Bepöttyözött emlékek - Fényes Erika
Bepöttyözött emlékek

 Lami: Egy művészember nem tud úgy kimenni az utcára, hogy mikor hazamegy, ne legyen legalább egy ihlete a következő alkotásához.

Elképzelem, ahogy te egy városi séta alkalmával, ha akarod, ha nem, minden földön lévő, ház falába bebetonozott, vagy éppen pad ülőkéjét díszítő kavics mögött egy újabb lehetőséget látsz meg. Sok esetben kérdés ez, mi van előbb, a tyúk vagy a tojás? Először meglátsz egy követ és utána képzelsz el rá egy díszítést, vagy éppen fordítva?

Erika: Mindenek előtt a természet (és a természetesség) az, ami megihlet. Minden szépséget meg lehet találni, ha kimegyünk az erdőbe, a rétre, vagy akár csak sétálunk egy kis eldugott utcában. A fák, az ágak, a növények, a kavicsok mind egyediek és megismételhetetlenek. A legjobb a kavicsok gyűjtögetésében is pont ez. Mind más és más forma valamiért megtetszik és hazaviszem. Azután otthon majd jön az ihlet, hogy megfessem őket. Bár vannak saját készítésű köveim is, nem mind az út széléről való.:) Mondhatom, a "kő megszemélyesítője" lettem. :)

P1070164

Lami: Alkotásaid közt nemcsak kövek vannak, hanem dísztárgyakon is megtalálható ez az aprólékos munka. Ismerve a festékek folyékonyságát, megdöbbentő ahogy egy gömbölyű tárgyon olyan szépen megmaradnak az apró pöttyök. Volt olyan élményed, mikor „lelki beszédet” kellett tartanod a festéknek, hogy maradjon ott, ahova helyezted? (és szerintem most finoman fogalmaztam a „lelki beszéddel”)

Erika: Ha a technikát ismeri az ember akkor nem kell megijedni, hogy elfolyik a festék, bárhová is pöttyözöm vele. Persze az elején én is kísérleteztem sokat, de most már (a jó minőségű festékeknek is köszönhetően) majdnem minden felületen sikerül megvalósítani terveim.

P1070181

Lami: Női erények közé nem igazán szokták kiemelni a türelmet. Ehhez a technikához viszont elengedhetetlenül szükséges. Mit teszel annak érdekében, hogy elmerüljél, milyen taktikáid vannak alkotás közben a külvilág kizárására?

Erika: A türelem tényleg elengedhetetlen. Pedig én sem vagyok egy lassú egy helyben ülő típus. Talán "pont" ezért tett jót ez a "pontfestés". Amikor festek, megtanultam egy helyre koncentrálni, ezzel lelassulni, és nem gondolkodni csak lenni.
Mindenkinek jót tesz, mert kiszakít a hétköznapokból, meg a gondokból. 

P1070016

Utána már olyan természetes lesz a "most csak festek" idő, hogy hiányzik ha sokáig nem foglalkozhatok vele.


Lami: Egyre több helyen látni, hogy az emberek kedvükre csinosítanak ki egy addig unalmasnak ítélt darabot otthonukba, vagy egy utazásról hozott kavicsdarabot ékesítenek fel. Terveid között mik szerepelnek, hogy egyre többen kapjanak rá ennek a technikának a gyakorlására?

Erika: A kreativitás áll a terveim között. Az mindegy hogy pont festés vagy tájkép festés vagy akár korongozás, a lényeg, hogy alkothassak. Az már csak egy plusz, hogy esetleg az embereket érdekli, akkor szívesen megmutatom.

P1070235

Természetesen a magam örömére készítem az alkotásaimat, és ez "pont" elég és boldoggá tesz.

Elérhetőségek, ahol a pöttyözős technikával készült munkák megtekinthetőek:

Facebook csoport

Kreatív Bokréta Műhely és Virágszalon

Alkotó: Fényes Erika

Szerző: Lami

 

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!