Hímzett ruhák és a 21. század harmóniája
Hímzett ruhák és a 21. század harmóniája

Lami: Minden kézimunka egy lecsendesedés, egy könnyed meditáció. Egyre népszerűbbekké váltak a magyaros hímzéssel díszített ruhadarabok, így remekül kombinálják már őket a modern tornacipővel, vagy éppen egy simléderes sapkával is.

Ahhoz, hogy valóban hiteles legyen egy motívum, nem elég csak úgy „rakjunk fel egy pár színt egymás mellé, majd csak kinéz valahogy” hozzáállás. Van a díszítéseknek eredete, szabályossága, ritmusa. Te rengeteg ruhadarabot, használati tárgyat tettél már így különlegessé. Közben pedig ismerlek, és tudom, hogy mekkora energiával vibrálsz, állandóan tervezgetsz, az egyik alkotásod készíted, de már a következőn jár az eszed. Hogyan vagy képes arra, hogy ehhez a finom munkához nyugalomban leüljél?

Kiss Rita: Sok embert megnyugtat egy kellemes séta, egy könyv olvasása vagy akár a tv nézése, viszont engem kizárólag az nyugtat meg, ha alkothatok valami újat, a kezemnek mindenképp járnia kell. Szinte minden nap készítek valamit, engem ez kapcsol ki.  Az agyam állandóan kattog, hogy mi is legyen a következő alkotásom.

IMG 4147 1

Lami: Hímzéseid mind gyönyörűen tervezettek, esztétikusan kidolgozottak. A motívumok megtalálása a mai modern világban kutatómunkát igényel. Van olyan darabod, melyért kemény utat kellett bejárnod, hogy egy igazi, hiteles mintát tudjál prezentálni?

Kiss Rita: Igen, volt ilyen,  nagyon kedves hímző barátokra leltem a Facebook segítségével. Üzenetet írtam, nagyon szoros barátság alakult ki,  és segítjük egymást azóta is.

IMG 1495

Lami: Horgolni engem egy  régi lakóhelyemen a szomszéd néni tanított meg. Gobelinezni pedig egy fonalas bolti eladó. Szinte mindegyik egy beszélgetés után indult el, egyik sem volt tervezett. Neked az alapokat honnan sikerült elsajátítanod?

Kiss Rita: Mindig nyitott szemmel jártam, mert érdekeltek a kézműves dolgok. Próbáltam kérdezgetni, ellesni mások munkáját és megkérni őket, hogy mutassák meg nekem is, mert nagyon megtetszett.

Lami: Az emberek szeretik, ha valami különleges darabot viselhetnek, és mivel visszatért ez a régi hagyományos díszítés, így most divatot is teremtettek belőle. Volt már olyan kérés feléd, ami megdöbbentett, de mégis elkészítetted?

Kiss Rita: Igen. Például: a párom az ingét szerette volna hímeztetni de persze szinte az egészet, két ujja. eleje, háta és ezt Mátra selyem fonallal készítettem. A lecke fel volt adva, de nekiláttam és kb. 1 hónap alatt elkészültem vele. Csodás darab lett.

IMG 1087

 

 

IMG 1088

Lami: Munkáidat hol lehet megtekinteni, illetve rendelésre is vállalsz díszítést?

Kiss Rita: Rendelésekre kisebb munkákat vállalok. Elérhetőségeim az alábbiak:

Privát oldalam

Művészeti oldalam

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!