Szenvedélyes optimizmus, avagy Orsi Csodaországban
Szenvedélyes optimizmus, avagy Orsi Csodaországban

Lami: Orsival mikor beszél az ember telefonon, olyan, mintha már valóság lenne a 4D-s kommunikáció.

Több ezer kilométerre voltunk egymástól, de nekem úgy tűnt a beszélgetés alatt, mintha ott ülne velem szemben. (Igen, képben vagyok, erre már ott a skype lehetősége is, de ez egy sima, Bell alapokon működő mobilkészülék volt).

Szenvedélye, vidámsága, hangereje brutál beteríti a szobát. Gyerekként valamiért én bolond azt képzeltem, hogy mikor eljön a harmincadik életévem, onnantól lefelé szárnyal majd minden. Ronda leszek, lusta, nem lesznek célok. Nem tudom, miért láttam így a felnőttek valóságát.

Most viszont, hogy erőteljesen túl vagyok ezen az életkoron, már értem, miért olvastam egy statisztikát arról, hogy a legtöbb művész negyven éves kora után lesz sikeres.

Neked mit hozott az évek száma, milyen emberi tulajdonságokkal lettél gazdagabb, merészebb, színesebb?

Orsi: Hmmm..azt hiszem a legfontosabb, hogy sokkal elfogadóbb lettem. Nehezebben „kapom fel a vizet”. A kor előrehaladtával rájöttem, hogy bármennyire is hittem, én nem fogok megöregedni, ... de igen..meg fogok..ezért tudatosabbá váltak a cselekedeteim. Összeszedettebb lettem és terveket készítek, amiket leírok és pontról, pontra haladva valósítok meg. Elmúlt a kapkodás. Nem habzsolom az életet, hanem szelektálok. Felállítok egy fontossági sorrendet. Ami persze néha változik, de az alapok maradnak. Tudatosabban alkotok véleményt. Elmúlt a félelem. Már nem fordul meg a fejemben, hogy valamit nem tudok. Már csakazértis meg akarom csinálni, meg akarom tanulni, ki akarom próbálni. Önmagam határait már nem feszegetem, hanem kitolom. Szívesen vállalok el olyan munkákat amiknél tudom, hogy össze kell szednem minden tudásom, sőt esetleg utánajárást is igényel.

407

Lami: Hamarosan készülünk egy tutorial sorozattal közösen, melynek te leszel a szülőanyja (abban biztos vagyok, hogy ez a vajúdási fázis nem lesz olyan fájdalmas, mint egy gyermek, részedről négy (!!) napfényre hozatala). Nagyon sok festési mód futott már át a kezed alatt. Melyik az, melyben leginkább tudod, hogy minden nőiességed, temperamentumod, lelked sokszínűségét ki tudod vetíteni?

Orsi: Nagyon szeretek alkotni és ötvözni különböző technikákat. Szinte mindent szívesen kipróbálok, alkalmazok. Az igazi "Én" azonban az üvegfestés maradt. Sokszor figyelem más kollégáim munkáit, és be kell vallanom irigy is vagyok néha, hogy másoknak milyen fantasztikus stílusa van. Én nem érzem, hogy lenne stílusom. Én azt festem, amihez éppen kedvem van. Legyen az portré, gyerekrajz, akár csak egy shiluett fekete festékkel.

thumb 20160508 090058

Az üvegfesték csillogása, mintha egy valódi fotó lenne számomra. Egy jobbagyféltekés tanfolyamon, amit megtanultam, az üvegfestésbe viszem át, ezáltal igyekszem fejlődni, jobbá válni. A paverpol textilszobrászattal nemrégiben ismerkedtem meg, és egy új világba csöppentem. Alíznak érzem magam Csodaországban. Mivel az üvegfestés a szerelem, ezért most azon igyekszem, hogy a két technikát ötvözzem.

thumb IMG 7934

Lami: Ahogy alkotsz, belemerülsz technikákba, fejleszted magad, az hatalmas példát ad azoknak, akik azt hiszik, a szárnyalás csupán a türelmetlenségük jele. Az élet nem bolond, így rengeteg lehetőséget ad mindenkinek a próbálkozásra. Hogy ki mit tud kihozni belőle, az már egy személyes történet. Milyen tulajdonságodnak köszönhető, hogy mindig élvezni tudod a jelent? Akármiben is merülsz el, még ha nem is mindig lesz egy sikeres alkotás, de magát a folyamatot ezer szikrával élvezed?

