Unalmas bútorok helyett életvidám lakótér - beszélgetés Ullmann Regivel a Pinki Műhely alkotójával
Unalmas bútorok helyett életvidám lakótér - beszélgetés Ullmann Regivel a Pinki Műhely alkotójával

Az újból régi elve már egy ideje felütötte fejét az enteriőr világában. Sokan értelmetlenül tekintenek erre az irányvonalra, hisz mihelyst meglátnak egy ilyen munkát, máris közlik, hogyha anno így nézett volna ki egy darab nagyanyjuknál, máris fogta volna a pemzlit, hogy friss életet adjon a bútornak.

Sokan sokféleképpen vágnak bele a régi hangulat felelevenítésébe. Ullmann Regi, a Pinki Műhely alkotójának darabjai viszont egy eleven, vidám tónust is kölcsönöznek ennek az átöltöztetésnek.

Nemcsak koptatással, repesztéssel, rozsdásítással ad más kort kiszemelt „áldozatainak”, hanem mindezeket vidám, energikus, és nem utolsósorban, nőies változatban fogalmazza meg.

Ennek a stílusnak a követéséhez egy folyamat vezet el. Mi volt az első darabod, amire mind a mai napig hálával emlékszel, hogy ecsetet mertél ragadni a kezedbe, és totál újra értelmezted?

Ullmann Regi: Az első festés-átalakítás 2014-ben volt, egy Ikea Expedit szekrény. Nem illett a fehér-szürke barokkos álomgardróbba a nyír színével, a szögletes formájával. És mert Szentgyörgyi Kata-Kicsiház blogján azt olvastam, a bútorfestés mennyire pofon egyszerű, nosza, belevágtam.

2

Mondanom sem kell, egyáltalán nem volt pofon egyszerű! :) De ahhoz képest, hogy első próbálkozás volt, nem is sikerült rosszul. Én persze, mint elfogult anya a gyerekével, imádtam, de még az IKEA-hack csapata is kiválasztotta, és publikálásra érdemesnek tartotta. Ez volt az első komolyan vehető festett bútorom.

Talán itt meg is állt volna az alkotási vágy hobbi szinten, ha nem csöppenek egy olyan közösségbe, ahol hozzám hasonlóak, kortól, nemtől függetlenül ragadtak ecsetet és festettek, festettek mindent amit csak értek.

3

Beszippantott ez a világ, és ahogy egyre több technikát, festéket ismertem meg, mind kíváncsibb lettem, mind többet és többet akartam tudni. Az idő múlásával pedig már több festékem és ecsetem volt, mint pl fűszer a konyhában. Végül azon kaptam magam, hogy a stabil állásomat, korábbi szakmámat feladva, 2016-ban fejest ugrottam egy teljesen más világba. A könyvelést bútorfestésre cseréltem.

Úgy vágtam bele az új életbe – rám cseppet sem jellemző módon, hogy fogalmam sem volt a hogyan továbbról. Kellett két év, míg nem csak az irányt, de az utamat is meg tudtam fogalmazni. Alakul az új név, honlap, koncepció, már tudom mit szeretnék pontosan csinálni, meg vannak azok a csapattagok is, akikkel építkezhetek.

thumb 11

A Pinki műhely célja, hogy a lakberendezés területén valami szokatlant, merészt, valami különlegest adjon azoknak, akik nem félnek meghökkenteni, mások lenni, trendekkel szokásokkal szembe menni, vállalni az egyediséget. Az álmaim igen nagyravágyóak, de hát innen szép nyerni! :)

Lami: Többféle technikához nyúlsz, mellyel az öregbítést segíted elő. Mely ezek közül a favorit?

Ullmann Regi: Favorit mindig az, ami épp előttem van :) Szerelmese vagyok a struktúráknak, az anyagoknak! Imádom érinteni, simítani a felületet, érezni a bársonyosságot, vagy épp a rusztikusságot. Egyenesen betege vagyok, ha nem kerül érinthető közelségbe a textúra, legyen az akár finom lágy puha habos, vagy ütött kopott, durva viseletes.

5

Nekem nagyon fontos a 3D élmény, a látványhoz szükségszerű az érintés is. Legalább ennyire fontosak a fények, az illúziókeltés. Szerencsére ma már számtalan kiváló anyag van az alkotó segítségére, hogy a vágyott hatást érzékeltesse.

