"Nagyon kortárs" művészet helyett - innováció a gézfestmények világából
"Nagyon kortárs" művészet helyett - innováció a gézfestmények világából

Lami: Két dolog jutott eszembe képeidet nézve. Az egyik egy saját emlék.

Mikor huszonegykét éves voltam, úgy döntöttem, hogy pénzt keresek, ezért elkezdtem gézsálakat festeni, pontosabban szólva, batikolni. Elmentem egy gyógyszergyártó céghez, ahol ívben kaptam gézanyagot, szépen beszegtem őket.

Esküszöm, ez a bátorság nem tudom, honnan eredt belőlem, de fogtam, és bevittem a kész kendőket egy Váci utcai butikba. Nos, az elsőben megvették az összeset, és még utánrendeléseim is voltak folyamatosan.

A másik dolog pedig, ami képeidről jut eszembe, egy textiles hölgy, Kubinyi Anna munkái. Bár ő szövött faliképeket készít, de ugyanolyan szépen kiemel kontúrokat, mint ahogy te választod el a színeket, vagy éppen adsz jelentőséget egy-egy formának.

Az emberek keresgélnek a világban, repdesnek egyik művészeti ágról a másikra. Próbálják megérezni, hogy melyik művelet, anyag, technika teszi őket boldoggá. A géz nevezhető hétköznapi textilnek, de ennek is vannak vastagságában eltérő változatok. Volt másféle anyag, amit kipróbálta, vagy ez egy olyan „love at first sight” kapcsolat lett köztetek?

Manna: Hogy szerelem első látásra vagy találkozásra...? Talán igen , talán nem...Igazából egy kis történet kapcsolódik ehhez az egészhez.

Pár évvel ezelőtt egy koppenhágai utam során betévedtem egy lakberendezési áruházba, ahol meglehetősen drága berendezési tárgyak voltak. Már korábban is nézegettem ezt a boltot, de csak odáig jutottam, hogy a kirakatát megnézzem és lefényképezzek dolgokat. Szóval bementem és körülnéztem...

Kicsit mindig bajban vagyok, amikor a mai kortárs művészetet próbálom értelmezni/megérteni, mivel azt látom, hogy manapság minden ,ami érthetetlen az nagyon trendi és "nagyon kortárs", és ami igazán művészi és valóságos kommunikációt hordoz, az pedig némileg a háttérbe szorul. Persze mindig vannak kivételek. Ismerek, kedvelek olyan mai kortárs festőket ,akik ragyogó művészi alkotásokat hoznak létre, kiemelkedő tehetséggel és művészi kreativitással.
De a 2 pont -vesszőcske alkotásokkal sajnos nem tudok mit kezdeni és nem is akarok, és főleg nem akarom értelmezni őket, mert számomra nem hordoznak valós  kommunikációt.

Szóval ahogy nézelődtem ebben a lakberendezési boltban, egyre -másra fedeztem  fel a mai "nagyon kortárs" műveket, amik számomra nem hogy értéket nem képeztek de még design elemnek is szánalmasak voltak, de ez nyilván ízlések és pofonok kérdése.

A "műalkotások", amik barokkos túlzással a "hogyan hasznosítsuk a háztartási hulladékot" címet is viselhetné, nem álltak másból, minthogy egy nagyobb  vászonra mindenféle anyag, textil, gyűrött újságpapír volt  felragasztva,- bár belátom, hogy némi művészi hajlam kell ahhoz ,hogy egy újságpapír úgy legyen összegyűrve, hogy az nagyon trendi legyen - de lényegét tekintve ez volt a műalkotás. 

Ezt az élményt még ki is hevertem volna, de amikor az árcímkét megláttam, akkor kisebb sokk hatás ért... 800 ezer és 1.2 millió Ft volt átszámítva az az összeg, amit hangyányi betűkkel biggyesztettek a "fantasztikus"  műalkotások sarkába.

Na ez volt az a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy nem ilyet, hanem ennél sokkal, de sokkal jobbat tudok létrehozni textil vagy valamilyen  más anyag felhasználásával, ami nem csak mutatós, de egyedi technikát  is  képvisel, sőt egyenesen innováció a művészet területén.

DSCN0906

Lami: Képeiden, mint ahogy előbb is mondtam, kiemelkednek formák, ezzel is egyfajta energikusságot, vidámságot adva a látványnak. A véletlenek a legjobb dolgok, néha csodákra képesek. Nálad ez egy direkt ötlet volt, vagy szintén valami nem várt mozdulattól indult el az a kikészítési fázis, mely Magyarországon csak rád jellemző, így levédetésre is vár?

