Divatban a hagyomány - beszélgetés Steixner Istvánnal a bőrdíszművesség 21. századi helyzetéről
Divatban a hagyomány - beszélgetés Steixner Istvánnal a bőrmívesség 21. századi helyzetéről

Aki a múltat idéző mívességet szeretné egy modern köntösbe öltöztetni, sosem vállalkozik egy könnyű feladatra.

Steixner István viszont nem tartozik azok közé, akiknek szótárában a lehetetlen fogalma létezne. Bőrművesként megálmodta, hogy feleleveníti őseink hagyományát és egy ma is használható, hordható kompozícióba helyezi.

Vissza-visszatérünk a régi korok technikáihoz, hisz egyre jobban ráébredünk, hogy a világot mi lassíthatjuk le, és tehetjük szerethetővé, nem a hiperszonikus fejlesztések. 

Azon kívül, hogy barátságos és emberközelibb egy általad készített darab, mi hozta ki belőled ezt a bátorságot - mert valljuk be, kell kurázsi hozzá rendesen –, hogy egy népművészeti technikát tegyél elfogadottá a 21. században?

Steixner István: Kiváló kérdés. Szerencsére könnyen tudok rá válaszolni :) Gyermekkoromban értek azon élmények, amelyek nyomán elkezdtem megismerkedni az alkotás szépségével. Ahogy teltek az éve  úgy rakódott egymásra több és több tudás és az a nyitottság, amiknek köszönhetően ott vagyok, ahol kell lennem.

 D808763

Bátorság valóban kellett, hogy kitartó legyek és a nehéz időszakokban is bízzak magamban, akkor is, ha senki nem tett így velem kapcsolatban. A kitartás és elhivatottságon és egyfajta gyermeki őszinteségen felül –hogy mindig csodálkozva vizsgálom, szemlélem az életet és megtalálom az apró örömöket mindenben - a következetesség és természetesen a család és barátok adta energiák visznek előre. Hiszem, bármit elérhet az ember, csupán „figyelni” kell és megadja az ég.

steixner bertelli 1 uj2

Lami: Tárgyaid között használati és dekorációs darabok is jelen vannak. Egy kreatív ember nem fog egész életében mondjuk pénztártárcákat legyártani, ez látszik is a választékodon, hogy igen hatalmas a paletta. Volt olyan terméked, amin erősen hanyatt vágódtál saját magadtól, mert úgy érezted, hogy azon a tárgyon aztán senki fia borja nem gondolná, hogy remekül mutatna kézjegyed?

Steixner István: Mindig vannak izgalmas felkérések és mindig sikerül olyan dolgokba belenyúlnom, kitalálnom valami újat, amit tán ilyen formában és az én érzékenységemmel még senki nem alkotott meg, legyen az használati vagy dísztárgy. Akár motorosoknak, vadászoknak, fotósoknak, üzletembereknek, pincéreknek, orvosoknak készítem őket.

Volt már szerencsém bőrből cilindert készíteni, de felkértek már bőr fehérneműre, illetve filmekből vett és átértelmezett bőr alkotásokra is. 

 D808853

Lami: Hogyan látod az embereket, mennyire fogékonyak arra, hogy az emberközeli technikák a hétköznapjaikba is bekerüljenek?

Steixner István: Azoknál, akik megkeresnek, mindenféleképpen megélem ezt, hisz sok kreatív, alkotó emberrel beszélek. Mondhatnám, úgyis bevonzom a hasonló érdeklődésűeket. A kérdés amúgy nagyon jó, talán azt tudnám mondani, 10 éve még nem láttam ekkora fogékonyságot. Újból „előkerülnek” kézzel készített értékek ez biztos.

steixner facebook alap

Lami: Többen workshopok alkalmával ismerkednek meg bizonyos kézműves alapokkal. A te esetedben természetesen évek jöhetnének számításba, hogy valaki elsajátítsa teljesen korrektül a bőrdíszművességet. Mutatkozik igény arra, hogy szeretnék megtanulni ezt az emberek? Esetleg tartasz te is oktatást?

Steixner István: Bőrdíszművesként, bőrművesként és népi bőrtárgy készítőként is alkotok. Igen, szoktam néha oktatást vállalni, legyen az egy napos vagy hetes. Táborokban, fesztiválokon és különböző intézményekben is szoktam felkéréseket teljesíteni. Igaz, ami igaz mostanság nincs túl sok időm, hisz az alkotások lekötik a hétköznapjaimat és hétvégéimet is.

steixner leather art 2

Lami: Hamarosan itt a Karácsony. Találkozhatnak veled személyesen is vásárokon az emberek, illetve hol találhatják meg munkáidat?

Steixner István: Valóban, nem is hinné az ember, hogy milyen hamar :) Biztos vagyok benne, hogy ismét remek lenne, ha valahová kitelepülnék. Sajnos azonban nem lehet árusítani és alkotni egyszerre. Nagyon szeretek jóízűeket beszélgetni, de az idei karácsonyi időszakában is a műhelyemben fogom teljesíteni tisztelt megrendelőim személyre szabott darabjait, és amennyiben megtisztelnek látogatásukkal csacsogok itt velük :)

steixner leatherart 3

Steixner István további munkái idekattintva tekinthetőek meg.

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kövesd facebook oldalunkon további érdekességekért.