Orsi: 44 évesen, lehet életem felén már túl vagyok :) Mi mást élvezhetnék, ha nem a jelent. Legnagyobb fiam 22 éves, a legkisebb 3. Ez fantasztikus dolog, mert egyszerre érzékelem a múlt történéseit, és azt, ami most van. Már tudom milyen, gyorsan elmúlik minden, ezért igyekszem olyan dolgokkal foglalkozni, amit szeretek. Amit csinálok azt szeretem, amit szeretek attól boldog leszek, és a boldogság biztonságot ad és a biztonság szerintem az egyik legfontosabb dolog az életben.

thumb vogartgalery glasmalen 1

Mikor valami nem sikerül, valamit „elrontok” az dráma…az első pillanatban. Magamat szidom, hogy miért nem az első megérzésemre hallgattam..miért nem úgy csináltam ahogy megszoktam és sorolhatnám. Ez az érzés 10 perc után megszűnik, és már a javításon gondolkozom, mert tudom, hogy egy új lehetőséget kapok a gondolkodásra, a fejlődésre, mert újra kell gondolnom a művet és ez inspirál, hogy új technikát fedezzek fel.

thumb vogartgalery vadaszorsi face3 glasspainting

A jelen élvezésében azt hiszem, az elfogadás segít. Mert nem lehet mindig minden tökéletes. Sokszor én is elfelejtem, hogy amit csinálok az hamisítatlan eredeti kézimunka, és így apróbb bakik beleférnek. Hiszen nem egy gép vagyok.

thumb vogartgalery vadaszorsolya emberek face 14

Lami: Meg sem merem kérdezni, milyen terveid vannak a jövőt illetően, mivel nem biztos, hogy egy ezer oldalas regény itt elférne. Vagy legyek bátor? Ok, nos, ha vázlatpontokban kéne leírnod, mit szeretnél még megvalósítani mondjuk a következő ötven évben (tuti már van egy ilyen listád), melyek azok az állomások, melyeket már nagyon izgatottan vársz?

Orsi: Célok? Igen. Vannak. De akkor legyen csak 5 éves, évente mondjuk egy vagy kreatívan hozzáállva évente egy A és B terv.

"A" tervként 2017-ben szeretném végre összeszedetten blog formában megírni az alkotásaim folyamatait, hogy másokat is inspiráljak, és bátran merjenek alkotni.

A "B" terv pedig, Nógrádi Katinál egy olajkurzus augusztusban

2018-as "A" tervem, hogy szeptembertől Iskolai kurzusokat tervezek alsó tagozatosoknak, mert nem lehet elég korán kezdeni.

2018-as év "B" terve pedig a Japán stílusú festészetbe való belekóstolás.

2018. "A" és "B" terve pedig, hogy évek óta szeretném megismerni a Cserépkályha építés folyamatát, illetve a cserép készítését.

2020.? Nos, "A" tervként azeretnék eljutni Oroszországba, és megnézni több orosz művész munkáját, esetleg tanfolyamán részt venni.

"B" tervként pedig a rajzfilmvilágba való betekintés szintén egy nagy álom. Talán sikerül, mert oda az egyik gyerkőcöt is szeretném vinni.


Legyen az ötödik pedig a folyamatos terv:

Szeretném a tudásomat átadni a gyerekeimnek, mert a kreativitás nagyon fontos. Szerintem a kreatív emberek optimisták, mert nem a probléma foglalkoztatja őket, hanem a megoldás keresése. A kreativitásban nincs félelem. Ott szárnyak vannak. Hatalmas nagy színes szárnyak, amivel ha megtanulnak repülni, oda repkednek ahová csak szeretnének.

thumb vogartgalery vadaszorsolya emberek face 34

Vadász Orsi munkáit az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni:

http://www.vogartgalery.com/

Alkotó: Vadász Orsi

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!