Agrármérnöki diplomától a "Legjobb brit kézműves" címig - beszélgetés Bogdányi Zsolttal, a Tündérlak házikók alkotójával
Agrármérnöki diplomától a "Legjobb brit kézműves" címig - beszélgetés Bogdányi Zsolttal, a Tündérlak házikók alkotójával

Hogyan képzeli egy kisfiú a felnőtt létet? Ez a „tűzoltó leszek és katona” habitus már kicsit kiveszett a világból. Most már a szuperhősöké a porond, a legyőzhetetlen, kemény arcú, de hatalmas szívű harcosoké.

Lami: De ahogy nem minden kislány szeretne szuperhősnő lenni egy ilyen fiú mellett, úgy a fiúk közül sem vágyik mindegyik arra, hogy deltás izmait simogatva, és sóhajtozva megjelenésekor, lányok ezrei csöpögjenek egyetlen pillantásáért.

Ja, de. Viszont egy kicsit másként. A sóvárgó tekintetet nem a kidolgozott izmokkal, súlyzók emelésével szeretnék bezsebelni a férfiak, hanem a gondoskodó, biztonságot adó ideál megtestesítésével vágynak vonzóvá válni. 

Bogdányi Zsolt ennek a világát teremti meg kicsiben. Olyan tündérlakokat épít hulladékfából, itt-ott talált természet ajándékaiból, melybe minden nő szívesen beköltözne, ha egy kicsivel nagyobb méretben is megvalósítható lenne.

Te mi szerettél volna lenni gyermekként? Szuperhős, tűzoltó, vagy a másik favorit, kukásautón dolgozni (az én gyerekeim ezért veszettül odáig voltak)?

Zsolt: Az egyetlen dolog, amire emlékszem, az a hajóskapitány volt. Persze akkor még úgy gondoltam, Ő egyedül járja a tengereket, de egy valódi kapitány élete nem nekem való, a legénységgel együtt kell élni, én meg remete típus vagyok. 

Tunderlak

Igazából gyerekkoromban, sőt még tinédzserként, de még huszonévesként se voltak igazán terveim, álmaim, csak sodródtam az élettel, elég kalandos út vezetett a mostani önmagamhoz.

Agrármérnöki egyetemi végzettségem van, diploma után több, mint 10 évet dolgoztam a "szakmámban", kutatóként, sőt még a PhD tanulmányaimat is elkezdtem. Időközben azonban rájöttem, a tudomány világa nem nekem való, nekem alkotnom kell, mégpedig a két kezemmel. 

A fához mindig is vonzódtam, korábban is csinálgattam már ezt-azt, így próbáltam ezt a területet komolyabban megismerni. Először egy helyi fafaragóhoz jártam megtanulni az alapokat, majd egy "faműves" OKJ képesítést is szereztem. Sőt, hogy más területeket is megismerjek, elvégeztem egy hidegburkoló képzést is, persze mindezt doktorandusz hallgatóként :D Aztán az élet úgy hozta, hogy családostól kikerültünk Angliába, de itt se bírtam sokáig alkotás nélkül, néhány év kihagyás után ismét elkezdtem farigcsálni, amikor rám találtak a tündérek, és azóta nem győzöm kiszolgálni a kedves rajongókat.

Büszkén mondhatom, hogy 2015-ben elnyertem a "Legjobb brit kézműves" (Best British Crafter) megtisztelő címet, és mára már 4 földrészen is vannak alkotásaim, Ausztráliától Kanadáig.

Uj mappa1

Lami: Emlékszel az első tündérházra valószínűleg, amit készítettél. Mi volt a kihívás benne, hogy visszahozzon egy valóságos életteret?

Zsolt: Az első tündérházam az igazat megvallva véletlenül készült el (hálistennek). Korábban ragaszkodtam hozzá, hogy olyan dolgokat készítsek, amiknek haszna van, nem "csak" dísz. Készítettem fatálakat, fatollakat, faórákat, kulcstartókat, csupa olyasmit, amit valamire használni lehet, nem csak porfogó. Éppen egy újabb faórát terveztem készíteni, amikor a kezembe került fadarabban megláttam egy tündérházat. Ott volt az ajtaja, az ablakok helye, gondoltam, miért ne lehetne ez egy tündéróra?

Persze a mostani házaimhoz képest ez még igen kezdetleges volt, az ajtó nem nyílott, az ablak mögött se volt semmit, de ezzel kezdődött a tündérház-építő karrierem, azóta már valóban valós(nak tűnő) élettereket készítek, sokkal részletgazdagabban. Az órák sajnos eltűntek, de nem kizárt, hogy készítek még.

