Színekkel szerető szemek - beszélgetés Kelemen Ágnessel, a Neske alkotójával
Színekkel szerető szemek - beszélgetés Kelemen Ágnessel, a Neske alkotójával

A tekintete a legnagyobb fegyvere. Minden ki nem mondott szó benne van, érzelmeit nem kell szavakba önteni, csak rá kell nézned festményeire.

Kelemen Ágnes, Neske festményei láttán az ember máris megkedveli a művészt. Színei vidámságot, életerőt, jókedvet sugároznak. De van bennük valami, amitől úgy érezzük, nagyobb mélységek rejtőznek benne, mint amit elsőre láttatni enged.

Ági festményein a szemeket figyeld. Nézd meg, ahogy beszélnek hozzád. A szájak mindig csukva, félmosollyal üzenik a szeretetet. De a szemek minden szót felülírnak.

Hogyan állsz a szavakkal? Egy festő önmagát adja vissza a képein. Ezeken az általad ábrázolt nőkön mind látszik a szeretet, a tiszta érzelem. De sosem beszélnek. Nem mondanak véleményt. Nem bírálnak. „Csak” szeretnek. És Te? :)

Kelemen Ágnes: Sok olyan szituáció van, amikor egy művésznek kérdéseket tesznek fel a művészetével kapcsolatban, például egy kiállításmegnyitó után tőlem is kérdeztek már ilyesmiket: mire gondoltál, amikor ezt a képet festetted, vagy miért így fested meg a szemeket, mit jelent ez vagy az a képen stb. Ami fontos számomra, az a szerető jelenlét, sokszor a hallgatással, a meghallgatással többet segítesz, mint ha beszélnél. Képeim nőalakjai is ilyenek, meghallgatnak és megőrzik a titkaidat.

oleles04

Én nem szavakkal fejezem ki magam, de kisebbik fiamat, Danit megihlették a festményeim, és rövid verseket álmodott hozzájuk, melyeket pdf formátumban a weblapomról le is lehet tölteni, ha feliratkozik valaki.

Lami: Színeid lágyak, ugyanúgy, mint alakjaid is. Nincsenek kemény kontúrok, így az árnyalatokban is ugyanez a szelídség jön vissza. Mint aki mindent tud, de semmit nem enged el magából. Ha a festményeden nincs is kék, a kereten visszaköszön. Mit ad neked ennek a színnek a biztonsága?

Kelemen Ágnes: Ha álmodom, az álmokat kéknek képzelem, kékre festettem a konyhaasztalomat a székekkel sok évvel ezelőtt, a kék valahogy be tudja fogadni, ugyanakkor kiemelni a többi színt, lágy, puha mélységet ad mindennek.

nemsirokescsend notesz02

Lami? Nemcsak festesz, hanem egy jól működő családi vállalkozásnak, egy nyomdának is munkatársa vagy. Így talán ennek köszönhetően, szuper ötletekkel különféle nyomatokat lehet vásárolni a festményeidből. A családban volt már ennek hagyománya, hogy ezt a kettőt ötvözték, mint művészet és mint nyomdai kivitelezés, vagy ez a te ideád alapján valósult meg?

Kelemen Ágnes: Családi könyvmanufaktúránk dédapám, Laszgallner Oszkár festőművész saját kezűleg épített villájában működik Rózsavölgyben. Dédapám nyomtatással nem foglalkozott, az ő képeiről néha dédnagymama festett másolatot. Eleinte csak az eredeti akril festményeimet lehetett megvásárolni, aztán többen kérték, hogy nyomtassunk vászonra a már eladott képekből másolatot. Ezt a változatot ma már nem készítjük, viszont, mivel saját digitális nyomdánk erre lehetőséget ad, kézenfekvő volt, hogy számozott reprodukciók formájában is elérhetőek legyenek a képek. Ezek a design vásárokon és a weblapomon is megtalálhatóak, a képeslapokkal és noteszekkel együtt, melyeket szintén könyvkötő műhelyünkben készítünk.

karacsonyi vasar

Lami: Mit festesz meg? Egy hangulatot, egy szót, egy érzést, egy dallamot? Vagy igazából egész életedben csak ott ülnél az állvány előtt és festenél, és festenél? :)

Kelemen Ágnes: Én nem szeretem és nem is tudom megmondani mit miért festek. Tudok beszélni arról, hogy technikailag hogyan festek, de hogy maguk a képek honnan jönnek... ez olyan, mint amikor álmodunk, a képek ott lebegnek valahol az elmémben már régen, én egyet-egyet kiragadok közülük, és megfestem. Az álmok sem mondják meg neked, hogy mit jelentenek, miről szólnak, egyszerűen csak ott vannak, jelen vannak, azt hiszem ennél több nem kell.

rm01jpg

Lami: Akik szeretnének veled személyesen is megismerkedni, hogy láthatóvá váljon számukra az a hitelesség, ami a festményeid mögött van, hol találkozhatnak veled legközelebb?

Kelemen Ágnes: Még néhány napig a Játékszínben látható a kiállításom, illetve néhány kép a Klauzál házban, bár mire a cikk megjelenik, talán már elhoztam őket. Idén személyesen a három decemberi WAMP Design Vásáron lehet velem találkozni, ahol a nyomatok mellet legújabb ötletemet is megmutatom: festményeimből néhányat saját tervezésű, 100% biopamut ruhára, felsőre is adaptáltam, ezeket már most is meg lehet rendelni.

jatekszin003

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kövesd facebook oldalunkat.