arcot, felöltözteted őket, hanem kész jellemeket formálsz belőlük. Egy festményen ezt könnyedén (?) megteszi az ember, viszont egy varrott, dekorált arcon már sokkal nehezebbnek tűnik ennek a kivitelezése. Voltak neked is olyan pillanatok, mikor nézted a babát és mosolyogva konstatáltad, hogy micsoda kis cédát varázsoltál?Ambrus Judit: Igen, a kísérleti szakaszban főleg előfordul, például az egyiknél kifejezetten bájos kislányt szerettem volna alkotni, majd mikor rákerült a haj és a test is, akkor szembesültem vele, hogy az alkotás közben felnőtt a kislány, és igazi vagány csajszi lett belőle.

IMG 7824

Lami: A megmintázott babáid, mint előbb is említettem, rengeteg karakterrel vannak felruházva. Ehhez nagyon jó emberismerőnek kell lenni, és nem naivan élni a világban, hogy mindenki szép és csodás. Az, hogy te mint rajzos és festő is csodákat tudsz alkotni, vajon egy-egy karakter megformálásában segítségedre van?

Ambrus Judit: Szerintem igen, és tudatosan igyekszem is összekötni a két dolgot, és nem csupán megvarrni, hanem minden eddig elsajátított technikát is beletenni az elkészült babákba. Az arcokat is kézzel festem, a ruhákat is igyekszem színben és anyagban egymáshoz illően összeállítani, egyfajta harmóniát teremtve ezáltal, mint ahogy azt egy rajznál vagy festménynél is teszem.

FullSizeRender


Lami: Ha valaki most döntene úgy, hogy van egy zsák anyaga otthon, akkor mit javasolnál neki, milyen nem-mellékes technikai tudásokat is szerezzen be a varráson kívül?

Ambrus Judit: Mivel sosem tanultam varrni, így én is csak a saját tapasztalataim alapján tudok tanácsot adni. Érdemes kicsit konyítani a szabásmintákhoz, az anyagok ismeretéhez, mit, milyen tűvel és cérnával érdemes varrni, jó, ha van egy kis színérzéke az embernek, és ajánlatos beszerezni egy jó kávéfőzőt, mert bizony sokszor éjjeleket varrok át, úgy, hogy észre sem veszem, hogy már világosodik.

FullSizeRender 1

Lami: Egy patchwork lakásdekorációkat készítő hölgyet a múltkorában úgy képzeltem el, hogy mikor dolgozik, tele van kisebb nagyobb anyagokkal, rongydarabokkal a szobája. A végeredményen viszont semmi kaotikus rendezetlenség nem látszik. A te alkotói munkafázisodba, ha véletlen becsöngetnénk, mi fogadna minket?

Ambrus Judit: Amikor alkotok, az alkotás annyira magával ragad, hogy képtelen vagyok figyelni másra. Próbálok rendet tartani, de számomra képtelenség. Az asztalom tele van kisebb-nagyobb anyagdarabokkal, cérnával, ollóval, tűvel, babakezekkel, lábakkal, szoknyácskával, cipőcskével. Én imádom ezt a káoszt, mert ilyenkor látszik, hogy csinálok is valamit. Mivel otthon dolgozom, így a nappalim a munkahelyem, az ismerőseim már nem csodálkoznak, ha épp akkor toppannak be, amikor egy újabb ölelgetni való készül.

1

Lami: A babák elkészítésének több fázisa van. Eltervezése, anyagok megtalálása, összeállítás, dekorálás. Csak úgy ötletelek, elnézést :) Melyik az a rész, aminél teljesen kiélheted kreatív énedet?

Ambrus Judit: A gondolat megfoganásától a kész műig. Nálam egy baba először fejben születik meg. Sokszor hónapokig készülök rá, átgondolom, hogy milyen ruhája lesz, milyen haja, milyen kiegészítőket szeretnék neki, és mikor minden megvan hozzá fejben és anyagban is, akkor pár nap alatt megszületik. Minden pillanatát imádom, az első gondolattól kezdve a kiszabáson át az utolsó mozzanatig, számomra így az egész egy kreatív folyamat. Mikor kicsit összecsúsznak a felhők a fejem felett, nyugtató szedése helyett elkezdek rajzolni, festeni vagy varrni.

IMG 4869 1

Lami: Ha önmagadat formáznád meg, mi lenne a fő motívum rajta, melyik tulajdonságodat emelnéd ki leginkább? Arckifejezés, színek, testtartás, milyen típusú ruha?

Ambrus Judit: Ez egy érdekes kérdés, ugyanis egy nagyon kedves főiskolai tanárnőm, akivel szintén varrtunk babát, azt mondta, hogy minden egyes babába beletesszük önmagunkat is. Tagja vagyok néhány varrós csoportnak, és valóban, néha meglátok egy új babát, és tudom, hogy ki készítette. A kérdésedre visszatérve, magamból talán a precízséget tenném bele leginkább, és nem csak tenném, hanem teszem is, illetve nagyon törekszem rá.

Lami: A babáidról hol tudnak érdeklődni a megrendelők, vásárlók?


IMG 4243

Ambrus Judit: Jelenleg egy facebook-on található oldalon lehet megtekinteni babáimat, melynek neve: Julcsa babái 

 

Alkotó: Ambrus Judit

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!