Az vagyok éppen, amit alkotok - Sugár Andrea
Az vagyok éppen, amit alkotok, néha angyal, néha egy hajó a tengeren

Lami: Eszméletlen erővel használod a kontrasztot minden egyes képeden. Dinamizmusuk egy olyan nőről árulkodik, aki még álmában is fest.

Erő, energia, szenvedély. Fokozzam még? A sárgák és kékek helyes arányát úgy odavágod szinte a vászonra, hogy nincs ember, aki ne kerülne impulzív hatása alá. Még mielőtt belefogok egy remek színtanulmányba és a komplementer vibráló hatásáról tartanék szónoklatot, inkább téged kérdezlek: ami ott van a vásznon, az vagy te is, ugye? Az a sosem pihenő, mindig tevékenykedő, állandóan tervezős nő.

Andrea: Tényleg festek, még álmomban is. Rajongok a festékek erős intenzív látványáért. Az vagyok éppen, amit alkotok, hol egy angyal, vagy akár egy nap, vagy éppen egy hajó a tengeren. Ami a legszebb dolog, hogy ott vagyok helyileg is, ahol éppen az ecsetem tart. De lélekben biztosan. Bárhová elvarázsolom magam. Oda is ahova talán sosem jutok el. A festészet számomra egy ilyen varázslat.

35x80cm Boldog pillanat

Lami: Még a tájképeid után sem kéne aláírni neved, hogy tudjuk, csakis egy nő alkotása lehet. A színeid és formáid határozottan erre utalnak. Nincs lezárt vonalvezetés, lazúrosan kidolgozott festmény. Ecsetvonások egymás mellett, mint aki hirtelen leül az állvány elé és csak ontja és ontja a magából kicsorduló érzelmeket. Parancsszóra a legnehezebb alkotni. A kényszer sokszor előhozza az emberből a kreativitást, de a szenvedélyt már kevésbé. Amikor te festesz, benned dalokat képzelek el, ahogy szinte ritmusra jár a kezed a palettán. Hogy képzeljünk el valósan téged alkotás közben?

Andrea: Talán fentről komponálnak nekem festés közben :) Sokszor úgy esnek ki órák az életemből, hogy észre sem veszem, csak a már elkészült képem előtt állok. Időnként nem is tudom, mi lesz a végeredmény. Mintha egy kellemes meditációt élnék meg. Fantasztikus élmény. Ajánlom is sok nőnek, aki önmagát keresi. Önbizalmat ad, és sikerélményt.

thumb 70x50. mennek en

Festés közben lehetetlen nem rátalálni önmagunkra. Van, hogy éppen egy angyalt ábrázolok az aktuális képemen, és csak azt veszem észre, hogy megmosolyogtat. Annyi élményt, örömet ad az ecsetem, hogy nem tudnám már letenni. Néha zenét hallgatok alkotás közben, vagy akár Szepes Máriát, de hasonló tanításokat is. Valamiért hozzátartozik a „meditációmhoz”.

thumb 17619392 1302294893171565 10450375 n

Lami: Minden tárgy neked egy festmény alapja. Legyen az cipő, szekrény, egy kis gyűrű tartó dobozka.

thumb 17579818 1300690749998646 854761411 n

Otthonodban gondolom már alig van hely, melyet ne talált volna meg ecseted. Pihenni, kikapcsolni viszont szükséges egy olyan embernek, aki állandóan pörgeti elméjét a következő művén. Te hogyan vagy képes leállj-t parancsolni magadnak? Hogyan töltődsz fel két alkotás között?

Andrea: Igen, szükség van másféle töltődésre is, bár nekem tényleg a festészet nyújt teljes kikapcsolódást. Horvátország a szerelmem, ott kapok ihletet a házak megörökítéséhez, és ott szerettem meg a kéket is, hisz azelőtt nem erőltettem nagyon.

thumb 24

Beleszeretettem a tengerbe, el kellett kezdenem használni ezt a színt. A lovak mellett szintén ki tudom élni a feltöltődésem, és habzsolom a tájak látványát utazás közben. Imádok utazni, minden látványt magamba szívok ilyenkor. Az élet legapróbb részlete is jól jön, hisz csak úgy előbújik valahonnan és az ecsetem már közvetíti is a vászonra.

thumb LOOOO 2

Lami: Festményeid energiát, életigenlést közvetítenek. Hogyan mész tovább, milyen terveket szövögetsz, hogy ez sokak otthonában szintén erőt adjon?

Andrea: Sajnos nem tanultam a festészetet. Autodidakta módon kezdtem el festegetni 2012-ben. Azóta is naponta képzem magam, folyton van mit tanulni. Nekem hatalmas erőt ad az a rengeteg üzenet, amit idegen emberektől kapok. Sokuknak átmegy az üzenetem. Én főleg a nőkhöz szólok az ecsetemmel. Merjenek élni, merjék megszeretni magukat, bármi is volt eddig. Kell találni valamit, akár a festést, amiben igazán megtalálják valós énjüket. Idővel kifejezhetik érzéseiket, és adhatnak maguknak annyi örömöt, ami elég számukra.

thumb 50x50 huvos lepcsok

Én sosem keresem az örömöt, én megadom magamnak. A festés erről szól. Sok kiállításon is részt vehettem, és most lesz júniusban Budapesten egy nagy nemzetközi is, amin szintén ott lehetek, és ez nagy öröm számomra. Az én célom az, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból ebben az életben a festészet által, és szeretném, ha minél több embert elérne az az életérzés, amit a vászonra viszek.

Sugár Andrea további képei az alábbi linken nézhetőek meg:

https://www.facebook.com/sugarfestmenyek/

Alkotó: Sugár Andrea

Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük, oszd meg!