A szabadon alkotás öröme - beszélgetés Városi Bélával szabadságról, alkotásról, ...és a 2-es villamosról
A szabadon alkotás öröme - beszélgetés Városi Bélával szabadságról, alkotásról, ...és a 2-es villamosról

Városi Béla képeit nézegetve egyetlen stílusirányzatot sem lehet ráerőltetni. Viszont egy meghatározás mindenféleképpen tükrözi jellemét, ha valaki „csak” a festményei által nyer belőle leírást: egy nyugalomra áhítozó állandóan vibráló elmét lát.

Miből a következtetés? Mivel teljesen szubjektív lesz minden sorom, nem engedtem magam előzetesen befolyásolni egyetlen vele készített interjú által sem, így lehet, beletrafálok, vagy akár bődületesen mellémegyek gondolataimmal.

302563 315126125171124 896342319 n

Nos, védőbeszédem után íme a kibontás: grafikai megoldásai, képei mind egy higgadt embert mutatnak. Míg ezek a grafikai megoldások a tudatosságot szimbolizálják, addig a dripping technika pedig egy felszabadult, korlátok nélküliséget tükröznek az alkotóról.Nos, cáfolj, vagy hagyd jóvá, amiket írtam :)

Városi Béla: Nem cáfollak, rátapintottál a lényegre, ám ezek a dolgok menet közben eszembe sem jutnak. A képeim elemzésével, mondanivalójuk magyarázásával (vagy esetleges belemagyarázásával) soha nem foglalkoztam… Arany Jánossal értek egyet a tekintetben, hogy – ,,Gondolta a fene”.

Lami: Nem tartod magad képzőművésznek, festőnek. Olyan ember vagy, aki nem a címekért alkot, hanem önmagáért a tevékenységért, és az elmélyülésért (üss le, ha túl nagy szavakat használok, de akkor is felállok és folytatom tovább :) ). A mai fiataloknak (nem akarok általánosítani, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy sokuknak) az alkotás mellett a hírnév, zsákszámra érkező pénz a siker valódi ellenértéke.

Neked nem. Lehet, hogy benned is voltak ilyen remények, illúziók, de a kor haladtával sokkal nagyobb értéket talál az ember a művészetben, mint a csillogást. Tudom, hogy utálnád, ha prófétai strófákra kérnélek fel, de nekünk, akik már egy pár évet megéltünk, dolgunk az is, hogy átadjuk nemcsak a tudásunk, hanem megélt tapasztalatunk is. Szóval, mi az, ami miatt alkotni, teremteni minden anyagi elismerésnél többet ér számodra?

Városi Béla: Alkotni szerintem csak szabadon lehet. Aki alkotás közben fél szemmel a majdani véleményekre, az eladási lehetőségekre figyel, az csak részben alkot, félig elad, eladja önmagát.

149957 179748412042230 7749346 n

Az elismerésről pedig az utókor dönt. Vörösmarty nagyon jól írja Gondolatok a könyvtárban című versében: ,,Az el nem ismert érdem hősei, kiket midőn már elhúnytak, s midőn ingyen tehette, csúf háládattal kezdett imádni a galád világ…”  Ez ma is így van, rengeteg magát alkotónak nevező versenyző van a pályán és a siker nem mindenkihez kegyes.

167677 198287493521655 2948494 n

Régen sem mindig a legjobbak voltak a legsikeresebbek.  Az alkotás pedig boldogság. és a boldogság maga az út, amit a mű elkészültéig megteszel. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az anyagi elismerés nem esik jól, csak nem mindenáron elsődleges, ahogy általában a megrendelt művek is kevésbé sikerülnek, mint amiket a művész saját kedvtelésére készít.

12494708 1313332152017178 6448595230346905861 n

Lami: Többféle anyaghoz is fordulsz, nemcsak a pigmentekhez. A fa például pont nem engedi a kezeid szabadon áramlását, hanem hatalmas precizitást igényel. Előzetes tervezést, aztán pedig a megmunkálás igényességét. Mit ad a fa, amit a festék nem elégít ki?

Városi Béla: Mindenféle anyagot használok, így a fát is. A fa talán az emberiség egyik legősibb kifejező anyaga. Számtalan eszköz, szobor, bútor és rengeteg minket körülvevő dolog készül fából. A fában mindig új dolgokat lehet felfedezni és minden fa más, másra és másképp lehet felhasználni. Az apró kis fakockáktól a hatalmas intarziákig szinte korlátlan a lehetőség a művészi kifejezésre.

75160 177432845607120 7539415 n

Tervezést pedig nem csak a fa igényel. Számtalan mű készül úgy, hogy előtte már álmomban látom és mikor neki látok, már csak készre kell alakítani az ötletből. A fa talán dimenziójánál fogva nagyobb teret ad, kicsit közelebb visz a szobrászathoz, mint a „csak” festés.

Lami: Említetted a beszélgetésünk során, hogy már túl vagy több emberöltőn. De az évek nem jelentik azt, hogy nincsenek célok, reggelek, amik ürességet hoznának. Képeidet nézve pedig eszünkbe sem jut, hogy színtelenül várod a holnapot. Mi jár a fejedben reggelente, milyen célokat tűztél ki magadnak?

Városi Béla: A facebook is folyton azt kérdezi, mi jár a fejedben… azt szoktam rávágni, hogy a 2-es villamos…De, hogy a kérdésre is válaszoljak, nincs üresjárat, elvesztegetett idő. Mindig akad új és megvalósítani való cél, kihívás, amit meg kell oldani.

20525650 1844524385564616 3758361343203351550 n

Az alkotásnak csak része a megvalósítás, ugyanolyan, ha nem nagyobb jelentősége van a fantáziának, az elképzelésnek, hogy mit is akarunk, szeretnénk kifejezni. Sokszor nagyon sajnálom azt a rengeteg meg nem valósított, elvetett ötletet, amit egy jobb célért halálra ítélek.

A kor pedig… hát igen, a kenyerem javát már…, de ez nem jelentheti azt, hogy ne akarnék cselekedni, szép dolgokat láttatni, a világot mindenki javára szépíteni.

BECO TRIKO

Városi Béla alkotásai az alábbi linkre kattintva tekinthetőek meg.


Szerző: Lami

Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg és kövesd facebook oldalunkat!