Manna: Amikor hazajöttem Koppenhágából egyből kísérletezni kezdtem a gézzel, hogy hogyan lehetne valami új, valami érdekes és kreatív dolgot létrehozni.
A festészet önmagában adott volt, hisz gyerekkorom óta festek. Most a cél az volt, hogy hogyan lehet a festészetet úgy ötvözni egy másik technikával, amitől az alkotás 3D-s hatású lesz. A kisérleti hónapok eredménye egy konkrét technika lett, amiről kiderült, hogy soha, senki nem csinálta előttem még, ezért úgy döntöttem, hogy levédetem a "Gézfestményeket", mint saját innovációt.

DSCN0898

Lami: Többféle technika átfutott már a kezed között. Egy közös viszont van mindegyikben: élénk, eleven, élettel teli színeket használsz. Az embert elárulják a képei :) A színek, formák, gondolatok mind árulkodnak az alkotóról. Az előbb említett tulajdonságok közül, mint élénk, eleven, élettel teli, vidám, mit tennél hozzá, mely ezeknek a képeknek a megalkotásához kihagyhatatlan jellemedből?

Manna: Igen, jól látod, a festményeimen dinamikus ,életteli színek találhatók, erős kontrasztokkal. Én is ilyen vagyok; erőteljes, határozott, dinamikus, és nem kicsit maximalista. Imádok festeni, engem a színek kavalkádja lenyűgöz, ahogy a színek egymásba olvadnak mint pl. az impresszionizmusban, de imádok modern kubistát is festeni, ott a maximalizmusom, a szinte mérnöki precizitásom nyer teret. Számtalan stílust kedvelek és festek, de igyekszem mindig a harmóniát és a magasszintű esztétikát megmutatni alkotásaimban, mert azt gondolom, hogy az emberek igenis vágynak az  esztétikára, a szépségre a különleges művészi hatásokra. A Gézfestmények pont ilyenek; gyönyörű színek, izgalmas technikával ötvözve.

DSCN0576 001 masolata

Lami: Aki ennyire pozitívan látja a világot, az az ember nem sodortatja magát az élettel. Milyen terveket szövögetsz a közel jövőben?

Manna: Valóban így van, nem vagyok az a fajta ember, aki csak hánykolódik a tengeren, arra várva , hogy majd csak történik valami.

Nagyon pontosan megtervezem, hogy mikor, hol állítok ki, milyen fórumokon találkozhatnak az emberek a festményeimmel. Ebben a pillanatban is van egy kiállításom a Bartók B. 2 szám alatti Galéria Optikában, ahol immár 2. alkalommal mutatom be a festményeimet. Mivel a korábbi kiállításom annyira népszerű volt, -mintegy fél évig tartott- ezért most ismét visszahívtak.

Az elmúlt években főleg magyarországi fórumokon találkozhatott velem a kedves közönség, de most úgy döntöttem, ideje határon túl is megmutatni magam és ezt az új technikát, ezért több külföldi internetes oldalon is megjelennek majd a festményeim.

DSCN0548 001

Most egy kültéri műalkotáson dolgozom, igaz az nem Gézfestmény, hanem  hatalmas betonlapokra készített absztrakt festmény, ami igazán kreatív kihívás művészeti szempontból. Tervem, hogy több ilyen kültéri  alkotást készítsek el, engem inspirál az a  fajta kihívás, ami az  építészeti és művészeti elemek ötvözésében rejlik. Örülök amikor  egy kis fejtörést okoz egy-egy komolyabb munka elkészítése, aminél az építész és a kivitelező nézőpontját is fel kell vennem. Ilyenkor hetekig-hónapokig képes vagyok kutatni/olvasni anyagok, festékrendszerek, technikai kivitelezések után, hogy a megrendelő számára a legtökéletesebb műalkotást tudjam elkészíteni.

Fontos számomra, hogy olyan " terméket" tegyek az asztalra, amiről tudom, hogy tudásom legjavát adtam bele, csak úgy mintha magamnak készíteném. Ez a kvalifikációs szint, ez alatt nincs számomra minőség!

12687869 692192277587620 9020031495721788038 n 1

Weboldal elérhetősége

Facebook elérhetőség

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!