Ékszerek és más izgalmas dekorációs darabok quilling technikával - beszélgetés Pintérzsu alkotójával
Ékszerek és más izgalmas dekorációs darabok quilling technikával - beszélgetés Pintérzsu alkotójával

Azt, hogy egy technikából mit hozunk ki, az kizárólag a kreatív alkotón múlik. Ahogy többféleképpen lehet egy virágkompozíciót megfesteni, és nem utálkozva nézni a másikat, hogy ő is hasonlót alkotott, úgy a kézműves technikák közt is hasonló a helyzet.

Ha azt mondom, quilling, itt sem beszélhetünk másról. Dekorációktól kezdve a kiegészítőkig minden területen bele lehet vinni valami egyediséget.

Pintérné Zsuzsanna, a Pinterzsu decoupage & quilling oldala alkotója szintén ebben jeleskedik. Tekervényes csodáival lement egy annyira apró kis szegmensre, amit előállítani is csak apró, vékonyka kis darabokból lehet.

Ékszereket álmodott meg, melyek mind formailag, mind színvilágukban gyönyörű különlegességet hoznak a hétköznapokba.

Hogyan jött ez az ötlet, hogy ne csak dekorációkat készíts, hanem hordható darabokra is alkalmas a quilling technika?

Pintér Zsuzsanna: Egy kedves Kolléganőm kérésére készült az első, nemzetiszínű fülbevalóm. A későbbiekben készítettem számára bagoly, és cica fülbevalókat is. Akkor még nem is sejtettem, hogy mennyire sokan kedvelik az ilyen megszokottól eltérő ékszereket. Utoljára pl. egy portugál hölgy kérésére készítettem egy tradicionális portugál ékszert, Viana szívét. IMG 0022

Lami: Ha már az előbb a dekorációkra utaltam. Díszdobozaid mellett hűtőmágneseket, képeslapokat, ajtódíszeket is kreálsz. Volt olyan kihívás, amitől egy kicsit aggódtál, hogy megvalósítható-e, de mégis legyűrted a feladatot?

Pintér Zsuzsanna: Több is volt, kettőt emelnék ki közülük. Legelőször az első állatkáim jelentették számomra a kihívást, egy cicát, és egy egérkét kellett készítenem. Akkor még meglehetősen kezdőnek számítottam, sok időmbe telt, de végül megoldottam. A cica később szerepelt a Praktika magazinban is. Azóta már egy egész kis állatkertem lett :)

IMG 0007

 

IMG 0010

Másodiknak talán az első komolyabb kontúrquilling technikával készült képemet említeném. Ez a kép egy második gyermekével várandós anyuka számára készült. Az volt a kérés, hogy a képen szerepeljen az anyuka elsőszülött gyermekével, és utaljon a születendő babára is. Nagy fejtörést okozott, de végül ebben az esetben is megtaláltam a megoldást. 

IMG 0024a

Lami: Számomra rendkívül szimpatikus, mikor egy alkotó nemcsak mint készítő van jelen a piacon, hanem oktatja és meg is osztja másokkal tudományát. A gyerekeknek kisebb a kezük, így talán könnyebben megforgatják ezeket a papírcsíkokat, viszont a motorikus mozgásuk és türelmük van olyan fejlett, hogy elégedettek legyenek utána a munkájukkal?

Pintér Zsuzsanna: Szerintem igen, csak meg kell találni az őket leginkább érdeklő témát! Több esetben is tartottam már foglalkozást gyerekeknek. A kisebbek talán hamarabb elveszítik az érdeklődésüket, ezért számukra egészen apró, könnyen megvalósítható kis mintadarabokat készítettem, halacskákat, cicát, pingvint, stb.

DSCF9539

Nagyon lelkesek voltak, és boldogan mutatták szüleiknek az elkészült kis alkotásaikat.  A nagyobbak természetesen megpróbálkoztak kissé nehezebb darabokkal is. Utoljára úgy váltunk el a gyerekektől, hogy jövőre is visszavárnak :)

IMG 0001

Lami: Milyen tervekkel mész neki a jövőnek? Vannak olyan technikák, melyeket szeretnél még ötvözni a quilling-gel? Személyesen találkozhatnak-e veled mostanában az érdeklődők valahol?

Pintér Zsuzsanna: Másik nagy szerelmem a pergamano technika, mindenképpen szeretném a kettőt ötvözni, kisebb próbálkozásaim már voltak. Most már csak idő kellene hozzá, hogy tovább tudjak lépni, de nem adom fel!

IMG 0014

Továbbá szeretném az eddig tanultakat tökéletesíteni, illetve újabb quilling technikákat tanulni.Az idén tavasszal már volt egy kiállításom, decemberben pedig egy újabb kiállításon fogok részt venni, „Betlehem és Népművészet” címmel, több más alkotóval egyetemben.

IMG 0011

Szerző: Lami

Kövesd oldalunkat, hogy értesülj a további kézműves cikkeinkről!