Uj mappa 2

Lami: Tündérlakjaidat nemcsak felépíted, hanem be is rendezed őket. Apró pici székek, asztalkák, poharak. Ez az a pont, amire azt szoktam mondani, hogy „ez őrült!”. Persze jó értelemben, ezt mellé kell tennem. A férfi a biztonságért felel eredendően, a nyugodt háttérért. A meleg otthon kialakítása a nők reszortja. Te honnan meríted az ötleteket, hogy mitől válik egy otthon békés, nyugalmat árasztó hellyé?

Zsolt: Jó kérdés, talán az őrültségem segít :) Nem igazán tudom erre a választ, ezek csak "jönnek".

Amikor van hozzá elég hely (néha akkor is, ha nincs), egy kandallót mindenképpen beépítek, ez megadja az alapot a meleg otthonhoz, csakúgy, mint a valóságban, ezekben a kandallókban esténként "ég a tűz", a beépített világításnak köszönhetően. A többi már csak az extra, de ezek az extrák a tűz melege nélkül ridegek maradnának.

Uj mappa 3

Lami: Házikóid kül- és beltéren is megállják a helyüket. Belső világítással oldod meg, hogy még éjjel is csodásan mutassanak. Volt olyan megrendelés, melynél először elkerekedtek a szemeid, de aztán bravúrosan nekimentél a feladatnak?

Zsolt: Eddig ilyen nem igazán volt, eltekintve egy 18 pluszos kéréstől, amit finoman elutasítottam, ne is beszéljünk róla. A legtöbb kérést viszont szívesen teljesítem, tűnjön bármilyen vadnak elsőre.

Amin leginkább elkerekedtek a szemeim, az egy saját ötlet volt, (de a párom szemei méginkább), amikor egy dióból készítettem házikót. Nyílt az ajtaja, a dió belsejében pedig volt egy tündérágy, felette könyvespolc, előtte pedig egy picinyke kis szék. Na és persze világítás a házban. Ezt magam sem hittem, hogy megcsináltam, nem is készült belőle sok. 

Lami: Egy tündérlak felépítése rengeteg fázisból áll. Melyik az a rész, melyet a legjobban kedvelsz benne?

Zsolt: Talán furcsán hangzik, de a kedvenc részem az, amikor nem dolgozom effektíven, csak fogom a kezemben a fadarabot, és nézegetem, vagy leteszem a kertben, és körbejárom, figyelve, mi lehet benne. Minden darabban megvan valami rejtett csoda, én csak rásegítek a varázslataimmal, hogy ez másnak is látható legyen. Aztán az egész munkafolyamat, minden részletével, aminek a végén ott van, amit megláttam a fában, na az az ami éltet, ezért szeretem a munkámat.

Uj mappa 4

Lami: Hogyan zajlik egy megrendelés? Beleszeretnek egy alkotásodba, vagy a megrendelő maga elmeséli egy álmát és te azt valósítod meg?

Zsolt: Is-is, de inkább az első eset a jellemzőbb. A házaim jellege miatt konkrét megrendeléseket szinte lehetetlen teljesíteni, járhatnám az erdőket évekig is. Van persze néhány típus, amiből tudok hasonlót készíteni, ugyanolyat soha. Megrendeléseknél inkább az a jellemző, hogy ahogy Te is mondod, elmeséli az elképzelését, de a kidolgozást rám bízza. 

Sokkal közelebb áll hozzám a másik eset, a legtöbb házam így készül, amikor minden előírás nélkül, szabadon alkothatok, és előbb-utóbb rátalál a gazdájára. 

Uj mappa 5

Lami: Milyen tervekkel mész neki a jövőnek? Ha már tündérlakokat építesz, akkor mesés nagy álmok sem állhatnak távol tőled.

Zsolt: Vannak elképzeléseim, csak győzzem mindet megvalósítani :) Jelenlegi legmesésebb álmom, aminek a megvalósulása már szinte kézzelfogható közelségben van, az a hazaköltözés. Ugyanis miután már meghódítottam a világot (haha), úgy döntöttünk, visszatérünk szeretett hazánkba, Magyarországra. Így hamarosan (előreláthatólag szeptembertől) a hazai tündéreknek sem kell már odakint ázni-fázni, pókokkal megosztani a zugokat, Ők is kaphatnak igazi varázslatos otthont.Pillanatnyilag tehát ez köti le a legtöbb energiámat, de rengeteg tervem van a tündérházak fejlesztésére is. 

Egy  titkos vágyam pedig, hogy az otthoni műhelyemet egy igazi hobbitos-manós-elvarázsolt kis kuckóvá alakítsam, ahol azok is átélhetik ezt a varázslatot, akik esetleg megvásárolni nem tudják.

Bogdányi Zsolt további munkái az alábbi magyar nyelvű illetve angol nyelvű linken tekinthetőek meg.

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg és kövesd facebook oldalunkat!