Lami: Sokszor nem használsz sablont, hanem szabadkézzel rajzolsz. Látva díszítéseid, lazán őrültnek hívnálak :) Hihetetlen precizitással állsz hozzá mintákhoz, formákhoz. Van-e valamilyen előképzettséged, melyet javasolnál másoknak is, hogy mielőtt belefognak egy ilyen munkába, előtte inkább tanulásra adják a fejüket?

Ullmann Regi: Én a „szakmát” sokat olvasva, kutakodva, szakemberekkel konzultálva, tanfolyamokra járva tanulom. És persze kihagyhatatlan a kísérletezés, legyen szó anyaghasználatról, technikáról, látványról.

7

Sajnos iskola rendszerű képzés nincs, ahol bútorfestést lehetne tanulni A-Z-ig. Tanfolyamot rengetegen tartanak, sokféle témában, egyik hasznosabb, a másik kevésbé. Ám ezek tematikus, pár órás vagy napos tanfolyamok, jellemzően a saját anyagok, adott technika bemutatása, ami csak parányi szelete az egésznek. Évekre való tananyagot lehetne összerakni bútorfestésből.

Azt nem tudom különválasztani, a precizitás mennyiben a személyiségem része, és mennyiben köszönhető a sok évig tanult majd sok évig gyakorolt szakmámnak, hisz a könyveléshez különösen kívánatos a precizitás. Talán mindkettő szerepet játszik abban, ahogy egy alkotásnak nekifogok. Mindig előre tervezek, mindig pontosan tudom milyen fázisokból épül majd fel egy adott munka. Olykor úgy érzem, ez a hozzáállás sokkal inkább hátrány, és vágyom a spontaneitást, de hát így vagyok bekötve, tervezősen, precíziósan, nem tudok másképp működni, bármiről is legyen szó.

thumb 9

Nem is kizárólag előképzettség kérdése, sokkal inkább egy belső igény, hogyan nyúlunk az előttünk álló feladathoz, hogyan és milyen minőségben oldjuk azt meg.

Hiszem, hogy a tudás mellett a belső egyensúly, az önazonosság, megmutatkozik az alkotásokban is, amit egy külső szemlélő is pontosan lát, érez. Úgy vélem, akkor vagyunk jó helyen, harmóniában magunkkal, a világgal, ha a számunkra komfortos úton járunk, nem más embereknek, trendeknek, elvárásoknak megfelelve alkotunk, cselekszünk, létezünk.

thumb 10

Lami: A türelmet mindenki önmaga találja meg. Ezt nem lehet tanítani, márpedig a te alkotásaidhoz sokszor elengedhetetlen. Van-e olyan folyamat, amit viszont szívesen oktatsz másoknak?

Ullmann Regi: Saját magamnak is meglepő, hogy a türelmetlennél is türelmetlenebb természetem (kos! :) ) mennyire türelmes tud lenni, ha alkot. Alkotás közben bármeddig, és még azon túl is elmegyek, mintha sehol nem lenne a türelemnek határa :)

thumb Pinki

Számtalan tanfolyamon vettem már részt, és csodálattal tekintettem az oktatókra, akik százszor, de inkább ezerszer is elmondták, bemutatták, ami nekik már a kisujjukban volt. Úgy érzem, ehhez már - vagy még, nincs türelmem, így a tanítás nem szerepel a terveimben.

Lami: Alkotásaid hol lehet élőben megtekinteni?

Ullmann Regi: Pillanatnyilag sehol :) Az íróknál szokták azt a kifejezést használni, a fióknak írnak. Most még valahogy így vagyok ezzel én is. A terv természetesen az, hogy az álom műhely ne csak a virtuális világban létezzen. És ahogy szaporodnak az alkotások, egyre sürgetőbb is kinyitni a valódi műhely valódi kapuit, mert itthon már igen szűkösen vagyunk.

 Ullman Regi, a Pinki Múhely alkotójának további munkáit idekattintva lehet megtekinteni.

Szerző: Lami

 Ha tetszett a cikk, kövesd facebook oldalunkat és iratkozz fel hírlevelünkre a további írásokért.